Διεθνή

Ουκρανία: Το νέο δόγμα της Ευρώπης – ΝΑΤΟ

Ουκρανία: Το νέο δόγμα της Ευρώπης – ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ουκρανία: Η μάχη μαίνεται, η Ευρώπη αλλάζει στρατηγική και οι υπόλοιποι διεθνείς παίκτες παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 27η μέρα με πολλές απώλειες και στις δύο πλευρές. Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υποστηρίζει πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν απόθεμα πυρομαχικών για μόλις τρεις ημέρες.

Το ίδιο ισχύει και για τα τρόφιμα που διαθέτουν, αναφέρει στην καθημερινή του ενημέρωση το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι: «Οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν προμήθειες καυσίμων τριών ημερών, οι οποίες αναπληρώνονται με βυτιοφόρα. Δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις ανάγκες των στρατευμάτων. Τις τελευταίες 24 ώρες, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έπληξε εννέα ρωσικούς εναέριους στόχους – ένα αεροσκάφος, έξι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και δύο ελικόπτερα.

A soldier, whose nom de guerre is Voron, stands in the trenches of the Ukrainian army frontline position in Chermalyk, Donetsk region, Ukraine on April 13, 2021. In recent weeks the fighting between Ukrainian army and Russia-backed separatists has intensified in eastern Ukraine. At the same time, Russian troops build up near the border with Ukraine has been observed recently which raises concerns of major escalation in the long-running conflict since 2014.

«Αρνήθηκαν να πολεμήσουν»

Στην Οκτίρκα, μια μικρή πόλη στην περιφέρεια Σούμι στην κεντρική Ουκρανία, 300 Ρώσοι στρατιωτικοί αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Ουκρανία και εγκατέλειψαν την περιοχή της επιχείρησης.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν 13 επιθέσεις και κατέστρεψαν 14 άρματα μάχης, οκτώ οχήματα μάχης πεζικού, δύο οχήματα ρυμούλκησης πολλαπλών χρήσεων, τρία συστήματα πυροβολικού και τέσσερα άλλα οχήματα».

Το νέο δόγμα Ευρώπης και ΝΑΤΟ

Την προηγούμενη Τετάρτη οι υπουργοί Αμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν επί ενός κειμένου με την ονομασία «Stronger Defence: Securing the Alliance». Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», το κείμενο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για σοβαρές αλλαγές στη δομή διοίκησης και δυνάμεων της Συμμαχίας σε όλο το «τόξο επαφής» των κρατών-μελών με τη Ρωσία, το οποίο αρχίζει από τις χώρες της Βαλτικής, περνά από την Πολωνία και καταλήγει στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία – πλευρικές χώρες που γειτνιάζουν με την άκρως ευαίσθητη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Δημιουργήθηκαν τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης μεγέθους τάγματος σε Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Πολωνία, με επικεφαλής-χώρες τις Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ αντιστοίχως. Στην έδρα της Συμμαχίας όμως πλέον προετοιμάζονται άλλα σχέδια που θα κορυφωθούν με την προγραμματιζόμενη υιοθέτηση, στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης (29-30 Ιουνίου), του νέου Στρατηγικού Δόγματος.

Ο ρόλος των εταίρων και ο παράγοντας «Τουρκία»

Οι σχέσεις με τους εταίρους της ΕΕ, στην πρωτοκαθεδρία των οποίων βρίσκεται το ΝΑΤΟ, θεωρούνται κομβικές για την προβολή ισχύος εκ μέρους της ΕΕ. Το βασικό πάντως σημείο στο οποίο η Αθήνα έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις είναι αυτό που αφορά την Τουρκία.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη «στην ανάπτυξη μίας αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης, αλλά αυτό απαιτεί ισότιμη δέσμευση από την πλευρά της Τουρκίας για να προχωρήσουμε σε μια οδό συνεργασίας, διατηρήσιμης αποκλιμάκωσης και λήψης υπόψη των ανησυχιών της ΕΕ…». Η ελληνική πλευρά επεδίωκε μέχρι την τελευταία στιγμή ενίσχυση του λεκτικού για την Τουρκία, αν και η πραγματικότητα είναι ότι η τρέχουσα συγκυρία δεν διευκολύνει κάτι τέτοιο και πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο δεν διάκεινται θετικά.

Ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας αντίδρασης 5.000 ανδρών

«Η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη, όπως και μείζονες γεωπολιτικές μετατοπίσεις αποτελούν πρόκληση για την ικανότητά μας να προωθήσουμε το όραμά μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας… Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Δεσμευόμαστε να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας.

Η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγωγική σύνοψη της «Στρατηγικής Πυξίδας», το πλήρες κείμενο της οποίας βρίσκεται εν γνώσει του «Βήματος». Με δεδομένες τις πιθανές προσαρμογές της τελευταίας στιγμής, η «Πυξίδα» λογικά θα λάβει το «πράσινο φως» από τους ευρωπαίους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών που θα συναντηθούν στο επονομαζόμενο «Jumbo» Συμβούλιο αύριο, Δευτέρα 21 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments