Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κομβικός για τις εξελίξεις ο θάνατος του Διοικητή της Ρωσικής Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κομβικός για τις εξελίξεις ο θάνατος του Διοικητή της Ρωσικής Μεραρχίας Αλεξιπτωτιστών

Πηγή Φωτογραφίας: independent.co.uk

Το who is who του Ρώσου Αρχιστράτηγου που σκοτώθηκε - πιθανότατα από Ουκρανό ελεύθερο σκοπευτή - και πόσο επηρεάζει τον Πούτιν

Ο Αντρέι Σουχοβέτσκι, επικεφαλής της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας και εκ των κορυφαίων αξιωματούχων του ρωσικού στρατού σκοτώθηκε στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια των μαχών στο αεροδρόμιο Γκοστομέλ, περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο.Άλλοι δύο στρατηγοί αναφέρθηκε ότι είναι επίσης νεκροί.

Σύμφωνα με τη Μόσχα περίπου 500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και άλλοι 1600 τραυματίστηκαν, ωστόσο Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι αριθμοί είναι υψηλότεροι.

Η Ουκρανία δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τις απώλειες στις τάξεις του στρατού της, ωστόσο ανακοίνωσε ότι 2.000 πολίτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων. Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιβεβαίωσε τον θάνατο 331 πολιτών και τον τραυματισμό 600.

Στο πρώτο 10ήμερο της εισβολής πόλεις βομβαρδίζονται, συγκρούσεις μαίνονται και περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η απώλεια του στρατηγού Αντρέι Σουχοβέτσκι είναι πλήγμα για τον Πούτιν.

Η στρατιωτική καριέρα του

Ο αρχιστράτηγος  και αλεξιπτωτιστής στην ειδικότητα, Αντρέι Σουχοβέτσκι ήταν επικεφαλής της 7ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας  και αναπληρωτής διοικητής της 41ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Ο θάνατός του είναι από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες απώλειες που καταγράφει ο ρωσικός στρατός.

Ο 47χρονος φοίτησε σε Στρατιωτική Ακαδημία, και ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής διμοιρίας, πριν αναρριχηθεί στις τάξεις της στρατιωτικής ηγεσίας. Συμμετείχε στη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία και φέρεται να παρασημοφορήθηκε για τον ρόλο του στην προσάρτηση της Κριμαίας. Επίσης φέρεται να συμμετείχε σε εκστρατείες στην Αμπχαζία και τον Βόρειο Καύκασο. Ήταν ένας υψηλού κύρους αλεξιπτωτιστής που συμμετείχε σε αποστολές σε «εχθρικό έδαφος».

Πώς πέθανε

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε ναι μεν από Ρώσους αξιωματούχους, ωστόσο δεν έδωσαν πληροφορίες για το πώς συνέβη. Στρατιωτική πηγή ωστόσο υποστήριξε ότι ο 47χρονος σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή. Ο θάνατός του αν και ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο συνέβη στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Στην είδηση του θανάτου του ο Σεργκέι Τσίπιλεφ, βετεράνος έγραψε στα social media: «Με πολύ πόνο, μάθαμε την τραγική είδηση ​​του θανάτου του φίλου μας, Αντρέι Σουχοβέτσκι, στο έδαφος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Κομβικής σημασίας ο θάνατός του – Πώς επηρεάζει τις δύο πλευρές

Όσο για το τι μπορεί να σημαίνει ο θάνατός του για τον Πούτιν και τη ρωσική εισβολή, ο δημοσιογράφος Κρίστο Γκρόζεν εκτιμά ότι θα ήταν ένα «μείζον αποτρεπτικό κίνητρο» για τον ρωσικό στρατό.

Με δεδομένο ότι η Ρωσία υπερτερεί έναντι της Ουκρανίας από άποψης αεροπορικής ισχύος, γεγονός το οποίο της παρέχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τοπική αεροπορική υπεροχή.

Η σημαντικότερη προϋπόθεση διεξαγωγής αερομεταφερόμεων επιχειρήσεων από την πλευρά της Ρωσίας, είναι η ζώνη ρίψης Ρώσων αλεξιπτωτιστών να είναι ασφαλής και να  έχει εκκαθαριστεί από Ουκρανικές δυνάμεις.

Οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών γίνονται σε κύματα και ο Διοικητής Μέραρχος, ποτέ για ευνόητους λόγους δεν είναι στο αρχικό κύμα.

Ακολούθως μετά την ρίψη των αλεξιπτωτιστών, ακολουθεί η ανασυγκρότηση τους, η αρχική εξασφάλιση της ζώνης ρίψεως από τυχόν Ουκρανικές άμεσες αντεπιθέσεις (εντός 30 λεπτών) και στη συνέχεια η κίνηση των Μοιρών των Αλεξιπτωτιστών για κατάληψη των Αντικειμενικών σκοπών (ΑΝΣΚ) που τους έχουν οριστεί βάσει της αρχικής σχεδίασης, γεγονός που σημαίνει την άμεση εμπλοκή τους με τις αμυνόμενες Ουκρανικές δυνάμεις.

Ενδέχεται η αποστολή των Ρώσων Αλεξιπτωτιστών να μην ήταν τελείως ανεξάρτητη, αλλά να ήταν η ενίσχυση ήδη  άλλων μαχομένων μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων ρωσικών δυνάμεων ή η συνένωση μαζί τους.

Σε όποια των περιπτώσεων ο Διοικητής της Μεραρχίας  Αλεξιπτωτιστών με το Επιτελείο του είναι εκείνος ο οποίος συντονίζει την διεξαγωγή των επιχειρήσεων και βρίσκεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας από το την γραμμή επαφής του μετώπου

Ένας από τους τρόπους επέμβασης του εκάστοτε στρατιωτικού Διοικητή στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, είναι η προσωπική παρουσία του στο πεδίο της μάχης, για εμψύχωση αλλά και για  επίγνωση της τακτικής κατάστασης.

Κατά συνέπεια η απώλεια του Ρώσου Υποστράτηγου είναι ενδεικτική της σφοδρότητας διεξαγωγής των επιχειρήσεων και του γεγονότος ότι αυτές δεν εξελίσσονται καλά για τους Ρώσους, αφού αναγκάζονται Ανώτατοι Ρώσοι Αξιωματικοί να μάχονται στην πρώτη γραμμή, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση.

Επίσης η απώλεια του εν λόγω Διοικητή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τόσο από πλευράς χρόνου τουλάχιστον την κατάληψη των ΑΝΣΚ από τους Ρώσους αλεξιπτωτιστές, όσο και από πλευράς ηθικού τους, αφού έχασαν τον Διοικητή τους.

Παράλληλα η απώλειά του εμψυχώνει τους αμυνόμενους Ουκρανούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments