Οικονομία

Πληρωμές: Μέσω κινητού η καταναλωτική κίνηση των πολιτών – Πάνω από 1 εκατομμύριο οι χρήστες

Πληρωμές: Μέσω κινητού η καταναλωτική κίνηση των πολιτών – Πάνω από 1 εκατομμύριο οι χρήστες

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πληρωμές: Το κινητό είναι πλέον το απαραίτητο Μέσο για τις συναλλαγές, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων επιλέγουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους ή ακόμα και μεταφορά χρημάτων μέσω του smartphone

Το κινητό είναι πλέον το απαραίτητο Μέσο, όχι μόνο για την επικοινωνία, αλλά και για τις συναλλαγές, καθώς ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων επιλέγουν να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους ή ακόμα και μεταφορά χρημάτων μέσω του smartphone και να μην χρησιμοποιούν τις τράπεζες ή τον ηλεκτρονικό τρόπο [IBAN].

Ήδη στην Ελλάδα οι χρήστες έχουν φτάσει στο 1 εκατομμύριο, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την αλματώδη χρήση που αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση της χρήσης της τηλεφωνικής συσκευής.

Η ευκολία που παρέχει το smartphone στις συναλλαγές έχει αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τρόπο των πληρωμών στην τράπεζα, αλλά και των άλλων εργασιών που έκαναν οι πολίτες με τη χρηματική συνδιαλλαγή.

Μόλις δύο στοιχεία και έτοιμη η συναλλαγή

Γνωρίζοντας απλά τον αριθμό του τηλεφώνου ή τον ΑΦΜ του αποδέκτη μιας πληρωμής, ο αποστολέας μπορεί να την πραγματοποιήσει από το κινητό του μέσω της υπηρεσίας IRIS. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων, γνωρίζοντας μόνο αριθμό τηλεφώνου, χωρίς IBAN, από το mobile app της τράπεζάς μας μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ, Σταυρούλα Καμπουρίδου, η χρήση της υπηρεσίας IRIS P2P (Person to Person) πενταπλασιάστηκε (+550%) το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση το ίδιο διάστημα δύο χρόνια νωρίτερα.

Όπως εξήγησε μια παρέα μπορεί πλέον να μοιράζεται τον λογαριασμό π.χ. στο εστιατόριο, μεταφέροντας χρήματα ο ένας στον άλλο μέσα από την επιλογή IRIS που διαθέτουν στο mobile app τους οι συνεργαζόμενες τράπεζες (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς).

Προέκταση αυτής της υπηρεσίας είναι και το IRIS P2B (Person to Business), δηλαδή άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/μικρές επιχειρήσεις, υπηρεσία στην οποία οι εγγεγραμμένοι επαγγελματικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αγγίζουν περίπου τους 69.000. Τα οφέλη της υπηρεσίας είναι, για τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες, ότι εισπράττουν εντός δευτερολέπτων οφειλές από πελάτες τους.

Μόνη ενεργοποίηση η υπηρεσία IRIS

Για τους πελάτες, ότι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ της επιχείρησης, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ. Το μόνο που χρειάζεται είναι και τα δύο μέρη να έχουν ενεργοποιήσει την υπηρεσία IRIS στο mobile banking. Προς περαιτέρω διευκόλυνση του πελάτη, η επιχείρηση μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR προς σάρωση από το mobile banking app του πελάτη.

Όσο αναφορά στην πληρωμή με κωδικό RF/QR, είπε ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας, 8 στους 10 οργανισμούς/επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη ΔΙΑΣ έχουν υιοθετήσει το νέο πρότυπο πληρωμών, το οποίο, «έως τον Νοέμβριο του 2023 θα αποτελεί τη νέα κανονικότητα».

Σε επίπεδο άμεσων πληρωμών μετά τη σύνδεση στο σύστημα TIPS τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των 27 χωρών του ευρωπαϊκού χώρου SEPA που μπορούν να στείλουν και να δεχθούν άμεσες πληρωμές εντός 10 δευτερολέπτων. Το τελευταίο έτος, σημειώθηκε αύξηση 100% στις άμεσες πληρωμές (instant payments) στη χώρα μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments