Διεθνή

Ισλαμικό Κράτος: Τα σενάρια για τον νέο αρχηγό του ISIS

Ισλαμικό Κράτος: Τα σενάρια για τον νέο αρχηγό του ISIS
Ισλαμικό Κράτος: Μετά τον θάνατο του αρχηγού του ISIS έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για τον νέο ηγέτη των τζιχαντιστών.

Ακέφαλο έχει μείνει το Ισλαμικό Κράτος μετά τον θάνατο του Αμπού Ιμπραχίμ αλ Κουράισι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κουράισι πέθανε την προηγούμενη Τετάρτη, μετά από επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

Από ότι φημολογείται δε, ο επόμενος ηγέτης αναμένεται να προέρχεται από τον κύκλο των “μπαρουτοκαπνισμένων” Ιρακινών τζιχαντιστών που “αναδείχθηκαν” μετά την εισβολή των ΗΠΑ στη χώρα το 2003, δήλωσαν στο Reuters δύο Iρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας και τρεις ανεξάρτητοι αναλυτές.

Τέσσερις οι πιθανοί διάδοχοι

Οι πιθανοί διάδοχοι του Αμπού Ιμπραχίμ αλ Κουράισι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιχείρησης για τη σύλληψή του στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, περιλαμβάνει έναν διοικητή του Ισλαμικού Κρατούς τον οποίο Ουάσινγκτον και Βαγδάτη κήρυξαν νεκρό πέρυσι, σύμφωνα με τους Ιρακινούς αξιωματούχους.

Το Ισλαμικό Κράτος αναμένεται πως θα ορίσει τον νέο του επικεφαλής τις επόμενες εβδομάδες, και σύμφωνα με τον Ιρακινό εμπειρογνώμονα Fadhil Abu Rgheef, οι πιθανοί διάδοχοι είναι τουλάχιστον τέσσερις.

“Πρόκειται για τους Αμπού Καντίγια – επικεφαλής του ιρακινού βραχίονα, Αμπού Μουσλίμ – επικεφαλής στην επαρχία Άνμπαρ, και τον Αμπού Σαλίχ, για τον οποίο υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες, αλλά ο οποίος ήταν κοντά στον Μπαγκντάντι και τον Κουραΐσι”, είπε. “Υπάρχει επίσης ο Αμπού Γιασίρ αλ-Ισάουι, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι ακόμη ζωντανός. Είναι πολύτιμος για την Ισλαμικό Κράτος, καθώς έχει μακρά στρατιωτική εμπειρία”. Ο Ισάουι είχε αναφερθεί ως νεκρός μετά από αεροπορική επιδρομή τον Ιανουάριο του 2021.

Ξεκαθάρισμα ασφαλείας για διαρροές

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι το Ισλαμικό Κράτος πιθανότατα πραγματοποιεί ένα ξεκαθάρισμα ασφαλείας για τυχόν διαρροές που οδήγησαν στον θάνατο του Κουραΐσι πριν συγκληθεί για να επιλέξει και ανακοινώσει τον διάδοχό του.

Ο Χασάν Χασάν, εκδότης του περιοδικού New Lines που έχει δημοσιεύσει έρευνα για τον Κουραΐσι, δήλωσε ότι ο νέος ηγέτης θα είναι βετεράνος Ιρακινός τζιχαντιστής. “Αν επιλέξουν κάποιον τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον από τον ίδιο κύκλο… την ομάδα που ήταν μέρος της ομάδας Anbari η οποία λειτουργούσε με (το όνομα) ISIS από τις πρώτες ημέρες”, είπε.

Ο Μπαγκντάντι και ο Κουραΐσι, και οι δύο μέλη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ από τα πρώτα της στάδια, φυλακίστηκαν στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Αντίθετα, κανένας από τους τέσσερις πιθανούς διαδόχους του Κουραΐσι δεν έχει συλληφθεί από τις αμερικανικές δυνάμεις, δήλωσαν στο Reuters ένας αξιωματούχος ασφαλείας και ένας συνταγματάρχης του στρατού.

Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται το ISIS

Αξιωματούχοι και αναλυτές σε διάφορες χώρες συμφωνούν ότι το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται υπό μεγαλύτερη πίεση από ποτέ και δεν πρόκειται να αποκαταστήσει το αυτοαποκαλούμενο χαλιφάτο του. Αλλά διίστανται ως προς το πόσο σημαντικό πλήγμα είναι ο θάνατος του Κουραΐσι για την οργάνωση. Ορισμένοι λένε ότι η μάχη κατά του ISIS θα απορροφήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους για τα επόμενα χρόνια, καθώς θα εξελιχθεί σε μια μόνιμη εξέγερση με νέους ηγέτες έτοιμους να αναλάβουν τα ηνία.

“Στη Συρία, οι μονάδες του Ισλαμικού Κράτους λειτουργούν ως αποκεντρωμένο δίκτυο μεμονωμένων ομάδων προκειμένου να αποφύγουν τη στοχοποίηση Επομένως, δεν πιστεύουμε ότι ο θάνατος του Κουράισι θα έχει τεράστιο αντίκτυπο”, δήλωσε ένας από τους Ιρακινούς αξιωματούχους ασφαλείας. “Επίσης, έχει γίνει πιο δύσκολο να τους παρακολουθήσουμε, επειδή έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για επικοινωνία”.

Μετά την εδαφική τους ήττα στο Ιράκ το 2017 και στη Συρία το 2019, οι ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους βρίσκουν όλο και πιο εύκολο να μετακινούνται μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που βοηθήθηκε από το χάσμα στις περιοχές ελέγχου μεταξύ των διαφόρων ενόπλων δυνάμεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments