Οικονομία

Στασιμοπληθωρισμός: Πανδημία και πόλεμος τον εκτίναξαν στα ύψη

Στασιμοπληθωρισμός: Πανδημία και πόλεμος τον εκτίναξαν στα ύψη

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Στασιμοπληθωρισμός: Αν και οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης πέρυσι ήταν πως το 2022 θα αποτελέσει μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες κινούνται εντελώς διαφορετικά.

Μπροστά σε νέες συνθήκες βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και στις ΗΠΑ λόγω του εκρηκτικού κοκτέιλ πανδημίας και πολέμου. Αν και οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης πέρυσι ήταν πως το 2022 θα αποτελέσει μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες κινούνται εντελώς διαφορετικά.

Ο πληθωρισμός έχει υπερβεί τις προβλέψεις, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετιών σε πολλές χώρες, ενώ οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη επιδεινώνονται ταχύτατα. Τα αυξανόμενα επιτόκια μπορεί να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά τα αυξημένα κόστη δανεισμού θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύθηκαν πριν λίγες μόνο ημέρες από την Eurostat την Παρασκευή έδειξαν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά μόλις 0,3% στις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, ενώ ίδια ήταν και η ανάπτυξη που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,5% τον Απρίλιο.

Για την Ελλάδα

“Ταβάνι” έπιασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο με 9,1% στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ ήταν 7,4% τον Απρίλιο του 2022, σταθερός σε σύγκριση με τον Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 1,6%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 8,1% τον Απρίλιο του 2022, από 7,8% τον Μάρτιο, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 2,0%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία, τη Μάλτα (5,4%) και τη Φινλανδία (5,8%). Το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό καταγράφηκαν στην Εσθονία (19,1%), στη Λιθουανία (16,6%) και στην Τσεχία (13,2%).

Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 9,1% τον Απρίλιο από 8% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ετήσια Ο πληθωρισμός μειώθηκε σε τρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε είκοσι δύο.

Καμπανάκι στις ΗΠΑ

Ο πρώην επικεφαλής της FED Μπεν Μπερνάνκι από την πλευρά του παραδέχτηκε ότι η οικονομία των ΗΠΑ για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1970 μπορεί να οδεύει προς περίοδο στασιμοπληθωρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments