Διεθνή

Ουκρανία: Με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί η μοίρα του πολέμου

Ουκρανία: Με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί η μοίρα του πολέμου
Στην περιοχή του Ντονμπάς αναμένεται να γίνει η τελική μάχη του ρώσικου στρατού, μιας και κάνει σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της

Στην περιοχή του Ντονμπάς αναμένεται να γίνει η τελική μάχη του ρώσικου στρατού, μιας και κάνει σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων της, προκειμένου να πάρει εκ νέου τα ηνία και στις περιοχές που έχασε από τους Ουκρανούς.

Μάλιστα το Reuters, σε εκτενή ανάλυση, αναφέρει ότι η Μόσχα είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη για συνεχόμενες μάχες,  ώστε να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους αντιπάλους τους.

Στρατιωτικοί αναλυτές είναι επιφυλακτικοί στο να προβλέψουν ποιος θα κερδίσει τη μάχη για τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, το Ντονμπάς, και μιλούν για μια κρίσιμη σύγκρουση που πιθανότατα θα είναι βάναυση και ίσως να καθορίσει και την έκβαση ολόκληρου του πολέμου.

Η περίπτωση του αδιεξόδου

«Το αποτέλεσμα της μάχης θα μπορούσε να είναι ότι και οι δύο πλευρές θα πληγούν σε τέτοιο σημείο που καμία δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει μετά επίθεση ή αντεπίθεση», δηλώνει ο Κόνραντ Μούζικα, διευθυντής της εταιρείας αμυντικών συμβούλων Rochan, με έδρα την Πολωνία.

«Οι Ουκρανοί θα υπερασπιστούν τη γη τους μέχρι τελευταίου ανθρώπου. Οι Ρώσοι θα υποστούν σημαντικές απώλειες», σημειώνει.

Θα μπορούσε να προκύψει μια δύσκολη «παγωμένη» σύγκρουση και να διαρκέσει για μήνες με τη συνεχή απειλή μιας νέας επίθεσης από τη Μόσχα, τονίζει ο ίδιος.

Η κρίσιμη ημερομηνία της 9ης Μαΐου

Μία παρατεταμένη μάχη θα ματαίωνε τις ελπίδες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να «κηρύξει» μια σημαντική νίκη εγκαίρως για τις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία θα γιορτάζει τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την γνωστή, τεράστια στρατιωτική παρέλαση.

Η Μόσχα άρχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από περιοχές κοντά στο Κίεβο και τα βόρεια της Ουκρανίας στα τέλη του περασμένου μήνα, έτσι ώστε, όπως ανακοίνωσε, να επικεντρωθεί στην κατάληψη του Ντονμπάς.

Ακόμη και χωρίς να φθάσουν ενισχύσεις, η εισβολή της Ρωσίας απώθησε σιγά – σιγά τους Ουκρανούς μαχητές σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς και εξασφάλισε περίπου το 90% της περιοχής του Λουγκάνσκ, δηλώνει ο Νικ Ρέινολντς, αναλυτής χερσαίων πολεμικών επιχειρήσεων του think – tank RUSI στο Λονδίνο.

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας «κράτησαν» πιο σθεναρά στο Ντόνετσκ, το οποίο μαζί με το Λουγκάνσκ συγκροτούν την κατά μείζονα λόγο ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς, τμήμα του οποίου καταλήφθηκε από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία το 2014.

Πώς εξελίσσονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η στρατηγική του ουκρανικού στρατού

Η Ουκρανία πιθανότατα θα προσπαθήσει να αποφύγει ανοιχτές μάχες αρμάτων μάχης, χρησιμοποιώντας πυροβολικό για να στοχεύσει γραμμές ανεφοδιασμού και εξοπλισμό και να στείλει ομάδες επιδρομών για να επιτεθούν σε γραμμές επιμελητείας λένε οι αναλυτές.

Φοβούμενοι ότι οι δυνάμεις τους θα μπορούσαν να περικυκλωθούν, οι Ουκρανοί στρατηγοί θα πρέπει να αξιολογήσουν συνεχώς αν πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους πίσω για να αποφύγουν μια βίαιη, χαοτική υποχώρηση κατά την οποία θα μπορούσαν να διασπαστούν ή να συντριβούν από πυροβολικό και εναέρια πυρά.

«Είναι η απεμπλοκή από την πρώτη γραμμή που θα είναι το πρόβλημα. Αυτή είναι ένα μία από τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν οι Ουκρανοί», υπογραμμίζει ο Ρέινολντς.

Μαριούπολη: Τι θα γίνει με τη μαρτυρική πόλη;

Στο νότιο άκρο της περιοχής του Ντόνετσκ στην Αζοφική Θάλασσα, η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της πολιορκημένης πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης όπου εξουθενωμένοι Ουκρανοί πεζοναύτες μάχονται αντέχουν απεγνωσμένα, θεωρεί ο Ρέινολντς.

«Εκτός και αν η ρωσική προέλαση εξαντληθεί από ελλείψεις ανεφοδιασμού χαμηλό ηθικό, νομίζω ότι η Μαριούπολη δυστυχώς έχει τελειώσει… Εάν πέσει η Μαριούπολη, ελευθερώνεται μεγάλο ανθρώπινο δυναμικό για άλλα μέρη της ρωσικής προέλασης», συμπληρώνει.

Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει τη νέα της επίθεση στο Ντονμπάς ήδη από το τέλος αυτής της εβδομάδας ή την επόμενη εβδομάδα, όταν φτάσουν ενισχύσεις από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία καθώς και από το Κίεβο, το Τσερνίχιβ και το Σούμι στην Ουκρανία, υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μούζικα.

Η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν την Παρασκευή και δείχνουν μια ρωσική στρατιωτική φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων και φορτηγών μήκους οκτώ μιλίων να ρυμουλκεί πυροβολικό και κιτ υποστήριξης ανατολικά της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο και να κατευθύνεται νότια προς το Ντονμπάς.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ δήλωσε χθες Τρίτη ότι η Ρωσία φαινόταν σαν να βρίσκεται στην τελική φάση της ανασυγκρότησης και σφυροκοπούσε την περιοχή με βομβαρδισμούς όλο το εικοσιτετράωρο.

«Θα γίνουμε μάρτυρες μιας παρατεταμένης μάχη για το Ντονμπάς. Η Ρωσία έχει πιθανότητες να επικρατήσει, αλλά μόνο λόγω της υπεροχής στη δύναμη πυρός, στον εξοπλισμό και στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι λόγω της επιχειρησιακής υπεροχής», υποστηρίζει ο Μούζικα, στη συνέντευξή του στο Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments