Ελλάδα

Προσοντολόγιο στο Δημόσιο: Ευπρόσδεκτο, 20 χρόνια μετά…

Προσοντολόγιο στο Δημόσιο: Ευπρόσδεκτο, 20 χρόνια μετά…
Προσοντολόγιο στο Δημόσιο: Αυτό το τελευταίο δεν φαίνεται να υπολόγισε ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών, αφού,  με Προεδρικό Διάταγμα, το Δημόσιο αποκτά προσοντολόγιο – κλαδολόγιο.

Κι όμως, έπρεπε να περάσουν 20 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει το ελληνικό Δημόσιο νέο προσοντολόγιο, ένδειξη ενός βραδυκίνητου πολιτικού – διοικητικού συστήματος, που σαδιστικά επιθυμεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες στο όνομα του περιλάλητου πολιτικού κόστους. Αυτό το τελευταίο δεν φαίνεται να υπολόγισε ο σημερινός Υπουργός Εσωτερικών, αφού,  με Προεδρικό Διάταγμα, το Δημόσιο αποκτά προσοντολόγιο – κλαδολόγιο.

Φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά του έχει τη δραστική μείωση των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων, την κατάργηση παρωχημένων κλάδων και τη δημιουργία νέων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Συγκεκριμένα, το υφιστάμενο προσοντολόγιο (ΠΔ 50/2001) καθορίζει με γενικό τρόπο τα προσόντα διορισμού στους φορείς του δημόσιου τομέα και τους επιτρέπει να συστήνουν κλάδους κατά τη διακριτική τους ευχέρεια και να ορίζουν αυτοί, σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλεπόμενα προσόντα διορισμού. Ενδεικτικό αυτής της πρακτικής είναι το γεγονός ότι ενώ το υπάρχον ΠΔ προβλέπει 17 κλάδους, σήμερα υπάρχουν άνω των 2.700 διαφορετικών κλάδων και ειδικοτήτων, πολλοί εκ των οποίων αφορούν στο ίδιο αντικείμενο εργασίας και αρκετοί από αυτούς υπέκρυπταν φωτογραφικές προκηρύξεις.

Στη θέση τους δημιουργούνται 544 νέοι κλάδοι και ειδικότητες με τη μείωση να αγγίζει το 80%. Στην εκπαιδευτική βαθμίδα ΠΕ 191 νέοι κλάδοι – ειδικότητες αντικαθιστούν 619 (μείωση 69,1%), στην ΤΕ οι σημερινοί 501 ομαδοποιούνται σε 83 (μείωση 83%), στην ΔΕ από 1212 γίνονται 178 (μείωση 85,3%) και στην ΥΕ δημιουργούνται 33 κλάδοι – ειδικότητες από 359 που υφίστανται  σήμερα (μείωση 66%).

Παράλληλα, καταργούνται κλάδοι οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης (ορισμένες είναι ξεχασμένες και μας τις θυμίζουν ταινίες του παλαιού κινηματογράφου), όπως είναι ΔΕ Δακτυλογράφων, ΥΕ Συντηρητών Πειραματόζωων, ΥΕ Παρασκευαστών Παιδικών Τρύφων, ΥΕ Συνοδών Ανελκυστήρα, ΥΕ Εργατών Καθαριότητας Αφοδευτηρίων, ΠΕ Οικιακής Οικονομίας, ΔΕ Ανδρών Νοσοκόμων, ΔΕ Ξενόγλωσσων Γραμματέων, ΔΕ Χείριστων Τηλεφωνικού Κέντρου και ΔΕ Τεχνιτών Οργάνων Παιδικών Χαρών.

Ταυτόχρονα,  δημιουργούνται νέοι κλάδοι – ειδικότητες, εναρμονισμένοι με τις σύγχρονες εξελίξεις, όπως ΠΕ Βιοϊατρικών Επιστημών, ΠΕ Διοίκησης Τουρισμού, ΠΕ Σωφρονιστικής Διοίκησης, ΠΕ Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ Τεχνικού Ασφαλείας ,ΤΕ Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων κλπ.

Με το νέο προσοντολόγιο – κλαδολόγιο ορίζονται πλέον ενιαία οι κατηγορίες, οι κλάδοι και οι ειδικότητες, τα τυπικά προσόντα, κύρια, πρόσθετα ή επικουρικά, διορισμού ή πρόσληψης σε θέσεις κάθε κλάδου και ειδικότητας του μόνιμου ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου προσωπικού τους και καθορίζεται η διαδικασία αντιστοίχισης των υφιστάμενων κλάδων και ειδικοτήτων των φορέων με τους νέους κλάδους και ειδικότητες του νέου ΠΔ.

Επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργεί τη δυνατότητα των φορέων να συστήνουν κλάδους με «φωτογραφικά» προσόντα διορισμού και στο εξής την ευθύνη, σε κεντρικό επίπεδο, να παρακολουθεί τις ανάγκες των δημόσιων φορέων σε νέους κλάδους-ειδικότητες την έχει το υπουργείο Εσωτερικών.

Βέβαια, η χρόνια νοθρότητα και αργοπορία της διοικητικής μηχανής στον τόπο μας μάς κάνει κάπως δύσπιστους απέναντι στις αλλαγές αυτές. Για αυτό, φρόνιμο είναι να περιμένουμε τη σχετική κινητοποίηση των φορέων, που έχουν προθεσμία δύο μηνών για να εναρμονίσουν τους οργανισμούς και τους εσωτερικούς, καθώς και για να αναπροσαρμόσουν τα οργανογράμματά τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments