Διεθνή

FDP: “Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία”

FDP: “Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία”

Πηγή Φωτογραφίας: euractive.de

FDP: Ο υπεύθυνος των Φιλελευθέρων για την εξωτερική πολιτική έκανε δήλωση για την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στέλεχος του FDP μίλησε για τον ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο υπεύθυνος των Φιλελευθέρων (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής Αλεξάντερ Λάμπσντορφ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει τον αποκλεισμό της Σουηδίας και της Φινλανδίας από το ΝΑΤΟ.

«Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι εξίσου σημαντικές με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά την στρατηγική σημασία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Λάμπσντορφ σε συνέντευξη του στην «Bild am Sonntag» και κάλεσε την ‘Αγκυρα να άρει τις επιφυλάξεις της.

Σχετικά με τον ισχυρισμό του Πούτιν

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι αισθανόταν απειλή από τη Συμμαχία, ο φιλελεύθερος πολιτικός έκανε λόγο για «ψέμα» και τόνισε ότι το ΝΑΤΟ είναι καθαρά αμυντική συμμαχία, ενώ η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τώρα πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη και ομαλή διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και μετά η Ευρώπη θα είναι συνολικά πιο ασφαλής», πρόσθεσε.

Ο λόγος που οι δύο χώρες δεν έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ

Και οι δύο χώρες παραμένουν αδέσμευτες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μικρές στρατιωτικές δυνάμεις, σε σχέση με τη Ρωσία. Η Φινλανδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία το 1917 και βρέθηκε αντιμέτωπη μαζί της σε δύο πολέμους, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασε μέρος των εδαφών της από τη Μόσχα. Η Φινλανδία υπέγραψε Συμφωνία Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας με τη Ρωσία το 1948, παγιώνοντας έναν βαθμό οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης και μένοντας απομονωμένη στρατιωτικά από τη δυτική Ευρώπη.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έφερε τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επέτρεψε στη Φινλανδία να βγει από τη σκιά της Ρωσίας, καθώς μειώθηκε η απειλή από τη Μόσχα. Το Ελσίνκι βασίστηκε στη δική του στρατιωτική αποτροπή και σε φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα για να διατηρήσει την ειρήνη. Όμως, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει κάθε άλλο παρά φιλικός.

Η Σουηδία δεν έχει διεξάγει πόλεμο εδώ και 200 χρόνια και η μεταπολεμική εξωτερική πολιτική επικεντρώθηκε στη στήριξη της δημοκρατίας διεθνώς, στον πολυμερή διάλογο και στον πυρηνικό αφοπλισμό. Η Στοκχόλμη μείωσε τον στρατό της μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελπίζοντας ότι σε περίπτωση πολέμου θα μπορούσε να καθυστερήσει τη ρωσική προέλαση μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η επίθεση του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει κάνει την εγγύηση βοήθειας πολύ πιο ελκυστική.

Ωστόσο, πολλοί από την αριστερά στη Σουηδία παραμένουν καχύποπτοι για την ατζέντα ασφαλείας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά βασίζεται στην αποτροπή που παρέχεται από το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ. Τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία μεταπήδησαν από την επίσημη ουδετερότητα στη στρατιωτική μη ευθυγράμμιση το 1995, όταν εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments