Διεθνή

Κυρώσεις Ρωσία: Ποιοι οι κίνδυνοι για φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνεργάζονται με το καθεστώς Πούτιν

Κυρώσεις Ρωσία: Ποιοι οι κίνδυνοι για φυσικά και νομικά πρόσωπα που συνεργάζονται με το καθεστώς Πούτιν
Κυρώσεις Ρωσία: Όπως έχει γίνει γνωστό γίνεται συζήτηση για νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη από τους πρεσβευτές της ΕΕ, μετά της θηριωδίες στην Μπούτσα.

Τόσο Αμερικανικές όσο και ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έχουν ξεκινήσει συστηματικές έρευνες για τον εντοπισμό προσώπων που συνεργάζονται με τον Πούτιν. Όπως έχει γίνει γνωστό γίνεται συζήτηση για νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που πρόκειται να συζητηθεί την Τετάρτη από τους πρεσβευτές της ΕΕ, μετά της θηριωδίες στην Μπούτσα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αναφερόμενες θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ορισμένες κατεχόμενες ουκρανικές πόλεις, οι οποίες έχουν τώρα απελευθερωθεί», αναφέρεται σε δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα.

Περίπου στις αρχές Μαρτίου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την ποινική δίωξη ενός Αμερικανού τηλεοπτικού παραγωγού, ο οποίος προσπάθησε να ιδρύσει τηλεοπτικό δίκτυο στην Ελλάδα για λογαριασμό Ρώσου ολιγάρχη. Το δίκτυο αυτό θα πρόβαλλε τις κυβερνητικές ρωσικές θέσεις στο ελληνικό κοινό σύμφωνα με το liberal.gr. Έτσι, ο τηλεοπτικός παραγωγός, με τη συμμετοχή Έλληνα συνεργάτη του, φέρεται να παραβίασε τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η αμερικανική κυβέρνηση εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Είναι πολύ πιθανό το προσεχές διάστημα διεθνείς διωκτικές αρχές να πιέσουν τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν πιθανές παραβιάσεις και να μοιραστούν πληροφορίες ή να διεξάγουν ανεξάρτητες έρευνες.

Οι κίνδυνοι για ελληνικά φυσικά και νομικά πρόσωπα ανακύπτουν διότι οι αμερικανικές αρχές συχνά διερευνούν και επιβάλλουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε αλλοδαπούς, οι οποίοι προκαλούν εμμέσως την παραβίαση των διεθνών κυρώσεων.

Οι ΗΠΑ και οι κυρώσεις

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαίοι εταίροι της εξετάζουν νέες οικονομικές κυρώσεις για τη Ρωσία «κάθε μέρα».

«Αυξάνουμε τις υπάρχουσες κυρώσεις. Προσθέτουμε νέες. Το κάνουμε σε πλήρη συντονισμό με τους Ευρωπαίους και άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Και ένα από τα αποτελέσματα είναι ότι η ρωσική οικονομία κλονίζεται», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες για τα όσα εξετάζονται δίνοντας όμως των στίγμα των προθέσεων της Δύσης, που είναι η αυστηροποίηση και η διεύρυνση των κυρώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments