Πολιτική

Μηταράκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μηταράκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Είναι ανησυχητικό ότι η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση λαμβάνεται ως γεγονός», επισημαίνει ο Νότης Μηταράκης.

«Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για υποτιθέμενες παραβιάσεις και ζητάμε ενεργητικά την παροχή αποδεικτικών στοιχείων». Αυτό απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε δήλωση του ύπατου αρμοστή για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του.

Ο κ. Γκράντι είχε αναφερθεί σε «επαναλαμβανόμενες και συστηματικές αναφορές από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπου η Υπατη Αρμοστεία έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020», δηλώνοντας «είμαστε εξαιρετικά θορυβημένοι».

Η τουρκική προπαγάνδα λαμβάνονται ως γεγονός

Ο κ. Μηταράκης, αφού σημειώνει πως «επιδιώκουμε πάντα να συνεργαζόμαστε με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», τονίζει πως «είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι η τουρκική προπαγάνδα και οι ψευδείς ειδήσεις για την παράνομη μετανάστευση λαμβάνονται τόσο συχνά και εσφαλμένα ως γεγονός».

Και συμπληρώνει: “Η Τουρκία δεν είναι χώρα σε πόλεμο και έχει υποχρέωση, βάσει της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016, να αποτρέψει τις παράνομες αναχωρήσεις και να αποδεχθεί την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία”.

Ασφαλές καταφύγιο σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει ότι το ελληνικό Λιμενικό έχει διασώσει μεταξύ 2015-2021 περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών στη θάλασσα, ενώ η Ελλάδα τα τελευταία εφτά χρόνια παρείχε ασφαλές καταφύγιο σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Επιπλέον, από το υπουργείο σημειώνεται πως το 2021 μόνο το 5% των συνολικών απωλειών στη Μεσόγειο καταγράφηκαν στην ανατολική πλευρά της (95 θάνατοι). «Η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης. Είμαστε εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για κέρδος είτε για πολιτικούς σκοπούς», είπε ο κ. Μηταράκης. «Θα χαιρόμασταν να συζητήσουμε τα θέματα που έθεσε ο Ύπατος Αρμοστής και τον εποικοδομητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η διεθνής κοινότητα», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments