Κόσμος

Φυσικό αέριο: Με φθηνό αέριο θα προμηθεύει η Ελλάδα τη Βουλγαρία – Καλύτερες οι τιμές από το ρωσικώ

Φυσικό αέριο: Με φθηνό αέριο θα προμηθεύει η Ελλάδα τη Βουλγαρία – Καλύτερες οι τιμές από το ρωσικώ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Φυσικό αέριο: Ένας από τους πιο σημαντικούς κόμβους μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή αυτός της Ελλάδος και της Βουλγαρίας αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργεία του από την 1η Ιουλίου

Ένας από τους πιο σημαντικούς κόμβους μεταφοράς φυσικού αερίου, δηλαδή αυτός της Ελλάδος και της Βουλγαρίας αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργεία του από την 1η Ιουλίου.

Μάλιστα η γειτονική χώρα θα λάβει συνολικά  ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, όπου είναι υπέραρκετο για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού. Όμως το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι οι τιμές, οι οποίες θα είναι πιο χαμηλές, σε σχέση με το ρωσικό.

Η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου κατέστη δυνατή μετά την κοινή απόφαση των βουλγαρικών και ελληνικών ρυθμιστικών αρχών ενέργειας να αδειοδοτήσουν τον διαχειριστή της σύνδεσης φυσικού αερίου – ICGB. Η απόφαση ελήφθη σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος τελικά οδήγησε στην αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου της Gazprom προς τη Βουλγαρία. Οι αρχές της Σόφιας απέρριψαν τα ρωσικά αιτήματα για αλλαγή των συμβάσεων και πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και για τη διαμόρφωση ευνοϊκών τιμών για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, σχολίασε η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Το αζέρικο φυσικό αέριο παραδίδεται μέσω του Διαδριατικού Αγωγού (TANAP), ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία, και την Ελλάδα και φθάνει στην Ιταλία.

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου επιτρέπει τη μεταφορά τριών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου με δυνατότητα αύξησης στα 5 bcm όταν εγκατασταθούν ισχυρότεροι σταθμοί συμπίεσης. Το ήμισυ της χωρητικότητας της διασύνδεσης φυσικού αερίου έχει δεσμευτεί από την Bulgargaz, ενώ η υπόλοιπη χωρητικότητα θα διαπραγματεύεται στην ελεύθερη αγορά.

Η έναρξη της διασύνδεσης αποτελεί επιτυχία για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ, ο οποίος έχει δεσμευτεί πολύ ενεργά για την ημερομηνία αυτή.

Τον Ιούλιο, η Βουλγαρία αναμένει δύο παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της Gazprom. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης το φθινόπωρο η Βουλγαρία θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς και τα απαραίτητα για τη μερική τουλάχιστον πλήρωση της αποθήκης φυσικού αερίου στο Τσιρέν.

Στα τέλη Απριλίου, η Gazprom ανέστειλε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, παραβιάζοντας τις υφιστάμενες συμβάσεις. Η κυβέρνηση στη Σόφια αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το μονομερές αίτημα της Μόσχας να ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην τράπεζα Gazprom για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου, επειδή στη σύμβαση οι πληρωμές γίνοντανσε δολάρια. Η Ρωσία δεν δίνει καμία εγγύηση σε ποια ισοτιμία θα μετατρέψει τα δολάρια σε ρούβλια, γεγονός που απειλεί την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας, δήλωσε η κυβέρνηση.

Το ρωσικό φυσικό αέριο διακόπηκε επίσης για την Πολωνία και τη Φινλανδία, καθώς αρνήθηκαν επίσης να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments