Διεθνή

Ο Τζόνσον προειδοποιεί τον Πούτιν: Η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «τραγικό λάθος»

Ο Τζόνσον προειδοποιεί τον Πούτιν: Η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «τραγικό λάθος»
Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του για τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένας ”τραγικός λάθος υπολογισμός”, προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον τον  Βλαντιμίρ Πούτιν,  κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής  επικοινωνίας των δύο ηγετών την Τετάρτη, όπως ενημέρωσε το γραφείο του Τζόνσον,

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τετάρτη, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία» του για τη συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.

Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε επίσης ότι ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να φιλοδοξεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, μια κίνηση στην οποία ο κ. Πούτιν αντιτίθεται σθεναρά. Οι δυο τους λέγεται επίσης ότι συμφώνησαν, πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός. Η κλήση που διήρκεσε 45 λεπτά.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την τρέχουσα εχθρική δραστηριότητα της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Τζόνσον.

«Τόνισε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος προς τα εμπρός που θα σέβεται τόσο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας όσο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος θα ήταν τραγικός λάθος υπολογισμός».

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η επιδείνωση δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας και την ανάγκη να συμπεριληφθεί η Ουκρανία στις συνομιλίες».

Πριν από την επικοινωνία Τζόνσον – Πούτιν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, αλλά προγραμματίστηκε εκ νέου, καθώς ο Τζόνσον μάχεται τις εκκλήσεις για παραίτηση στη βρετανική βουλή, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χλεύασε τον Βρετανό ηγέτη και τη «ηλιθιότητα και την άγνοια» των Βρετανών πολιτικών.

Επίσης, Τζόνσον και ο Πούτιν χαιρέτησαν την πρόσφατη διμερή επικοινωνία για ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, το Ιράν και το Αφγανιστάν, αναφέρεται στο βρετανικό ανακοινωθέν.

«Συμφώνησαν να εφαρμόσουν αυτό το πνεύμα διαλόγου στις τρέχουσες εντάσεις προκειμένου να βρεθεί μια ειρηνική λύση».

RAF: Βρετανικά μαχητικά τζετ αναχαίτισαν και συνόδευσαν τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά

Πάντως την Τετάρτη (2/2) σημειώθηκε ”αερομαχία” μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας «Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξε μαχητικά αεροσκάφη Typhoon εναντίον ”αγνώστων αεροσκαφών” που πλησίασαν περιοχή ενδιαφέροντός του».

«Μαχητικά Typhoon τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Lossiemouth της Βασιλικής Αεροπορίας, υποστηριζόμενα από ένα αεροσκάφος Voyager που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Brize Norton της Βασιλικής αεροπορίας, για να αναχαιτίσουν αγνώστου ταυτότητας αεροσκάφη που προσέγγιζαν την περιοχή συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στη συνέχεια αναχαιτίσαμε και συνοδεύσαμε τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη Bear», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον κυρίαρχο εναέριο χώρο της Βρετανίας.

Τα αεροσκάφη Bear είναι η κωδική ονομασία του ΝΑΤΟ για τα ρωσικά αεροσκάφη Tu-95 και Tu-142.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments