Οικονομία

Κτηματολόγιο: Οι νομοί “πρωταθλητές” που καθυστερούν στη συλλογή δηλώσεων

Κτηματολόγιο: Οι νομοί “πρωταθλητές” που καθυστερούν στη συλλογή δηλώσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Economico.gr

Κτηματολόγιο: Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν έστω και με καθυστέρηση να προβούν σε δηλώσεις περιουσίας στο κτηματολόγιο χωρίς την υποβολή προστίμων.

Πρωταθλητές στην καθυστέρηση συλλογής των δηλώσεων που αφορούν το κτηματολόγιο αναδεικνύονται ορισμένοι νομοί της χώρας. Πρώτοι κόβουν το νήμα τα νησιά του Αργοσαρωνικού, του Βορείου Αιγαίου και των Κυκλάδων ενώ και ένα μεγάλο μέρος της Κρήτης. Ειδικά τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν έστω και με καθυστέρηση να προβούν σε δηλώσεις περιουσίας στο κτηματολόγιο χωρίς την υποβολή προστίμων.

Με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό του Κτηματολογίου, σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, στις 18 Απριλίου λήγει η παράταση στα Χανιά, δόθηκε παράταση μέχρι τις 23 Μαΐου στο Ηράκλειο, ενώ στις 30 Ιουνίου λήγουν οι παρατάσεις που δόθηκαν σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η προανάρτηση σε Χαλκιδική, Βοιωτία, Φωκίδα (έως τις 21 Απριλίου), ενώ αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα σε Μαγνησία και Αχαΐα.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση, τη Δευτέρα 11 Απριλίου έληξε στον Εβρο (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Σουφλί), ενώ στις 12 Μαΐου λήγει στη Δυτική Αττική (Οινόη και Μέγαρα). Σημειώνεται πως στις 4 Απριλίου 2021 ξεκίνησε η ανάρτηση σε Λάρισα και Καρδίτσα, ενώ στα τέλη του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει στα Δωδεκάνησα, στη Θεσπρωτία και στα Ιωάννινα.

Κτηματολόγιο: Αναμένονται έως και 1 εκατομμύριο ενστάσεις

Ξεμπλοκάρονται άμεσα υποθέσεις 200.000 ιδιοκτητών που είχαν κάνει ένσταση στο Κτηματολόγιο την τελευταία πενταετία και οι φάκελοί τους λιμνάζουν στα συρτάρια των επιτροπών. Ένας από τους λόγους που καθυστερούσε το Κτηματολόγιο ήταν η συγκρότηση και λειτουργία των επιτροπών ενστάσεων, λόγω έλλειψης συμμετοχής από τοπογράφους και δικηγόρους.

Από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, οι ενστάσεις ξεπέρασαν τις 60.000, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ενστάσεις μπορεί και να ξεπεράσουν το 1.000.000. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα έχουν συγκροτηθεί και θα λειτουργούν οι τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης μέσω τηλεδιάσκεψης, με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις) και διευρυμένες (με δικαστικούς, μηχανικούς με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος και δικηγόρους/συμβολαιογράφους) απ’ όλη την επικράτεια.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι κατά τη διάρκεια της προανάρτησης (είναι το στάδιο μετά τη συλλογή δηλώσεων) έχουν τη δυνατότητα για διάστημα 45 ημερών να προβούν σε απλές διορθώσεις (για παράδειγμα διόρθωση τυπογραφικών λαθών), καθώς επίσης και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, υποβάλλοντας «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων».

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένσταση ή αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής μπορεί να υποβάλει όποιος έχει έννομο συμφέρον. Σημειώνεται ότι μαζί με την αίτηση πρέπει να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον του. Η ένσταση υποβάλλεται και εξετάζεται δωρεάν ενώ καταργήθηκε άλλη χρέωση για τα έγραφα, δηλαδή πιστοποιητικά ή αντίγραφα αποσπασμάτων που εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία ή τα Κτηματολογικά Γραφεία ώστε να υποβληθούν με την εξέταση εξέτασης πρόδηλου σφάλματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments