Διεθνή

Φυσικό αέριο: Το τίμημα της ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Το τίμημα της ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Φυσικό αέριο: Μετά το διάταγμα του Πούτιν αυξάνεται το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η ΕΕ για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης για την έξοδο από την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια αντιμετωπίζει πιθανές καθυστερήσεις και δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τον χάλυβα, τον χαλκό και το αλουμίνιο σπάνια και ακριβότερα.

Η βιασύνη για την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων ωθεί την ήπειρο να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα και στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Η Γερμανία δεσμεύεται να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς LNG, η Γαλλία θέλει να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ισπανία για έναν αγωγό σύνδεσης και το ΗΒ αναζητά περισσότερη εγχώρια αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια.

A model of the natural gas pipeline is placed on Russian Rouble banknote and a flag in this illustration taken, March 23, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Αυξάνονται οι τιμές

Ωστόσο, οι τιμές για τα απαραίτητα υλικά συνεχίζουν να κινούνται προς μία κατεύθυνση. Ο χάλυβας, ο χαλκός και το αλουμίνιο άγγιξαν το καθένα ρεκόρ τους τελευταίους 12 μήνες και ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index εκτινάχθηκε κατά 46% την ίδια περίοδο. Οι αιχμές απειλούν να επιβραδύνουν τέτοιες επιχειρήσεις όπως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδόν τριπλασιασμό της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας αυτή τη δεκαετία — μια κολοσσιαία επένδυση που θα μπορούσε να απαιτήσει περίπου 52 εκατομμύρια τόνους χάλυβα μόνο.

«Αυτός ο πόλεμος έχει αντίκτυπο, φυσικά, σε όλες εκείνες τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και εμάς, που βρίσκονται στο κατώφλι να κάνουν επενδύσεις μεγάλου μεγέθους», δήλωσε ο Fred van Beers, διευθύνων σύμβουλος της SIF Holding NV, η οποία κατασκευάζει χαλύβδινες πλατφόρμες για ανεμογεννήτριες. «Βάζει ανάποδα την επιχειρηματική μας υπόθεση».

Πριν από την εισβολή, το ρωσικό αέριο ήταν σχετικά φθηνό, εύκολο στη μεταφορά και άφθονο. Αυτοί οι παράγοντες, συν το αναμενόμενο άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2 στη Γερμανία, βοήθησαν να πειστεί η Ευρώπη να μειώσει τη δική της παραγωγή και να αρχίσει να κλείνει εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικούς αντιδραστήρες για να επικεντρωθεί σε καθαρότερες πηγές.

Το μείγμα ενέργειας

Η ΕΕ εισήγαγε περίπου 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Στον απόηχο του πολέμου, το μπλοκ θέλει να μειώσει την εξάρτηση κατά τα δύο τρίτα φέτος. Περίπου 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές, με τη διαφορά να καλύπτεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και τις αλλαγές στην κατανάλωση, ανέφερε η IEA. Για την ΕΕ, η τιμή των αυτοκόλλητων για την υποδομή μπορεί να είναι έως και 20% υψηλότερη από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε ο Grant Sporre, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

«Η κατασκευή θα είναι πιο ακριβή από ό,τι σχεδίαζαν οι κυβερνήσεις», είπε ο Sporre. «Μπορεί να δούμε κάποια έργα να καθυστερούν καθώς οι τιμές παραμένουν αυξημένες». Το σχέδιο μετάβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει την εγκατάσταση 290 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας και 250 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας. Ο λογαριασμός μόνο για το χάλυβα ανέρχεται σε 65 δισεκατομμύρια ευρώ (72 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τρέχουσες τιμές αγοράς.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγωγέων χαλύβδινων πλακών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή στροβίλων και αγωγών αερίου. Αν και είναι δυνατές εναλλακτικές πηγές, το κόστος για αυτές είναι 50% υψηλότερο από το κανονικό, σύμφωνα με την Rysted Energy AS.

Επιδεινώνεται το πρόβλημα

Το πρόβλημα επιδεινώνεται με την απόφαση της Κίνας να κλειδώσει τον κόμβο παραγωγής χάλυβα της Τανγκσάν σε μια προσπάθεια να ελέγξει ένα ξέσπασμα του Covid-19. «Υπάρχει αύξηση του κόστους στην αλυσίδα εφοδιασμού για όλα τα προϊόντα χάλυβα στην Ευρώπη», δήλωσε ο James Ley, ανώτερος αντιπρόεδρος Energy Metals στη Rystad.

Ο χαλκός είναι ένα άλλο ζωτικής σημασίας συστατικό, με υψηλή αγωγιμότητα που είναι ιδανικό για εσωτερικές καλωδιώσεις και εξωτερικά καλώδια. Η Ευρώπη απαιτεί περίπου 7,7 εκατομμύρια τόνους για να πετύχει τον στόχο της για το 2030 και το φετινό ράλι προσθέτει περίπου 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην τιμή, σύμφωνα με την Bank of America Corp. Στη συνέχεια, υπάρχει το αλουμίνιο που απαιτείται για τα ηλιακά πάνελ, τους στρόβιλους και τα πλέγματα με τα οποία συνδέονται. Η Ευρώπη έχει μια κρίσιμη έλλειψη επειδή η παραγωγή μειώθηκε αφού το αυξανόμενο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας μείωσε τα κέρδη της τήξης.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εκτός της Κίνας, με το εξευγενισμένο αλουμίνιο της να αντιπροσωπεύει περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής. Η αγορά ήταν ήδη σφιχτή φέτος, σύμφωνα με το BloombergNEF, και οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ τον Μάρτιο. Ο κίνδυνος ότι οι αποστολές της Ρωσίας θα μπορούσαν να περιοριστούν από πιθανές κυρώσεις βοήθησε σε αυτές τις αυξήσεις. «Ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί να τα βγάλει πέρα ​​χωρίς ρωσικές προμήθειες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Andrew Forrest, πρόεδρος και ιδρυτής της Fortescue Group Metals Ltd. «Σίγουρα είναι εφικτό, αλλά θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής».

Το σχέδιο Βρετανίας και Γαλλίας

Θα χρειαστούν περισσότερα δίκτυα για την παράδοση τεράστιων ποσοτήτων παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκεί όπου απαιτείται ηλεκτρική ενέργεια. Περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σωρευτικές επενδύσεις από το 2020 έως το 2050 απαιτούνται για την προσθήκη νέων συνδέσεων, σύμφωνα με την BNEF. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για καθαρές υποδομές. Το LNG ενισχύεται με τα σχέδια της Γερμανίας για δύο νέους τερματικούς σταθμούς το συντομότερο φέτος και η Ολλανδία να εξασφαλίσει μια πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης τον Μάρτιο. Η Ιταλία και η Εσθονία πιέζουν επίσης να δημιουργήσουν γρήγορα τη δική τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία σχεδιάζουν μια τεράστια επέκταση της πυρηνικής ενέργειας. Περίπου 230.000 τόνοι χαλύβδινου οπλισμού θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του Hinkley Point C της Electricite de France SA στη νοτιοδυτική Αγγλία και βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για έναν άλλο αντιδραστήρα του ίδιου σχεδιασμού.

«Όλοι μιλούν για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και όλοι θα χρειαστούν τα ίδια υλικά», δήλωσε ο Τζούλιαν Κετλ, ανώτερος αντιπρόεδρος μετάλλων και εξόρυξης στην Wood Mackenzie Ltd.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments