Οικονομία

Βενζίνη: Διπλάσια η τιμή του καυσίμου σε σχέση με πέρσι

Βενζίνη: Διπλάσια η τιμή του καυσίμου σε σχέση με πέρσι

Πηγή Φωτογραφίας: Ευρωκίνηση

Βενζίνη: Οι εκτιμήσεις της αγοράς δείχνουν την τιμή του καυσίμου σχεδόν διπλάσια σε σχέση με πέρσι.

Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει κατά μεγάλο βαθμό την βενζίνη. Η τιμή του καυσίμου τείνει να είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τιμή  οδεύει προς 2,5 ευρώ το λίτρο και δεν αποκλείεται να φθάσει και τα 3 ευρώ αν οι γεωπολιτικές συνθήκες ευνοήσουν τη συρρίκνωση της προσφοράς πετρελαίου.

Το κόστος της βενζίνης που αγοράζουν οι πρατηριούχοι από τα διυλιστήρια έχει αυξηθεί κατά 57 λεπτά ενώ έχει αυξηθεί και η απόδοση φόρων στο κράτος κατά 13 λεπτά, με αποτέλεσμα από τα 1,60 ευρώ το λίτρο που ήταν η μέση τιμή της αμόλυβδης πέρυσι, σήμερα βρίσκεται στα 2,30.

Τι ανέφερε ο Νίκος Παπαγεωργίου

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Νίκος Παπαγεωργίου, Β’ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 4-5 λεπτά αυτό το διήμερο ενώ από τις διεθνείς εξελίξεις θα εξαρτηθεί το αν θα δούμε τη βενζίνη να προσεγγίζει τα 3 ευρώ.

«Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει τεράστιο θέμα με τα καύσιμα. Είναι γεγονός ότι κάθε μέρα υπάρχει αύξηση στη διυλιστηριακή τιμή κατά 2-3 λεπτά και έχουμε φθάσει το βυτίο να βγαίνει στα 2,23 λεπτά από τις πύλες των διυλιστηρίων όσον αφορά στη βενζίνη και στα 1,79-1,80 όσον αφορά στο πετρέλαιο. Αυτό σημαίνει ότι αν μεσοσταθμικά υπολογίσουμε ένα δίκαιο κέρδος για τους τρεις μεσάζοντες (εταιρείες, μεταφορές και βενζινάδικα), δηλαδή ένα 10% το οποίο πρέπει να μοιραστούν, το οποίο είναι ένα εύλογο κέρδος, είναι το ελάχιστο, η τιμή θα έπρεπε να είναι στα 2,45.

Παρ’ όλα αυτά εμείς, επειδή είμαστε μέσα στην κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες και προφανώς υπάρχει και η υπουργική απόφαση για το πλαφόν, η τιμή και το κέρδος μας έχει περιοριστεί πάρα πολύ. Βλέπουμε μια μέση τιμή πανελλαδικά στα 2,30 ευρώ το λίτρο. Τις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί η αύξηση της διεθνούς τιμής στις διυλιστηριακές τιμές. Μέχρι τώρα τα πρατήρια λόγω μείωσης τζίρου και ακρίβειας έχουμε αποθέματα, όμως τις επόμενες ημέρες αυτά θα τελειώσουν οπότε οι παραγγελίες που θα κάνουμε θα είναι με αυξημένες τιμές οπότε περιμένουμε μια αύξηση κατά 4-5 λεπτά το επόμενο διήμερο», επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σταδιακά ανοδική η τιμή του λίτρου

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περίπου 50% από την αρχή του έτους, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης να ταράζουν τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Την Τρίτη, δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι τιμές του Brent κατά μέσο όρο θα ξεπεράσουν τα 107 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο.

Αν και αρκετοί παράγοντες της διεθνούς αγοράς έχουν εκφράσει ανησυχίες για πορεία προς τα 150 δολάρια, οι φόβοι για ύφεση παρά την άρση των lockdown αναγκάζουν την αγορά να αναδιπλωθεί σε πιο συντηρητικά σχήματα ως προς τις προβλέψεις της.

Η εκτίμηση της Citi

H Citi εκτιμά πλέον ότι η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση, μειωμένη κατά 1,4 εκατομμύρια από τις αρχές του 2022 ενώ σε σχετικές δηλώσεις στο Bloomberg σημειώνει ότι το πετρέλαιο τελικά είναι πιο πιθανό να κινηθεί στην περιοχή των 70 δολαρίων παρά στην περιοχή των 120 δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα μπορούσαν σταδιακά να αποκλιμακωθούν και στην Ελλάδα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοια σημάδια ενώ θολό είναι το τοπίο αναφορικά και με τα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει άμεσα η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των οδηγών.

«Έχουμε παραδεχθεί όλοι και αγορά και κυβερνήσεις ότι υπάρχει ένα πανευρωπαϊκό κερδοσκοπικό παιχνίδι. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Έχει συζητηθεί η επιβολή πλαφόν στις χονδρικές τιμές που αγοράζουν τα κράτη. Δεν έχει εφαρμοστεί όμως. Αναφερόμαστε στην καθημερινότητα και στο εσωτερικό της χώρας αλλά το πρόβλημα δεν είναι εδώ. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δημοσιονομικά δεν αντέχει να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ ή ελάφρυνση του ΕΦΚ», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά αλλά και το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή στα 3 ευρώ ή και παραπάνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments