Τεχνολογία

Ηλιακό σύστημα: Πόσο ψυχρό είναι τελικά και για ποιο λόγο

Ηλιακό σύστημα: Πόσο ψυχρό είναι τελικά και για ποιο λόγο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ηλιακό σύστημα: Το διάστημα θεωρείται γενικά ένα πολύ κρύο μέρος.

Το διάστημα θεωρείται γενικά ένα πολύ κρύο μέρος. Η θερμοκρασία του μπορεί να φτάσει έως τους 270,45 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.

Ωστόσο, αυτή η θερμοκρασία δεν παρατηρείται σε όλο το ηλιακό σύστημα ομοιόμορφα. Ο λεγόμενος «άδειος» χώρος (αν και στην πραγματικότητα δεν είναι κενός) είναι πολύ πιο κρύος από πλανήτες, φεγγάρια ή αστεροειδείς, επειδή δεν υπάρχει (πρακτικά) τίποτα που να απορροφά την ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο.

Ωστόσο, μη συμπεριλαμβανομένου του «κενού» χώρου, ποιο είναι το πιο κρύο μέρος στο ηλιακό σύστημα;

«Οι θερμοκρασίες μπορούν να μετρηθούν παρατηρώντας την ένταση της υπέρυθρης και μικροκυματικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τις επιφάνειες», αναφέρει ο Ίαν Κρόφορντ, καθηγητής πλανητικής επιστήμης και αστροβιολογίας στο Birkbeck στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Ελλείψει τέτοιων μετρήσεων, οι θερμοκρασίες μπορούν να εκτιμηθούν με βάση την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχονται», πρόσθεσε.

Το 2009, το Lunar Reconnaissance Orbiter, ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο της NASA που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις συνθήκες στο φεγγάρι, παρουσίασε δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι «σκιασμένοι κρατήρες» στον σεληνιακό νότιο πόλο θα μπορούσαν να είναι το πιο κρύο μέρος στο ηλιακό σύστημα.

Αυτή η θεωρία ενισχύθηκε αργότερα από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Patrick O’Brien και τον σύμβουλό του Shane Byrne, πλανητικούς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Συνέδριο της Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης του 2022, οι O’Brien και Byrne εκτίμησαν ότι οι «διπλά σκιασμένοι» κρατήρες του φεγγαριού θα μπορούσαν πράγματι να είναι «οι πιο κρύες τοποθεσίες στο ηλιακό σύστημα».

Σύμφωνα με τους O’Brien και Byrne, αυτοί οι κρατήρες εκτιμάται ότι έχουν θερμοκρασίες περίπου μείον 248,15 Κελσίου αλλά θα μπορούσαν να είναι και πιο ψυχροί.

Αυτοί οι διπλά σκιασμένοι κρατήρες μπορεί να μην είναι όμως τόσο κρύοι όσο το σύννεφο Oort, ένα κέλυφος παγωμένων διαστημικών απορριμμάτων που βρίσκεται πολύ πέρα ​​από την τροχιά του Ποσειδώνα. Το θέμα ωστόσο είναι αν συμπεριλαμβάνουμε το σύννεφο Oort όταν συζητάμε για το ηλιακό μας σύστημα.

Το σύννεφο Oort θεωρείται ταυτόχρονα ως η «πιο απομακρυσμένη περιοχή του ηλιακού μας συστήματος» από τη NASA, αλλά και «πέραν» του ηλιακού μας συστήματος. Αυτή η έλλειψη σαφήνειας σημαίνει ότι μερικές φορές θεωρείται μέρος του ηλιακού συστήματος και σε άλλες ορίζεται ως το όριο μεταξύ του ηλιακού μας συστήματος και του διαστρικού χώρου. Το σύννεφο Oort θεωρείται ότι είναι μόνο «ελάχιστα συνδεδεμένο με το ηλιακό σύστημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments