Nέα της αγοράς

ΙΟΒΕ: Η σημαντική άνοδος του κόστους φυσικού αερίου πλήττει τη βιομηχανία

ΙΟΒΕ: Η σημαντική άνοδος του κόστους φυσικού αερίου πλήττει τη βιομηχανία

Πηγή Φωτογραφίας: Sofokleousin.GR

ΙΟΒΕ: Το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο παρέμεινε σταθερό, ενώ βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Εξασθένισε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2021, ωστόσο παρέμεινε ισχυρή, ενώ καταγράφηκε εκ νέου σημαντική αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, όπως όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία (Μάρτιος 2022). Όσον αφορά στο οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο, παρέμεινε σταθερό ενώ βελτιώθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Εντονη ήταν η άνοδος του ΑΕΠ το δ’ τρίμηνο του 2021, κατά 7,7%, κατόπιν ανάκαμψης 11,4% στο γ’ τρίμηνο. Συνολικά στο 2021 ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν 8,3%, έναντι μείωσης 9,0% πρόπερσι

Όσον αφορά το κόστος του φυσικού αερίου, το ΙΟΒΕ κάνει λόγο για σημαντική άνοδο, καθώς η τιμή του στην Ελλάδα ενισχύθηκε τον Μάρτιο του 2021 σε αντίθεση με την τάση σε βασική αγορά της Ευρώπης. Επίσης η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 (EU Allowance) αυξήθηκε το Φεβρουάριο συνεχίζοντας την έντονα ανοδική πορεία (+267%) τους τελευταίους 16 μήνες.

Καταγράφηκε σημαντική αύξηση επενδύσεων, αλλά και διεύρυνση ελλείμματος στον εξωτερικό τομέα, καθώς και μεγαλύτερη αύξηση πάγιων επενδύσεων στο δ’ τρίμηνο (+24,1%, από +19,3% το γ’ τρίμ.), έναντι πτώσης 12,5% πριν ένα χρόνο. Η αύξηση προήλθε σχεδόν αποκλειστικά από την άνοδο τον τομέα μηχανολογικός εξοπλισμός-αμυντικά συστήματα (+99,4%, από +25,5%), ενώ η μικρότερη ενίσχυση καταγράφηκε στον Εξοπλισμό ΤΠΕ (+11,2% από +6,0%) και τις Λοιπές Επενδύσεις (+5,8% από +14,4%).

Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 24,1% το δ’ τρίμηνο του 2021, με άνοδο κυρίως των εξαγωγών υπηρεσιών (+63,2%) και πιο ήπια των εξαγωγών αγαθών (+4,1%).

Στο Δελτίο του ΙΟΒΕ ξεχωρίζουν επίσης τα εξής:

• Υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 4,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Οριακή ενίσχυση 0,3% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 0,9% στην ΕΕ27.

• Νέα άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 13,1% τον Δεκέμβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €3,3 δισεκ., από €2,0 δισεκ. ένα έτος πριν.

• Ήπια υποχώρηση, μετά από συνεχόμενες ανοδικές τάσεις, του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο, κατά 4,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

• Ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 31,8% το δ’ τρίμ. του 2021 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 14,2% στην ΕΕ27. Στο σύνολο του 2021, καταγράφηκε άνοδος του εγχώριου δείκτη 8,6% έναντι ίδιας ανόδου στην ΕΕ27.

• Άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς της οικονομίας το 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η Μεταποίηση στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο (26,8%), υψηλότερα από το σύνολο των δραστηριοτήτων (21,1%).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments