Πολιτισμός

Η National Portrait Gallery και η BP παίρνουν χωριστούς δρόμους μετά από 30 χρόνια

Η National Portrait Gallery και η BP παίρνουν χωριστούς δρόμους μετά από 30 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - Flickr

Η εταιρεία BP θα σταματήσει τη χορηγία του βραβείου πορτρέτου, ως τελευταία ώθηση στην εκστρατεία κατά της συμμετοχής του πετρελαίου στις τέχνες.

Η National Portrait Gallery και η BP ανακοίνωσαν ότι δεν θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους μετά τον Δεκέμβριο του 2022, όταν λήξει το συμβόλαιό τους.

«Η γκαλερί είναι πολύ ευγνώμων στην BP για τη μακροχρόνια υποστήριξή της στο βραβείο πορτρέτου της BP», δήλωσε ο Νίκολας Κάλιναν, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Πορτρέτων. «Η χρηματοδότησή του για το βραβείο ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα, ενθάρρυνε τη ζωγραφική πορτρέτων για περισσότερα από 30 χρόνια και έδωσε μια πλατφόρμα σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, καθώς και παρείχε έμπνευση και απόλαυση στο κοινό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Φωτογραφία – Secret London

Η BP είναι χορηγός του βραβείου για 30 χρόνια, αλλά η συνεργασία έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων διαμαρτυριών ως μέρος μιας παρατεταμένης και υψηλού προφίλ εκστρατείας ενάντια στη συμμετοχή της μεγάλης πετρελαϊκής βιομηχανίας στις τέχνες

Συγκεκριμένα, το 2019, πέντε προηγούμενοι νικητές του βραβείου Turner – Antony Gormley, Rachel Whiteread, Anish Kapoor, Gillian Wearing και Mark Wallinger – ήταν μεταξύ μιας ομάδας σχεδόν 80 κορυφαίων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των νικητών του βραβείου πορτρέτου της BP, που έγραψαν στον Cullinan καλώντας τον να διακόψει τους δεσμούς με την BP.

Είπαν ότι ήταν απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η γκαλερί θα παραμείνει «ένας θεσμός που κοιτάζει το μέλλον και βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Την επόμενη χρονιά, η BP θα αποσυρθεί από την κριτική επιτροπή του βραβείου πορτρέτου των 35.000 λιρών για πρώτη φορά από το 1997.

Η Louise Kingham, ανώτερη αντιπρόεδρος της BP, δήλωσε την Τρίτη: «Είμαστε πολύ περήφανοι για τον ρόλο μας στην υπεράσπιση των βρετανικών τεχνών και κουλτούρας για περισσότερα από 30 χρόνια, αλλά η BP του σήμερα είναι μια πολύ διαφορετική εταιρεία από όταν ξεκινήσαμε για πρώτη φορά τη συνεργασία μας. με την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων. Καθώς μεταβαίνουμε στο να γίνουμε καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 και βοηθούμε τον κόσμο να φτάσει εκεί, πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα το ταλέντο, την εμπειρία και τους πόρους μας».

Η ομάδα πίεσης Culture Unstained είπε ότι πιστεύει ότι η κίνηση ήταν «καθαρά ψήφος δυσπιστίας στις επιχειρήσεις της BP» από τη γκαλερί

Ο Jess Worth, συν-διευθυντής του γκρουπ, δήλωσε: «Η εταιρεία πέρασε 30 χρόνια για να ζωγραφίσει την εικόνα της ως υπεύθυνος φιλάνθρωπος, αλλά τελειώνει γρήγορα τα μέρη για να καθαρίσει την τοξική της εικόνα. Ακόμη και τώρα συνεχίζει να επενδύει εκατομμύρια για την εύρεση νέων πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες θα ωθήσουν τον κόσμο πιο βαθιά στην κλιματική κατάρρευση».

Η εκστρατεία κατά της χορηγίας των τεχνών από εταιρείες ορυκτών καυσίμων συνέχισε να κλιμακώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κλίμακα και τη σοβαρότητα της κλιματικής κρίσης. Όταν η BP και η Tate ολοκλήρωσαν την 26ετή συμφωνία χορηγίας τους το 2017, η εταιρεία κατηγόρησε αυτό που αποκάλεσε ένα «εξαιρετικά προκλητικό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Φωτογραφία – BBC

Το 2019, το Εθνικό Θέατρο και η Royal Shakespeare Company τερμάτισαν τις συμφωνίες χορηγίας τους με τη Shell και την BP αντίστοιχα

Το 2019, το Εθνικό Θέατρο και η Royal Shakespeare Company τερμάτισαν τις συμφωνίες χορηγίας τους με τη Shell και την BP αντίστοιχα, αφού ο Mark Rylance παραιτήθηκε από το RSC σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη σχέση τους, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε στην εταιρεία πετρελαίου να «συσκοτίσει την καταστροφική πραγματικότητα της δραστηριότητες”.

Ένα μήνα αργότερα, η National Galleries Scotland ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τους δεσμούς της με την BP λόγω ανησυχιών για το κλίμα

Η BP συνεχίζει να χορηγεί το Βρετανικό Μουσείο, τώρα υπό το τιμόνι του νέου της προέδρου, Τζορτζ Όσμπορν. Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 300 αρχαιολόγοι και ιστορικοί έγραψαν στους διαχειριστές του μουσείου καλώντας τους να εγκαταλείψουν την εταιρεία, ενώ ακτιβιστές οργάνωσαν την τελευταία σειρά διαμαρτυριών παρουσιάζοντας ψεύτικα «σχέδια γεώτρησης στο Στόουνχεντζ» στους επισκέπτες.

Η σχέση μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της BP έχει προκαλέσει καταδίκη από το ίδιο το προσωπικό του μουσείου και οδήγησε εν μέρει στην παραίτηση ενός εκ των διαχειριστών του, του μυθιστοριογράφου Ahdaf Soueif.

Ο Worth είπε: «Η πίεση βρίσκεται τώρα στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο επί του παρόντος αποφασίζει εάν θα ανανεώσει τη δική του συμφωνία χορηγίας της BP, για να μπει στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments