Διεθνή

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν την καλλιέργεια παπαρούνας

Πηγή Φωτογραφίας: france24

Το Αφγανιστάν έχει σχεδόν μονοπώλιο στο όπιο και την ηρωίνη, αντιπροσωπεύοντας το 80% με 90% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν διέταξε την Κυριακή την απαγόρευση της καλλιέργειας παπαρούνας στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας με αυστηρή τιμωρία τους αγρότες που δεν θα υπακούσουν και καταστροφή της σοδειάς.

Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παπαρούνας στον κόσμο, που εξευγενίζεται σε ηρωίνη, και τα τελευταία χρόνια η παραγωγή και οι εξαγωγές του έχουν αυξηθεί.

«Όλοι οι Αφγανοί είναι ενημερωμένοι ότι από τώρα και στο εξής η καλλιέργεια παπαρούνας έχει απαγορευτεί αυστηρά σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ένα διάταγμα που εκδόθηκε από τον Ανώτατο Ηγέτη Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα.

Το διάταγμα διαβάστηκε από τον εκπρόσωπο της ισλαμιστικής κυβέρνησης σε μια συγκέντρωση δημοσιογράφων, ξένων διπλωματών και αξιωματούχων των Ταλιμπάν.

«Εάν κάποιος παραβιάσει το διάταγμα, η σοδειά θα καταστραφεί αμέσως και ο παραβάτης θα αντιμετωπίζεται σύμφωνα με το νόμο της σαρία», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η φονταμενταλιστική ομάδα ορκίζεται να θέσει εκτός νόμου το εμπόριο. Η παραγωγή απαγορεύτηκε το 2000, λίγο πριν η ομάδα ανατραπεί από δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της 20χρονης εξέγερσής τους κατά των ξένων δυνάμεων, οι Ταλιμπάν φορολογούσαν βαριά τους αγρότες που καλλιεργούσαν τη σοδειά σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ προσπάθησαν να περιορίσουν την καλλιέργεια παπαρούνας κατά τη διάρκεια των δύο δεκαετιών τους στο Αφγανιστάν πληρώνοντας αγρότες για να καλλιεργήσουν εναλλακτικές καλλιέργειες όπως σιτάρι ή σαφράν.

Αλλά οι προσπάθειές τους ματαιώθηκαν από τους Ταλιμπάν που έλεγχαν τις κύριες περιοχές καλλιέργειας παπαρούνας και αντλούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο, λένε οι ειδικοί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντούλ Σαλάμ Χανάφι απέρριψε ισχυρισμούς ότι οι Ταλιμπάν βοήθησαν να τροφοδοτήσουν την καλλιέργεια παπαρούνας κατά τη διάρκεια της εξέγερσής τους.

«Πώς γίνεται να εξήχθη σε όλο τον κόσμο όταν αυτές (οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) είχαν τον πλήρη έλεγχο του Αφγανιστάν», είπε ο Χανάφι την Κυριακή.

Τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η παραγωγή έχει αυξηθεί σε δύο νότιες επαρχίες, την Κανταχάρ και τη Χελμάντ, από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Το Αφγανιστάν έχει σχεδόν μονοπώλιο στο όπιο και την ηρωίνη, αντιπροσωπεύοντας το 80% με 90% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η ποσότητα της γης που φυτεύτηκε με παπαρούνες έφτασε σε ιστορικό υψηλό το 2017 και ήταν κατά μέσο όρο περίπου 250.000 εκτάρια τα τελευταία χρόνια, περίπου τέσσερις φορές το επίπεδο των μέσων της δεκαετίας του 1990, δείχνουν στοιχεία του ΟΗΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments