Ελλάδα

Απεργία σήμερα: Παραλύει ο δημόσιος τομέας της χώρας

Απεργία σήμερα: Παραλύει ο δημόσιος τομέας της χώρας
Απεργία σήμερα: ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει για σήμερα κινητοποιήσεις στον δημόσιο τομέα ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν σήμερα Τετάρτη 6 Απριλίου απεργία, σχετικά με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και τα ΜΜΜ, όπου θα έχουν ειδικά ωράρια.

Το συλλαλητήριο πρόκειται να γίνει στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. «Με κεντρικό πυρήνα διεκδίκησης, την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, τους επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, λέμε στοπ στις αέναες επιβαρύνσεις που μας επιβάλλονται και ροκανίζουν τις ζωές μας, σε μια εποχή, μάλιστα, που υποτίθεται ότι «αλλάξαμε σελίδα» και βρισκόμαστε σε καθεστώς εκτός μνημονίου» τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εκτός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δάσκαλοι και καθηγητές (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ), μηχανικοί, διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δικηγόροι, αλλά και η ΕΣΗΕΑ.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι προνοιακές δομές και το ΕΚΑΒ, καθώς η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) συμμετέχουν στην απεργία. Συμμετοχή στην απεργία έχει δηλώσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Χειρόφρενο στα ΜΜΜ

Στην απεργία συμμετέχουν όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ως εκ τούτου χειρόφρενο «τραβάνε» μετρό, τραμ και τρένα. Τα μπλε λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. Τις στάσεις εργασίας εξήγγειλε το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ διεκδικώντας αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παράλληλα, στις 11:00 είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. Την ίδια ώρα θα γίνει η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση είναι προγραμματισμένη από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.

Στην απεργία έχουν ήδη δηλώσειπως θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, πολεοδομία, νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες. 5539686-scaled

Στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην κηρυχθείσα 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι, στην απεργία θα λάβει μέρος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών ΥΠΑ. Παρόντες στην απεργία δήλωσαν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Τα αιτήματα των συνδικάτων

Με κεντρικό σύνθημα, «μισθός δε φτάνει, ο λογαριασμός δε βγαίνει» ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ διεκδικούν αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης που επηρέασε τα εισοδήματα αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν μαζικά το «παρών» τόσο στην απεργία όσο και στις συγκεντρώσεις και στα συλλαλητήρια που θα γίνουν εκείνη την ημέρα.

Μεταξύ άλλων η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις μισθών στο ύψος του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, «ξεπάγωμα» της διετίας 2015 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού και αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments