Διεθνή

Τα νέας γενιάς drones Switchblade-600 στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Τα νέας γενιάς drones Switchblade-600 στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: OneIndia

Με τα πανίσχυρα drones Switchblade-600 ενισχύουν οι Αμερικάνοι τους Ουκρανούς. Το νέο μοντέλο των Switchblade έχει δυνατότητα για πτήσεις άνω των 24 μιλίων.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να παραγγείλει και να στείλει στην Ουκρανία 10 drones από το νεότερο μοντέλο Switchblade, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κεφαλές καταστροφής τεθωρακισμένων, εκτός από τις παραδόσεις των drones της λιγότερο ισχυρής εκδοχής που είχαν ήδη ανακοινωθεί.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg – επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές και αναφέρει το newmoney – τα νέα Switchblade – 600 είναι μέρος της επιπλέον στρατιωτικής βοηθείας αξίας 300 εκατ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο την Παρασκευή. To νέο μοντέλο των Switchblade έχει δυνατότητα για πτήσεις άνω των 24 μιλίων (39 χιλιομέτρων) για 40 λεπτά πριν επιτεθεί στον στόχο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα «θανατηφόρα» drones δεν θα δοθούν στην Ουκρανία από το αμερικανικό οπλοστάσιο, αλλά θα παραγγελθούν από την κατασκευάστρια εταιρεία και θα δοθούν εν συνεχεία στο Κίεβο.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στις 16 Μαρτίου ότι θα προμήθευε 100 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως μέρος ενός πακέτου όπλων και εξοπλισμού 800 εκατ. δολαρίων που ελήφθησαν από τα αμερικανικά αποθεματικά. Αλλά αυτά τα συστήματα είναι οι εκδόσεις της «σειράς 300» 2,5 κιλών που έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθενται σε προσωπικό και ελαφρά οχήματα.

Αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές και γερουσιαστές πίεζαν εδώ και καιρό για την αποστολή των συγκεκριμένων drones στην Ουκρανία. Μετά και τη σφαγή στη Μπούτσα, φαίνεται πως ελήφθη οριστικά  η απόφαση για την αποστολή τους.

Η πρώιμη έκδοση του drone κατάδυσης βρισκόταν στο οπλοστάσιο των Η.Π.Α. από τότε που στάλθηκε κρυφά στο Αφγανιστάν το 2010 για χρήση κατά των Ταλιμπάν. Αξιωματούχοι του στρατού το έχουν περιγράψει ως ιπτάμενο κυνηγετικό όπλο.

Tα Switchblade drones είναι εφοδιασμένα με κάμερες που μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Εκτοξεύονται από σωλήνες που τοποθετούνται στο έδαφος, ανοίγουν τα φτερά τους στον αέρα και καταλήγουν να σκάνε πάνω στον εχθρικό στόχο (λειτουργώντας ως αντιαρματικό), για παράδειγμα, πλήττοντας οχήματα ή εχθρικά ραντάρ. Γι αυτό και τους έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «καμικάζι» που τους έχει αποδοθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στην Ουκρανία αντιαρματικά (Javelin) και αντιαεροπορικά συστήματα (Stinger), πλην όμως όχι μαχητικά αεροσκάφη, ενώ παράλληλα έχουν απορρίψει και τα ουκρανικά αιτήματα περί επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (no-fly zone) πάνω από την εμπόλεμη χώρα με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άμεση σύγκρουση Αμερικανών – Ρώσων και σε έναν τρίτο Παγκόσμιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments