Οικονομία

ΕΛΣΤΑΤ: Δυναμική επαναφορά για την ελληνική οικονομία το 2021 με ανάπτυξη 8,3%

ΕΛΣΤΑΤ: Δυναμική επαναφορά για την ελληνική οικονομία το 2021 με ανάπτυξη 8,3%

Πηγή Φωτογραφίας: analyst.gr

ΕΛΣΤΑΤ: "Πέταξε" η ελληνική οικονομία το 2021 όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

“Πέταξε” η ελληνική οικονομία το 2021 όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό ανάπτυξης 8,3%, στα 181 δισ. ευρώ. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι εκτιμήσεις στην Ε.Ε αναφέρουν πίεση τουλάχιστον μιας μονάδας στο ΑΕΠ της ευρωζώνης και εκτίναξη του πληθωρισμού κατά 2 δέκατα της μονάδας για κάθε 10% αύξηση του κόστους ενέργειας.

Κομισιόν , ΕΚΤ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούν να σταθμίσουν τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα πριν προχωρήσουν σε λήψη μέτρων τόσο για την ανάσχεση των πιέσεων από το κύμα ενεργειακής και όχι μόνο ακρίβειας και την περιφρούρηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η Κομισιόν αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να παρουσιάσει μια διευρυμένη εργαλειοθήκη παρεμβάσεων για την ενεργειακή κρίση , η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 10 Μαρτίου και αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νεότερες εκτιμήσεις της για την πορεία πληθωρισμού και ΑΕΠ το 2021, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής για την ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων στήριξης με έμφαση στους πλέον ευάλωτους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές το 2021 ανήλθε σε 182,8 δισ. ευρώ έναντι 165,3 δισ. ευρώ το 2020 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 10,6%. Αυτή η αύξηση οφείλεται στις επιμέρους μεταβολές που καταγράφηκαν ανά συνιστώσα του ΑΕΠ, οι οποίες παρουσιάζονται στον εξής πίνακα: 

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις ακολουθούμενες διαδικασίες του προγράμματος διαβίβασης ESA 2010, προβλέπεται και δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το έτος 2021 η οποία είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί στις 18 Οκτωβρίου 2022.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments