Διεθνή

ΗΠΑ: Η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα “δυσκόλευε” τη Ρωσία

ΗΠΑ: Η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα “δυσκόλευε” τη Ρωσία
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες και έχουν μακρά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο μήνα για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία, αν και αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις από την Τουρκία

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έθετε τη Ρωσία σε δύσκολη στρατιωτική θέση στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Στοκχόλμη ενόψει στρατιωτικής άσκησης.

Οι δύο σκανδιναβικές γειτονικές χώρες, οι οποίες και έχουν μακρά σύνορα στη Βαλτική Θάλασσα, υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο μήνα για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αν και αντιμετωπίζουν αντιρρήσεις από την Τουρκία.

Η ένταξή τους θα σήμαινε ότι η ακτογραμμή της Βαλτικής Θάλασσας θα περικυκλωθεί από τα μέλη του ΝΑΤΟ, με μικρές λωρίδες γύρω από τις ρωσικές πόλεις Καλίνινγκραντ και Αγία Πετρούπολη.

«Έτσι, από τη ρωσική προοπτική, αυτό θα είναι πολύ προβληματικό για αυτούς, στρατιωτικά, και θα ήταν πολύ επωφελές για το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μίλι, πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατού.

«Η Βαλτική είναι πολύ στρατηγικής σημασίας, είναι μια από τις μεγάλες θαλάσσιες οδούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Μίλι.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουηδό ομόλογό του, τη Σουηδή πρωθυπουργό και τον Σουηδό υπουργό Άμυνας ενόψει της ετήσιας άσκησης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα στην οποία συμμετέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία.

Με τις ελπίδες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την ίδια τη διεύρυνση της συμμαχίας στα σύνορα της Ρωσίας που η εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προσπάθησε να αποτρέψει.

Ο Πούτιν είπε τον περασμένο μήνα ότι δεν υπάρχει απειλή για τη Ρωσία εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αν και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντούσε εάν η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενισχύσει τη στρατιωτική υποδομή στα νέα σκανδιναβικά μέλη.

Η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον περιέγραψε τη στρατιωτική επίσκεψη των ΗΠΑ ως μια συγκεκριμένη επίδειξη των διαβεβαιώσεων που έδωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν σε αυτήν και τον Φινλανδό Πρόεδρο Νιινίστο όταν πήγαν στην Ουάσιγκτον τον Μάιο.

“Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κόσμο. Και δείχνει επίσης ότι οι διαβεβαιώσεις ασφαλείας στις οποίες ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν πολύ ειλικρινής… στον Λευκό Οίκο ακολουθούνται επίσης με συγκεκριμένη δράση”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments