Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Συγκίνηση με το άνοιγμα συνόρων μετά από δύο χρόνια πανδημίας

Νέα Ζηλανδία: Συγκίνηση με το άνοιγμα συνόρων μετά από δύο χρόνια πανδημίας

Πηγή Φωτογραφίας: Al Jazeera

Νέα Ζηλανδία: Ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα μετά από δύο χρόνια πανδημίας

Το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων της, μετά από μία διετία ανακοίνωσε την Πέμπτη η Νέα Ζηλανδία. Τα σύνορα της χώρας, κλειστά εδώ και δύο χρόνια λόγω της πανδημίας COVID-19. Την Πέμπτη, η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων.

Έτσι, οι πλήρως εμβολιασμένοι Νεοζηλανδοί θα μπορούν να επιστρέψουν από την Αυστραλία αργότερα αυτόν τον μήνα. Θα πρέπει ωστόσο  να τεθούν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους, αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνουν σε κρατικές μονάδες καραντίνας. Οι Νεοζηλανδοί που επιστρέφουν από άλλες χώρες θα μπορούν να το κάνουν δύο εβδομάδες αργότερα.

Οι εμβολιασμένοι ξένοι ταξιδιώτες και ορισμένοι ειδικευμένοι εργαζόμενοι μπορούν να έρθουν στη χώρα από τις 13 Μαρτίου, ενώ έως και 5.000 αλλοδαποί φοιτητές θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα και να συνεχίσουν τις σπουδές τους, από τις 12 Απριλίου.

Οι τουρίστες από την Αυστραλία και άλλες χώρες χωρίς βίζα θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα τον Ιούλιο και σε ταξιδιώτες από τον υπόλοιπο κόσμο, από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το σχέδιο. Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες, ανακοίνωσε η Τζασίντα Άρντερν.

Η ανακοίνωση είναι μια σημαντική αλλαγή για τη Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει επιβάλει μερικούς από τους πιο σκληρούς κανόνες συνόρων στον κόσμο σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον αριθμό των κρουσμάτων Covid-19.

«Δάκρυα χαράς»: Χαρά καθώς η Νέα Ζηλανδία ανοίγει τα σύνορά της μετά από δύο χρόνια απομόνωσης

Δάκρυα, αγκαλιές, γέλια και φωνές παιδιών αντηχούσαν στις αίθουσες αφίξεων της Νέας Ζηλανδίας, καθώς η χώρα άνοιξε τα σύνορά της και αίρει τις απαιτήσεις απομόνωσης. «Περίμενα έξι μήνες για αυτή τη στιγμή», λέει ο Steve, 72 ετών, ο οποίος περίμενε την αρραβωνιαστικιά του Karin, να φτάσει από την Αυστραλία. «Πετάω στα ουράνια», είπε. «Αισθάνομαι λίγο τρέμουλο». «Μιλούσαμε στο τηλέφωνο για πέντε ώρες την ημέρα για να διατηρήσουμε τη λογική μας έτσι», λέει ο Steve. «Ήταν πολύ δύσκολο».

Ορισμένες επανασυνδέσεις μετριάστηκαν επίσης από τη θλίψη, καθώς για πολλούς Νεοζηλανδούς η επαναλειτουργία ήρθε πολύ αργά. 

Για άλλους, η χαρά της επανένωσης μετριάστηκε από τη θλίψη. «Περιμένω τον αδερφό μου και τη σύζυγό του», είπε η Tania Fitzhenry ξεσπώντας σε κλάματα. «Προσπαθούμε να επιστρέψουμε στο Χάντλι εγκαίρως για να προλάβει να δει τον μπαμπά μας». Η οικογένεια περίμενε καιρό την άρση των περιορισμών στα σύνορα, ώστε ο αδερφός της να επιστρέψει και να αποχαιρετήσει τον πολύ άρρωστο πατέρα της. «Αισθάνεται τα πάντα», λέει. «Νομίζω ότι ο μπαμπάς περίμενε όλη την εβδομάδα. Ελπίζω στον Θεό, προσεύχομαι να τον κρατήσει,  πρέπει απλώς να αντέξει μερικές ώρες ακόμα. Μέχρι χθες το βράδυ λέγαμε, μπαμπά, δεν πειράζει να το αφήσεις – αλλά μετά έγινε το άνοιγμα των συνόρων και είμαστε αρκετά κοντά τώρα. Τώρα του λέμε, μπαμπά πρέπει να κρατηθείς».

Το αρχικό σκηνοθετημένο σχέδιο για το άνοιγμα των συνόρων της Νέας Ζηλανδίας, που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, εκτροχιάστηκε με την άφιξη του Omicron. Η κυβέρνηση επανήλθε στα σχέδιά της για επαναλειτουργία τον Φεβρουάριο, με την προϋπόθεση ότι οι ταξιδιώτες έπρεπε να απομονωθούν για 10 ημέρες. Αυτή την εβδομάδα, καθώς τα ποσοστά μετάδοσης Covid της χώρας εκτοξεύτηκαν σε μερικά από τα υψηλότερα στον κόσμο και τα κρούσματα στην κοινότητα ξεπέρασαν κατά πολύ εκείνα στα σύνορα, αυτή η απαίτηση έπεσε και οι ημερομηνίες εισόδου για τους Νεοζηλανδούς σε όλο τον κόσμο αναβλήθηκαν. Έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις στα μέτρα δημόσιας υγείας για τον κορωνοϊό, έξω από το κοινοβούλιο στο Ουέλινγκτον.

Για κάποιους είναι δυστυχώς, πολύ αργά

Η Νέα Ζηλανδία θα άρει τους περιορισμούς για τον Covid μόνο όταν είναι «πολύ πέρα ​​από την κορυφή», λέει η Jacinda Ardern. Για ορισμένους Νεοζηλανδούς, σηματοδοτεί το τέλος ενός πικρού, δύσκολου ταξιδιού. Πολλοί βρέθηκαν χωρισμένοι από την οικογένεια, ανίκανοι να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πεθαίνουν. Χάνουν επετειακές ημερομηνίες και οικογενειακά ορόσημα, παραβιάζουν τις απαιτήσεις βίζας ή αναγκάστηκαν να παραμείνουν παράνομα στο εξωτερικό. «Οι άνθρωποι αυτής της ομάδας περίμεναν τόσο πολύ για αυτό», δήλωσε η Justine Kirby της Grounded Kiwis, μιας ομάδας που υποστηρίζει Νεοζηλανδούς που έχουν αποκλειστεί στο εξωτερικό.

«Υπάρχουν όμως και πολλοί  για τους οποίους το άνοιγμα των συνόρων άργησε πολύ.  Και αυτό είναι επίσης κάτι βαθιά προσωπικό για εμένα, καθώς δεν έχω δει κανένα μέλος της οικογένειας για σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα», είπε. Μετά την ανακοίνωση, «Τηλεφώνησα στη μαμά και, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2020, αρχίσαμε να κάνουμε κάποια ταξιδιωτικά σχέδια μαζί. Κλάψαμε από χαρά και συγκίνηση».  Τα σύνορα άνοιξαν για τους Νεοζηλανδούς και τους επιλέξιμους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Αυστραλία τη Δευτέρα, ενώ την Παρασκευή, ανοίγουν σε όλους τους άλλους Νεοζηλανδούς.

Το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει τις ημερομηνίες επαναλειτουργίας για τουρίστες και άλλους επισκέπτες τους επόμενους μήνες. Από την Πέμπτη, οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν θα χρειάζεται πλέον να αυτοαπομονώνονται, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε test Covid-19 κατά την άφιξη και ξανά την πέμπτη ή έκτη ημέρα, από την άφιξή σας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν. Εάν ο ταξιδιώτης βγει θετικός στον ιό, θα πρέπει να αυτοαπομονωθεί, σύμφωνα με τα μέτρα των Νεοζηλανδών. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες θα πρέπει να παραμείνουν σε ελεγχόμενη απομόνωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments