Άποψη

Εντός, εκτός κι επί τα αυτά!

Εντός, εκτός κι επί τα αυτά!

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSΙ

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης στο άρθρο του στο pagenews.gr γράφει σχετικά με τις συνεχείς παρεμβάσεις στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, με τις οποίες ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να καταστήσει την Ευρώπη συμμέτοχο σε ένα κοινό σχέδιο δράσης απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ανάγκη για ασφάλεια.

Αν ήταν γεωμετρία, τότε θα μιλούσαμε σίγουρα για την άσκηση… «εντός, εκτός κι επί τα αυτά». Δεν θυμάμαι τίποτε από αυτή τη θεωρία που διδαχθήκαμε στο σχολείο. Μόνο ένα μου έμεινε: ότι όταν «τέμνονται» τρείς ευθείες, τότε…δημιουργούνται πολλές γωνίες. Και στην πορεία -όπως δείχνει η ζωή- δημιουργούνται και πολλά…προβλήματα! Στο σχολείο ήταν εκμάθησης. Στην πολιτική είναι προβλήματα…επιβίωσης!

Στην περίπτωσή μας είχαμε τις δυο παράλληλες γραμμές: την εντός Ελλάδος και την εκτός Ελλάδος. Η δεύτερη επηρέαζε την πρώτη και η πρώτη παρακολουθούσε τη δεύτερη. Ήταν όμως, όπως και να το κάνουμε, παράλληλες: διότι πόσες φορές δεν παραπονεθήκαμε ότι η Ευρώπη δεν μα ς καταλαβαίνει; Σαν να είναι σε παράλληλο σύμπαν; Ε! Ήρθε ο πόλεμος και σαν μια τρίτη γραμμή άρχισε να τέμνει τις άλλες δυο και να φέρνει στη μνήμη μας το εφιαλτικό σχολικό μάθημα…

Τα εμπόδια

Και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές γωνίες-εμπόδια για να αποφύγουν η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και να περάσουν το μάθημα της…οικονομικής επιβίωσης, φθάνοντας με ασφάλεια στις προαγωγικές εξετάσεις των…εκλογών! Με τo προχθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού και τις χθεσινές ανακοινώσεις μέτρων από τους υπουργούς έκλεισε εν πολλοίς το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο για το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Τα περιλάλητα σενάρια πρόωρων εκλογών πάνε στο καλάθι των αχρήστων.

Εκτός από μια περίπτωση: κάποιας συγκλονιστικής ανατροπής που να προέλθει από τις Βρυξέλλες (θετική ή αρνητική). Και γιατί έκλεισε το «εσωτερικό» πολιτικό μέτωπο; Διότι για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός, ήταν τόσο καθαρός στο μήνυμά του ότι τα μέτρα δεν είναι αυτά που θα ήθελε, αλλά αυτά που μπορεί να λάβει. Ενώ –επίσης για πρώτη φορά- φρόντισε να «κάψει» προκαταβολικά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μιλώντας για φωνές που ακούει για «ψίχουλα». Άρα ήδη, έχει προσφέρει στα κυβερνητικά στελέχη δυο ισχυρά επιχειρήματα στο δημόσιο διάλογο: ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφενός παραδέχθηκε ότι τα μέτρα δεν είναι αυτά που θα ήθελε, αφετέρου οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες.

Τα περιθώρια

Η ανακοίνωση των μέτρων θα μπορούσε κάποιος να πει ότι άργησε. Όμως το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου ήθελαν να εξαντλήσουν όλο το χρόνο προκειμένου, πρώτον να δουν πως έκλεισε το 2021 και να «ζυγίσουν» τα δημοσιονομικά περιθώρια και δεύτερον να δώσουν χρόνο στην Ευρώπη, μήπως άναβε πράσινο φως για ευνοϊκές παρεμβάσεις. Το δεύτερο δεν έγινε, ή έστω δεν έγινε ακόμη. Οπότε έπρεπε να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο με την ανακοίνωση μέτρων που, σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού καλύπτουν μια μεγάλη «γκάμα» παρεμβάσεων (ΕΝΦΙΑ, αγρότες, ΦΠΑ, καύσιμα, νέοι, κατώτατος μισθός, επιδότηση ευάλωτων) που καλύπτει την πλειονότητα του πληθυσμού, εννοείται κατ΄αναλογία κι όχι οριζοντίως…

Πλέον σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο έχουν δρομολογηθεί: η ανακοίνωση της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, οι παρεμβάσεις για τους νέους και οι επιδοτήσεις για αλλαγή συσκευών.

Εκτός έδρας…

Πλέον, φεύγοντας, από το «εντός», ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει για το επόμενο εικοσαήμερο να ασχοληθεί εντατικά με το «εκτός». Δηλαδή με τις παρεμβάσεις του στο εξωτερικό, αφού παραμένει σε ισχύ η θέση του ότι «είναι η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής η οποία σε ακραίες συνθήκες -όπως αυτές που βιώνουμε τώρα- οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα. Μέτρα έκτακτου χαρακτήρα αλλά και μέτρα άμεσης δράσης».

Ο κ.Μητσοτάκης στην επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, επισήμανε ότι «η μάχη για την ειρήνη και τη νομιμότητα πρέπει να συνδυαστεί με τολμηρές πρωτοβουλίες για την αμυντική και ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης. Η πολιτική να παρέμβει, επαναφέροντας τις αγορές ενέργειας στο ρόλο τους και θωρακίζοντας το εισόδημα των πολιτών και τις επιχειρήσεις από υπερβολικές διεθνείς ανατιμήσεις».

Η Σύνοδος του Νότου

Η αρχή του διεθνούς μαραθωνίου ξεκινά σήμερα κιόλας στη Σύνοδο Ηγετών του Νότου που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη. Θα συμμετάσχουν οι Πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεζ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος –λόγω κορωνοιου- με τηλεδιάσκεψη.

Οι συζητήσεις θα εστιάσουν στα θέματα της ενέργειας, ενόψει και της τακτικής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 24 και 25 Μαρτίου, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στους ηγέτες των κρατών-μελών τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υψηλού κόστους της ενέργειας στους ευρωπαίους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Όπως είχε σημειώσει ο Πρωθυπουργός την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη Σύνοδο στις Βερσαλλίες, «οι χώρες του Νότου είναι σε απόλυτο συντονισμό, ειδικά για τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας», προσθέτοντας ότι στόχος των επαφών ανάμεσα στην Αθήνα, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα είναι «να

συντονίσουμε τις πρωτοβουλίες μας ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας» και να ζητηθούν ευρωπαϊκές απαντήσεις σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Οι τέσσερεις Πρωθυπουργοί γνωρίζοντας ήδη πως διαμορφώθηκαν οι ισορροπίες στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας κι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 24ης Μαρτίου θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις μιας «άτυπης» συμμαχίας, αν και τα ζητούμενα κάθε χώρας, όπως και οι ανάγκες της, είναι διαφορετικά. Εντούτοις, ο πυρήνας του προβλήματος παραμένει ο ίδιος.

Οι επιδιώξεις

Τι επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την έντονη κινητικότητα στο εξωτερικό; Κυρίως να πετύχει την κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση: είτε με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου, είτε με παρεμβάσεις στις δημοσιονομικές κατευθύνσεις με χαλάρωση στις δαπάνες για άμυνα ή ενέργεια. Αυτό θα έδινε στην Κυβέρνηση περιθώρια για να αναθεωρήσει επί το θετικότερο τον προϋπολογισμό και τη στρατηγική της για το δεύτερο εξάμηνοι του 2022…

Παράλληλα, πέρα από τα πιο πάνω που αποτελούν την ουσία των προσπαθειών του Έλληνας Πρωθυπουργού, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και ο… τύπος. Εξίσου αποδοτικά θα είναι και τα έμμεσα οφέλη από τη δραστηριοποίηση του στο εξωτερικό: αφενός χτίζει εικόνα Εθνικής (και προσωπικής) αξιοπιστίας, έτσι ώστε στην πορεία προς τις εκλογές να θεωρείται από τους ευρωπαίους εταίρους ως απαραίτητος και χρήσιμος συμπαίκτης. Παράλληλα, με τις συνεχείς παρεμβάσεις του θα επιδιώξει να δείξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνέπεια και συνέχεια από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόσο οι κινήσεις του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα, όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύσουν την εικόνα εμπιστοσύνης για τον Ελληνικό οικονομικό σχεδιασμό. Τέλος, στην περίπτωση κατά την οποία ληφθούν αποφάσεις για δημοσιονομική χαλάρωσης στην Ευρώπη, ο Κυρ.Μητσοτάκης θα θελήσει να είναι στην πρώτη σειρά των αρχηγών που «πίεσαν» ή προσπάθησαν γι αυτήν την εξέλιξη.

Εφόσον και το «εντός» αποδώσει και το «εκτός» δώσει ανάσες, πλέον μένει η υλοποίηση του «επί τα αυτά»: δηλαδή η επιτυχής αντιμετώπιση των κρίσεων και παραμονή «στα αυτά», ήτοι την παραμονή στην κυβέρνηση με την ανανέωση της λαϊκής εντολής… Γι αυτό η άσκηση είναι πολύ δύσκολη!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments