Διεθνή

Μπλίνκεν: Οι Ρώσοι “χειραγωγούν” το ρούβλι

Μπλίνκεν: Οι Ρώσοι “χειραγωγούν” το ρούβλι

Πηγή Φωτογραφίας: Middle East Monitor

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Την προστασία και την ενίσχυση του ρουβλίου επιδιώκει με κάθε τρόπο η Ρωσία, η αξία του νομίσματος φέρεται να είναι στα ίδια επίπεδα με αυτή που είχε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά ο Αντονι Μπλίνκεν υποστηρίζει ότι η εικόνα για το ρωσικό νόμισμα είναι τεχνητή.

Σε «χειραγώγηση» από τις ρωσικές αρχές αποδίδει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  την ανάκαμψη του ρουβλίου, εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή δεν θα είναι βιώσιμη.

«Ο κόσμος εμποδίζεται να ξεφορτωθεί τα ρούβλια», είπε ο Μπλίνκεν στην εκπομπή «Meet the Press» του NBC την Κυριακή. «Αυτό ενισχύει τεχνητά την αξία και δεν είναι βιώσιμο. Οπότε πιστεύω ότι θα δείτε αυτή την αλλαγή», πρόσθεσε.

Μέτρα στήριξης

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και τον αντίκτυπο της φυγής δυτικών εταιρειών μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι έλεγχοι βοήθησαν στη στήριξη του νομίσματος, το οποίο έκλεισε στα 85,42 ρούβλια ανά δολάριο την Παρασκευή, σχεδόν στην ίδια συναλλαγματική ισοτιμία με τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Το ρούβλι έχει επίσης αντέξει στην άρνηση – ως σήμερα – των ευρωπαϊκών χωρών να πραγματοποιήσουν πωλήσεις φυσικού αερίου στο ρωσικό νόμισμα.

Η οικονομία της Ρωσίας

Εξάλλου, παρά τις αυστηρές δυτικές κυρώσεις – την περαιτέρω αυστηροποίηση των οποίων προανήγγειλε ο Άντονι Μπλίνκεν – το Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται σε καλό δρόμο ώστε η αξία των εξαγωγών ενέργειας φέτος να φτάσει τα 321 δισεκατομμύρια δολάρια, εάν συνεχίσουν να ρέουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό επαληθευτεί, θα πρόκειται για αύξηση άνω του 1/3 σε σχέση με το 2021.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments