Οικονομία

Fed: Προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018

Fed: Προχώρησε στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018
Fed: Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,50% την Τετάρτη και αποτελεί την πρώτη αύξηση από το 2018.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,50% την Τετάρτη και αποτελεί την πρώτη αύξηση από το 2018. Με βάση τις προβλέψεις των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύτηκαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές την εφετινή χρονιά.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν τώρα ότι θα διαμορφωθεί στο 4,3% το 2022 έναντι πρόβλεψης για πληθωρισμό 2,6% τον Δεκέμβριο. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,7% το 2023 και στο 2,3% το 2024. Υποβαθμίζουν σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη τη φετινή χρονιά, στο 2,8% από 4% που προέβλεπαν προηγουμένως. Αμετάβλητη παρέμεινε η πρόβλεψη για το ποσοστό της ανεργίας το 2022, στο 3,5%.

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), τόνισε ότι η FOMC αποφάσισε να αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκια και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις στις εναπομείνασες συνεδριάσεις της Επιτροπής φέτος, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα πρέπει να είναι ευέλικτη λόγω του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει και σε αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες των 25 μονάδων βάσης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της, ύψους σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων, με τον περιορισμό των περιουσιακών της στοιχείων, σε μία από τις μελλοντικές συνεδριάσεις της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments