Nέα της αγοράς

Σαγκάη: Μια πόλη 24,9 εκατομμύρια κατοίκων “λυγίζει” από το lockdown

Σαγκάη: Μια πόλη 24,9 εκατομμύρια κατοίκων “λυγίζει” από το lockdown

Πηγή Φωτογραφίας: Hindustan Times -Αρχείου

Οι ακόλουθοι αριθμοί υποδεικνύουν την κλίμακα της Σαγκάης ως οικονομικό κέντρο — και μπορεί να υποδηλώνουν το κόστος του lockdown.

Το τελευταία ισχυρά περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας στην Κίνα έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους – περίπου τρεις φορές περισσότερους από αυτούς που ζουν στη Νέα Υόρκη – να μείνουν με αυστηρή σύσταση στο σπίτι και να υποβληθούν σε μαζικά τεστ στη μητρόπολη της Σαγκάης.

Η Σαγκάη, που αποτελεί ένα ισχυρό κέντρο για τις παγκόσμιες μεταφορές, τις κατασκευές, τη χρηματοδότηση και το εμπόριο, αποφάσισε στα τέλη Μαρτίου να εφαρμόσει ένα lockdown δύο σταδίων που σύντομα εφαρμόστηκε σε όλες τις περιοχές, αναγκάζοντας γενικά τους ανθρώπους να μην βγαίνουν καθόλου από τα διαμερίσματά τους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός Κίνας γνωρίζουν ότι η Σαγκάη είναι μεγάλη, αλλά λίγοι συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι οικονομικά. Οι ακόλουθοι αριθμοί υποδεικνύουν την κλίμακα της Σαγκάης ως οικονομικό κέντρο — και μπορεί να υποδηλώνουν το κόστος του lockdown.

Σανγκάη

Μέγεθος

Ο επίσημος μόνιμος πληθυσμός της Σαγκάης το 2020 ήταν 24,9 εκατομμύρια. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρώς λιγότερο από τον πληθυσμό της Αυστραλίας των 25,7 εκατομμυρίων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αλλά είναι μόλις το 1,8% των 1,41 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της Κίνας.

Όσον αφορά τις πολιτείες των ΗΠΑ, η Σαγκάη βρίσκεται μεταξύ της Φλόριντα (πληθ. 21,8 εκατομμύρια) και του Τέξας (πληθ. 29,5 εκατομμύρια). Όσον αφορά τις πόλεις των ΗΠΑ, η Σαγκάη είναι τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης (πληθ. 8,3 εκατομμύρια) — η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΕΠ

Το ΑΕΠ της Σαγκάης αυξήθηκε κατά 8,1% το 2021 στα 4,32 τρισ. γιουάν (680,31 δισ. δολάρια). Αυτό το ΑΕΠ είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Σουηδίας (660,92 δισ. δολάρια) και λιγότερο από αυτό της Πολωνίας (720,35 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το ΔΝΤ. Ωστόσο, το ΑΕΠ της Σαγκάης αποτελούσε μόλις το 3,8% του εθνικού ΑΕΠ της Κίνας ύψους 114,37 τρισ. γιουάν το 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Παγκόσμιο κέντρο εμπορίου

Η Σαγκάη βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Yangtze, ενός από τους δύο κύριους ποταμούς της Κίνας. Σύμφωνα με τον Bernstein: Η Σαγκάη διαθέτει το πιο πολυσύχναστο λιμάνι του κόσμου, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη. Το αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο εμπορευμάτων στον κόσμο, πίσω από το Μέμφις, το Τενεσί και το Χονγκ Κονγκ.

Συνολικά, η Σαγκάη αντιπροσώπευε το 7,3% των εξαγωγών της Κίνας και το 14,4% των εισαγωγών το 2021, σύμφωνα με τη Citi.

Βιομηχανικό και κέντρο ισχυρών εταιρειών

Σύμφωνα με τη Citi, η Σαγκάη είναι: (1) Το πιο σημαντικό κέντρο παραγωγής ημιαγωγών, όπου βρίσκονται οι SMIC, Hua Hong και Universal Scientific Industrial. (2) Η έδρα πολλών κατασκευαστών αυτοκινήτων: SAIC Motor, κοινές εταιρείες SAIC με τη Volkswagen και τη GM, τη Nio, την Tesla και τη Ford. (3) Τα κεντρικά γραφεία ή ένα σημαντικό κέντρο για τις δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών στην Κίνα: Apple, L’Oreal, Samsung Electronics, P&G, L’Oreal, LVMH, Nike, Panasonic, Philips, Johnson & Johnson και General Electric, μεταξύ άλλων. (4) Βάση για παραγωγούς πλοίων: Jiangnan, Zhonghua και Waigaoqiao.

Χρηματιστήριο

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση, πίσω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Nasdaq στα τέλη του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων. Ο γίγαντας των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων Vanguard ανακοίνωσε το 2020 ένα σχέδιο να μεταφέρει τα κεντρικά του γραφεία στην Ασία στη Σαγκάη από το Χονγκ Κονγκ. Η Fidelity στην Κίνα εδρεύει στη Σαγκάη, όπως και το Bridgewater China του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ray Dalio.

Στη Σαγκάη, τα επίσημα στοιχεία για το 2021 δείχνουν: Μέσο διαθέσιμο εισόδημα 78.027 γιουάν (12.288 δολάρια) — υπερδιπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο των 35.128 γιουάν (5.531 δολάρια). Μέση καταναλωτική δαπάνη 48.879 γιουάν — επίσης διπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο των 24.100 γιουάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments