Πολιτική

Απόστολος Τζιτζικώστας στο pagenews.gr: Υλοποιούμε 8.514 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα

Απόστολος Τζιτζικώστας στο pagenews.gr: Υλοποιούμε 8.514 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα
Απόστολος Τζιτζικώστας στο pagenews.gr: Σε μια σειρά θεμάτων όπως οι κρίσεις που έχουν προκύψει την τελευταία διετία, για το ρόλο των Περιφερειών και Δήμων, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τα μεγάλα έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε στο pagenews.gr και τη Σοφία Χύτου, ο Απόστολος Τζιτζικώστας Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

«Οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στους πολίτες και γνωρίζουμε καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες κάθε περιοχής» σημειώνει στο pagenews.gr ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ολόκληρη η συνέντευξη στο pagenews.gr

Την τελευταία διετία έχουν προκύψει αρκετές κρίσεις όπως η πανδημία, το ενεργειακό, η ακρίβεια. Πώς ήταν και είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι προκλήσεις αυτές; 

Μου δίνετε την ευκαιρία να θυμίσω ότι όλες αυτές οι κρίσεις ήρθαν διαδοχικά μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση στη χώρα μας, κατά την οποία οι Περιφέρειες της χώρας, μέσα σε συνθήκες απόλυτης δημοσιονομικής ασφυξίας, κατάφεραν να σταθούν δίπλα στους πολίτες, να ολοκληρώσουν σημαντικά έργα και να αποτελέσουν φορείς σταθερότητας και αποτελεσματικότητας για τη χώρα. Αλλά και αμέσως μετά, μέσα στην πανδημία και την υγειονομική κρίση, ο ρόλος μας ήταν κομβικός, καθώς καταφέραμε να προσφέρουμε κρίσιμη υποστήριξη σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το πρόγραμμα “Διέξοδος“ στηρίξαμε τις τοπικές επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, ενισχύσαμε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με επικουρικό προσωπικό και σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και παράλληλα προχωρήσαμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις με τελικό στόχο την κατάργηση των γκισέ. Παρά τα πολλά, μεγάλα και διαδοχικά εμπόδια λοιπόν, εμείς συνεχίζουμε το έργο μας, για να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, αλλά και για να δημιουργήσουμε περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους.

Πρόσφατα, στην ομιλία σας στο Συμβούλιο της Ευρώπης αναφερθήκατε στην ανάγκη να υποστηρίζονται περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην αντιμετώπιση κρίσεων. Θα υπάρξει κάποια εξέλιξη το προσεχές διάστημα; 

Αυτή η συζήτηση δεν ξεκίνησε τώρα. Από την έναρξη της πανδημίας και λόγω του κρίσιμου ρόλου της αυτοδιοίκησης στις νέες, μεγάλες προκλήσεις, έχει ανοίξει η συζήτηση για τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων για την επόμενη ημέρα της Ευρώπης. Και η θέση που έχω καταθέσει σε αυτό το διάλογο είναι ξεκάθαρη: Τώρα είναι η ώρα να περάσουμε από την Περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Γιατί οι Περιφέρειες είναι ο θεσμός που βρίσκεται κοντά στους πολίτες και γνωρίζουμε καλύτερα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ανάγκες κάθε περιοχής. Το ζήτημα λοιπόν, δεν περιορίζεται στις περιόδους κρίσης, στις οποίες πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δώσει στις Περιφέρειες μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Το πραγματικό ζήτημα είναι ευρύτερο και αφορά στον τρόπο που θα χτίσουμε το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο σε αντίθεση με το παρελθόν, πρέπει να χτιστεί από την βάση προς τα επάνω, με τις Περιφέρειες στην πρώτη γραμμή για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας.

Θεωρείτε πως οι εξελίξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα επηρεάσουν τις εμπορικές δραστηριότητες και τις ελληνορωσικές σχέσεις; 

Ο πόλεμος, πέρα από τις τραγικές ανθρωπιστικές συνέπειες, έχει πάντα και οικονομικές και εμπορικές επιπτώσεις. Μέχρι που θα φτάσουν αυτές δεν μπορούμε να το ξέρουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε ακόμα και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επιπτώσεις. Ακολουθούμε μία συγκεκριμένη στρατηγική για τις εξαγωγές, με ταυτόχρονη παρουσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τις τοπικές επιχειρήσεις στις μεγάλες εμπορικές και αγροδιατροφικές εκθέσεις. Άλλωστε είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και μέσα στην οικονομική κρίση καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας σε διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το ποσοστό αύξησης των εξαγωγών της χώρας. Και παράλληλα, επειδή βρισκόμαστε στον Απρίλιο και η τουριστική σεζόν είναι πολύ κοντά, πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση και στον τομέα του τουρισμού. Είμαστε σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους επαγγελματίες του κλάδου για να αντισταθμίσουμε τις επιπτώσεις με δυναμική προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές-στόχους. Παρουσιάσαμε το νέο τουριστικό brand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις τουρισμού, στην Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και τις αραβικές χώρες, όπως για παράδειγμα στην EXPO του Ντουμπάι που πρόσφατα επισκέφθηκα και παρουσίασα τον τόπο μας και τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Και αυτή η πολιτική έχει αποτελέσματα καθώς υποδεχόμαστε ολοένα και περισσότερους επισκέπτες από νέες αγορές-στόχους και ταυτόχρονα καταγράφουμε μεγάλη άνοδο από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές, όπως των ΗΠΑ, της βόρειας και της κεντρικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα έχει δεχθεί ήδη ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ουκρανία. Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Ποιος ο ρόλος Δήμων και Περιφερειών στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης; 

Ήδη εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν αναγκαστεί να φύγουν από την Ουκρανία λόγω του πολέμου. Στη χώρα μας, μέσω κυρίως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν καταφθάσει περισσότεροι από 10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες. Και εκεί που το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις είναι στις Περιφέρειες της Πολωνίας και της Ρουμανίας που συνορεύουν με την Ουκρανία, μερικές εκ των οποίων επισκέφθηκα και έχω πλήρη εικόνα της πολύ δύσκολης κατάστασης, αλλά και του καθοριστικού ρόλου των Περιφερειών, όπως και όλων των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης που στέλνουν διαρκώς ανθρωπιστική βοήθεια. Κοιτάξτε, είναι γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, όταν στην προηγούμενη μεταναστευτική κρίση, ουσιαστικά άφησε την Ελλάδα μόνη της, χωρίς βοήθεια. Αυτό που χρειάζεται τώρα όμως και αποτελεί την πρόταση που κατέθεσα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, είναι να απλοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες για να βελτιωθεί η πρόσβαση των Περιφερειών στους διαθέσιμους ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση των προσφυγικών κρίσεων.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ πόσοι πόροι θα έρθουν στην Περιφέρειά σας και πως θα αξιοποιηθούν; 

Έχουμε καταφέρει, στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, να διασφαλίσουμε ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πόρους ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που μαζί με τους πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους πόρους από την ιδιωτική οικονομία θα αποτελέσουν την μεγαλύτερη χρηματοδοτική παρέμβαση που έγινε ποτέ στον τόπο μας. Αυτό που έχω πει πολλές φορές και είναι κρίσιμο να το επισημάνω ξανά, είναι ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά προγράμματα. Και για να το διασφαλίσουμε αυτό, για να διασφαλίσουμε ότι κάθε έργο θα ενταχθεί στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε να μη χαθούν ούτε πόροι ούτε χρόνος, ο ρόλος των Περιφερειών είναι κομβικός.

Θα είστε εκ νέου υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Αν ναι τι διαφορετικό θα θέλατε να κάνετε για τη Μακεδονία; 

Στις Περιφερειακές Εκλογές θα ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας για να ολοκληρώσουμε το έργο μας, με το οποίο χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030. Αυτή τη στιγμή ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιούμε 8.514 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα και δράσεις σε όλους τους τομείς και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες. Με την ανάπλαση και ανάδειξη του Παραλιακού Μετώπου, το έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δημιουργούμε τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και επανασυνδέουμε την πόλη με τη θάλασσα. Με τα έργα στον νέο ανισόπεδο κόμβο Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, στην Περιφερειακή Οδό Κατερίνης και στους οδικούς άξονες της Χαλκιδικής και του Κιλκίς, δίνουμε ώθηση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον τουρισμό. Με το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίζουμε έσοδα, θέσεις εργασίας και προβολή για τον τόπο μας. Με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών όλων των Πανεπιστημίων και των Επιμελητηρίων της Κεντρικής Μακεδονίας, η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται καλύτερη και ταχύτερη. Με την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνουμε πιο ασφαλείς τις μετακινήσεις και μειώνουμε το ενεργειακό και οικονομικό κόστος. Με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που θωρακίζουν 19 περιοχές στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, προστατεύουμε πιο αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Με τα περισσότερα από 100 έργα αναπλάσεων και πρασίνου στις πόλεις και τις γειτονιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλάζουμε όχι μόνο την εικόνα, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Με τα έργα ανάδειξης του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, καθώς και με το νέο Μουσείο της Βεργίνας, αναδεικνύουμε και προβάλουμε τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Με όλα αυτά και πολλά ακόμα έργα, χτίζουμε τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, με βιώσιμη ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments