Ελλάδα

Χανιά Γηροκομείο: Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις – Γιατί παραμένει ανοιχτό

Χανιά Γηροκομείο: Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις – Γιατί παραμένει ανοιχτό
Απάντηση γιατί η δομή παραμένει ανοιχτή έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογεργής

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το γηροκομείο κολαστήριο όπου ηλικιωμένοι ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες και περνούσαν μαρτύρια εξευτελισμού στη δύση της ζωής τους.

Την ίδια ώρα, η ιδιοκτήτρια και οι συνεργοί της θησαύριζαν σε βάρος ανήμπορων ηλικιωμένων. Η έρευνα στο σπίτι της αποκάλυψε 105.000 ευρώ σε μετρητά, πάρα πολλά κοσμήματα τεράστιας αξίας, ανάμεσά τους ακόμα και βέρες, πιθανότατα των τροφίμων.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί η 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, η 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, ένας 50χρονος γενικός γιατρός-υπεύθυνος της μονάδας, ένας 70χρονος ψυχίατρος, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένας 42χρονος νοσηλευτής.

Κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Oι δυο ιδιοκτήτριες μητέρα και κόρη μαζί με 5 εργαζόμενους της δομής κατηγορούνται για τριάντα θανάτους και 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε μια υπόθεση όπου εμπλέκονται 36 άτομα. Το πρωί του Σαββάτου θα οδηγηθούν στην ανακρίτρια.

Η αρχή του νήματος

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε όταν μέσα σε ένα χρόνο καταγράφηκαν 68 θάνατοι τροφίμων, όλοι από φερόμενη αιτία, καρδιακή ανακοπή και με υπογραφή από τον ίδιο γιατρό, πρώην εργαζόμενοι κάνουν καταγγελίες σοκ.

Η έρευνα των αρχών αποκάλυψε πως η λίστα αναμονής ήταν μεγάλη για το γηροκομείο που είχε προς τα έξω την εικόνα άριστου ιδρύματος.

Η φιλοξενία κόστιζε από 900 ως 1200 ευρώ το μήνα με την τροφή για τον κάθε ηλικιωμένο να μη ξεπερνά τα 0,55 λεπτά καθημερινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, το προσωπικό του γηροκομείου γνώριζε πότε θα γινόταν έλεγχος στον οίκο ευγηρίας και έκρυβαν τους υπεράριθμους τροφίμους στην ταράτσα, αλλά και «εξαφάνιζαν» ολόκληρα δωμάτια με γυψοσανίδες, καθώς το γηροκομείο έχει άδεια μόνο για 16 κρεβάτια.

Οργή και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος που υπήρχαν στον ευρύτερο χώρο του γηροκομείου της ντροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χωρητικότητα του γηροκομείου ήταν για 16 άτομα, όμως στο κτίριο φιλοξενούνταν 50. Όταν μάλιστα γινόταν έλεγχος, εργαζόμενοι του γηροκομείου έβγαζαν κάποιους από τους ηλικιωμένους στην ταράτσα και τους έκρυβαν σε μια κατασκευή με γυψοσανίδα.

Αν και στο γηροκομείο υπήρχαν πολλές κάμερες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες είχαν φροντίσει να καταστρέψουν τα περισσότερα καταγραφικά ώστε να μη φτάσουν στα χέρια των αρχών.

Στις εν λόγω φωτογραφίες που εξασφαλίστηκαν κι έχουν συμπεριληφθεί στη δικογραφία για το γηροκομείο – «κολαστήριο» στα Χανιά, οι τρόφιμοι φαίνονται υποσιτισμένοι και εξαθλιωμένοι.

Σοκ προκαλεί η περιγραφή πρώην εργαζόμενης στο γηροκομείο Χανίων για τα όσα είδε μέσα στη δομή φροντίδας ηλικιωμένων, όπου δεκάδες ηλικιωμένοι φαίνεται πως οδηγήθηκαν στο θάνατο λόγω της κακομεταχείρισής τους.

Πρόκειται για πρώην εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας, η οποία απολύθηκε αιφνιδιαστικά όπως η ίδια καταθέτει χωρίς ποτέ να της αποδοθούν τα δεδουλευμένα της. Η ίδια δηλώνει ότι η Διεύθυνση του οίκου ενοχλήθηκε, όταν άρχισε να ζητάει τα απαραίτητα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, όπως καθαρά υποσέντονα, σαπούνι για τον καθαρισμό τους ή φαγητό για το οποίο οι ηλικιωμένοι εκλιπαρούσαν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογεργής εξήγησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τους λόγους για τους οποίους δεν έχει σφραγιστεί η δομή. Όπως αποκάλυψε πριν από κάποια χρόνια έγιναν προσπάθειες δια της δικαστικής οδού για να κλείσει επειδή δεν διέθετε αρχικά άδεια λειτουργίας και πυρασφάλειας.Όπως είπε είναι πρακτικά δύσκολο να κλείσει η δομή καθώς δεν υπάρχει μέρος να μεταφερθούν οι τρόφιμοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments