Διεθνή

Βρετανία: Συμφωνία απελάσεων με τη Ρουάντα

Βρετανία: Συμφωνία απελάσεων με τη Ρουάντα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/naxospress

Εξωτερική ανάθεση αιτούντων άσυλο: Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου 2022 ότι η Βρετανία θα μετεγκαταστήσει ορισμένους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε στις 4 Απριλίου 2022 ότι η Βρετανία θα μετεγκαταστήσει ορισμένους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Ρουάντα. Το σχέδιο καταδικάστηκε από την αντιπολίτευση καθώς και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εγκατασταθεί στη Ρουάντα μετά από προηγούμενες αναφορές ότι εξέταζε την Αλβανία και τη Γκάνα. Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, ο Ντόρσι ειδικός σε θέματα δικαίου και αιτούντων άσυλο, παρέχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί η Ρουάντα.

Το πρόγραμμα, η πρώτη φάση του οποίου θα κοστίσει 120 εκατομμύρια στερλίνες, προβλέπει την απέλαση αιτούντων άσυλο με στρατιωτικά αεροπλάνα και τη μεταφορά τους στο Κιγκάλι της Ρουάντας, σε απόσταση 6.800 χιλιομέτρων, όπου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στις αρχές της Ρουάντας. Προ πενταετίας, όταν είχε δοκιμάσει παρόμοιο πρόγραμμα το Ισραήλ, οι απελαθέντες έπεφταν αυτομάτως στα χέρια δικτύων διακινητών, οι οποίοι τους έστελναν στη Βόρεια Αφρική ώστε να προσπαθήσουν εκ νέου να φθάσουν στην Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου.

Πολιτικό άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο – Γιατί να «αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες» τη διαδικασία;

Οι πρόσφυγες έχουν κάνει τεράστια πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική συνεισφορά στη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 460 χρόνια, παρά τις συχνά αρνητικές κυβερνητικές και λαϊκές αντιδράσεις. Το άσυλο στη Βρετανία χορηγούνταν πάντα κατά τη διακριτική ευχέρεια του Υπουργείου Εσωτερικών και, ως εκ τούτου, είναι επιρρεπές στην κυβέρνηση της εποχής. Οι αλλαγές της κοινής γνώμης προς τους πρόσφυγες μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε νέα νομοθεσία και να επηρεάσουν την εφαρμογή της πολιτικής ασύλου. Το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 48.540 αιτήσεις ασύλου – 63% περισσότερες από το προηγούμενο έτος και ο υψηλότερος αριθμός εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Σε σύγκριση με την ΕΕ (και τις συνδεδεμένες χώρες) (γνωστή ως EU+), το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων.

Αυτό αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ+ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ή την 18η μεγαλύτερη πρόσληψη κατά κεφαλήν πληθυσμού. Το να είσαι αιτών άσυλο είναι ο προάγγελος της αίτησης για το καθεστώς του πρόσφυγα. Δεν θα γίνουν όλοι οι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν και γι’ αυτό πρέπει να βασίζονται στην κρατική υποστήριξη. Παρέχεται στέγαση, αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες. Διατίθεται επίσης χρηματική υποστήριξη. Το όφελος από την εξωτερική ανάθεση των διαδικασιών ασύλου θα ήταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβει λιγότερες αξιώσεις και, ως εκ τούτου, θα δέχεται λιγότερους πρόσφυγες στο βρετανικό έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments