Διεθνή

Ρωσία Κίνα: Η κινεζική στρατηγική τριγωνισμού

Ρωσία Κίνα: Η κινεζική στρατηγική τριγωνισμού
Ρωσία Κίνα: Σε πλήρη κλιμάκωση βρίσκεται το Ουκρανικό με τους δύο ηγέτες να συμμαχούν απέναντι στην Δύση.

Με την ουκρανική κρίση να κλιμακώνεται, Ρωσία και Κίνα συμμαχούν απέναντι στην Δύση. Η κοινή δήλωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ κατά την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο μπορεί να αποτελεί εξαίρεση – σηματοδοτώντας μια νέα καμπή σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Ο τριγωνισμός ήταν το αποφασιστικό στρατηγικό παιχνίδι της Αμερικής στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο. Η προσέγγιση του Ρίτσαρντ Νίξον με την Κίνα, πριν από 50 χρόνια αυτόν τον μήνα, απομόνωσε την πρώην Σοβιετική Ένωση σε μια εποχή που τα οικονομικά της θεμέλια άρχιζαν να καταρρέουν.

Προς την αλλαγή της παγκόσμιας ισορροπίας δυνάμεων

Όπως το έθεσε ο Χένρι Κίσινγκερ στο έργο του, Για την Κίνα, «Η σινο-αμερικανική προσέγγιση ξεκίνησε ως μια τακτική πτυχή του Ψυχρού Πολέμου. εξελίχθηκε εκεί όπου έγινε κεντρικός στην εξέλιξη της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων». Χρειάστηκε χρόνος για να πετύχει η στρατηγική. Όμως, 17 χρόνια αργότερα, το Τείχος του Βερολίνου έπεσε και η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε.

Η Κίνα επιλέγει το δικό της παιχνίδι τριγωνισμού στον εκκολαπτόμενο Β’ Ψυχρό Πόλεμο. Η συμμαχία Κίνας-Ρωσίας θα μπορούσε να αλλάξει την παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων σε μια εποχή που η Αμερική είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Αυτό δείχνει ένα ανησυχητικό τέλος παιχνιδιού.

Γιατί βολεύει η συμμαχία αυτή την Κίνα

Αυτός ο νέος γάμος βολεύει τόσο από οικονομική όσο και από γεωστρατηγική άποψη. Η Ρωσία έχει το φυσικό αέριο που χρειάζεται μια ενεργοβόρα, εξαρτημένη από τον άνθρακα, μολυσμένη Κίνα. Και η Κίνα, με τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις της, τα άφθονα ξένα κεφάλαιά της και την Πρωτοβουλία Belt and Road, προσφέρει στη Ρωσία πρόσθετη επιρροή για να στηρίξει τις λεπτώς καλυμμένες εδαφικές της φιλοδοξίες.

Η γεωστρατηγική γωνία είναι εξίσου επιτακτική. Δικαίως ή αδίκως, τόσο ο Σι όσο και ο Πούτιν είναι πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να συγκρατήσουν την υποτιθέμενη ειρηνική άνοδό τους. Η Κίνα δεν επισημαίνει μόνο τους δασμούς του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τις κυρώσεις στις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας της, αλλά και τη φιλόδοξη εταιρική σχέση του ΥπερΕιρηνικού που απέκλειε την Κίνα.

Ο λόγος που οι ΗΠΑ κέρδισαν τον Α’ Ψυχρό Πόλεμο

Από το 1947 έως το 1991, η οικονομία των ΗΠΑ ήταν ισορροπημένη και ισχυρή. Αντίθετα, την τελευταία δεκαετία, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ (1,7%) και τα κέρδη παραγωγικότητας (1,1%) ήταν το ήμισυ του μέσου όρου τους κατά την προηγούμενη περίοδο των 44 ετών. Οι πρόσφατες συγκρίσεις είναι ακόμη χειρότερες για την εγχώρια αποταμίευση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του εμπορικού χάσματος της Αμερικής.

Οι ΗΠΑ επικράτησαν στον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο όχι μόνο επειδή η οικονομία τους ήταν ισχυρή αλλά και επειδή η οικονομία του αντιπάλου τους ήταν αδύναμη. Ξεκινώντας το 1977, η κατά κεφαλήν αύξηση της παραγωγής στη Σοβιετική Ένωση επιβραδύνθηκε δραματικά, προτού πέσει με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,3% τα τελευταία δύο χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό προμήνυε μια επακόλουθη οικονομική κατάρρευση στον διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης. Από το 1991 έως το 1999, η οικονομία της Ρωσικής Ομοσπονδίας συρρικνώθηκε κατά 36%.

Η προειδοποίηση του Κίσινγκερ

Σήμερα, μια πιο αδύναμη αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει μια ανερχόμενη Κίνα, σε αντίθεση με την προηγούμενη σύγκρουση μεταξύ μιας ισχυρής Αμερικής και μιας παραπαίουσας Σοβιετικής Ένωσης. Ούτε η επιρροή της Κίνας είναι πιθανό να μειωθεί από τη Ρωσία, έναν μικρό παίκτη στην παγκόσμια οικονομία. Το 2021, το κινεζικό ΑΕΠ ήταν εξαπλάσιο από αυτό της Ρωσίας και το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο Πούτιν δίνει στον Σι ακριβώς αυτό που θέλει: έναν εταίρο που μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη δυτική συμμαχία και να εκτρέψει τη στρατηγική εστίαση της Αμερικής μακριά από τη στρατηγική περιορισμού της Κίνας. Από την σκοπιά του Xi, αυτό αφήνει την πόρτα ορθάνοιχτη για την ανάδειξη της Κίνας σε καθεστώς μεγάλης δύναμης, πραγματοποιώντας την υπόσχεση εθνικής αναζωογόνησης που διατυπώνεται στο αγαπημένο «Όνειρο της Κίνας» του Xi.

Στα τέλη του 2019, ο Κίσινγκερ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονταν ήδη στους «πρόποδες ενός νέου ψυχρού πολέμου». Η πλοκή έκτοτε έχει πυκνώσει με την εμφάνιση μιας νέας στρατηγικής τριγωνισμού. Το παιχνίδι Σι-Πούτιν ενισχύει το συμπέρασμα ότι αυτός ο ψυχρός πόλεμος θα είναι πολύ διαφορετικός από τον προηγούμενο. Δυστυχώς, η Αμερική φαίνεται να κοιμάται στο διακόπτη.

Με πληροφορίες από το Project Syndicate

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments