Οικονομία

Με ένα νέο “επιθετικό” κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές

Με ένα νέο “επιθετικό” κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ Αρχείου

Πλέον τα νοικοκυριά  επιλέγουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ "παγώνουν" τις αγορές βασικών διατροφικών στοιχείων της μεσογειακής διατροφής.

Με ένα ακόμη πιο επιθετικό κύμα ακρίβειας βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές καθώς τόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και ο πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο καλάθι των νοικοκυριών. Πλέον τα νοικοκυριά  επιλέγουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ “παγώνουν” τις αγορές βασικών διατροφικών στοιχείων της μεσογειακής διατροφής.

Τι έδειξε πανελλαδική έρευνα για το πόσο επηρεάζονται οι διατροφικές συνήθειες

Πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το διάστημα 20 μέχρι και τις 26 Μαΐου 2022 η Ierax Analytics σε 1.017 άτομα εξετάζει σε ποιο βαθμό η αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο εξάμηνο έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες, αυξάνοντας την κατανάλωση πρόχειρου και φθηνού φαγητού. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της Ierax Analytix, Χάρης Λαλάτσης, «αρχικά, παρατηρούμε ότι η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει τις διατροφικές συνήθειες των περισσότερων ερωτώμενων σε μεγάλο βαθμό (75%). Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν επηρεαστεί εντονότερα άτομα άνω των 50 ετών».

Γιατί επιλέγουν πιο “επικίνδυνα” προϊόντα

Ποσοστό 32% των ερωτώμενων δήλωσε ότι πλέον ενδιαφέρεται λιγότερο για την ποιότητα των τροφίμων σε σχέση με έξι μήνες. Αυτό συνεπάγεται ότι το 1/3 απομακρύνεται από το κριτήριο της ποιότητας των τροφίμων και άρα στρέφεται σε πιο «επικίνδυνα» για την υγεία φαγητά. Ποσοστό 32% των ερωτώμενων δήλωσε ότι πλέον ενδιαφέρεται λιγότερο για την ποιότητα των τροφίμων σε σχέση με έξι μήνες. Αυτό συνεπάγεται ότι το 1/3 απομακρύνεται από το κριτήριο της ποιότητας των τροφίμων και άρα στρέφεται σε πιο «επικίνδυνα» για την υγεία φαγητά.

Ποιες οι “παγίδες”

Η μεγάλη διαφορά στην τιμή μεταξύ των φρέσκων και υγιεινών τροφών και του πρόχειρου φαγητού έχει προκαλέσει μια μεγάλη ανισορροπία στην κοινωνία, καθώς οι φτωχότεροι άνθρωποι αναγκαστικά στρέφονται σε τρόφιμα που δεν είναι υγιεινά και άρα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η έρευνα της ierax analytix δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια μιας τέτοιας στροφής, από το φρέσκο τρόφιμο στο πρόχειρο. «Αν και στην Ελλάδα τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πιο προσβάσιμα, σχεδόν οι μισοί δηλώνουν πως αγοράζουν λιγότερες υγιεινές τροφές σε σχέση με έξι μήνες πριν. Πώς θα είναι η εικόνα άραγε σε ένα χρόνο αν συνεχίσουν ανοδικά οι τιμές;» αναφέρει.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για βασικά είδη διατροφής

Ενδεικτικά είναι τα τελευταία στατιστικά δελτία τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), ημερομηνίας 23 Μαΐου, που αποτυπώνουν τις αυξημένες τιμές στις οποίες πωλούνται φρούτα, λαχανικά και κρέατα – βασικά αγαθά που δεν λείπουν από κανένα οικογενειακό τραπέζι. Οι τιμές που ακολουθούν αφορούν στη χονδρική πώληση, οπότε δεν αποκλείεται να «τσιμπήσουν» ακόμη περισσότερο μέχρι τα προϊόντα να φτάσουν στους τελικούς καταναλωτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments