Πολιτική

Είναι η ΝΔ «φθαρμένο προϊόν»;

Είναι η ΝΔ «φθαρμένο προϊόν»;

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο χαρακτηρισμός για πολιτικό κόμμα (όχι για μάρκα απορρυπαντικών) χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, σε εποχές νεολατρείας, μέχρι πριν από μερικά χρόνια αναφορικά με την Νέα Δημοκρατία που «δεν έπειθε πολιτικά»

Ο χαρακτηρισμός για πολιτικό κόμμα (όχι για μάρκα απορρυπαντικών) χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον, σε εποχές νεολατρείας, μέχρι πριν από μερικά χρόνια αναφορικά με την Νέα Δημοκρατία που «δεν έπειθε πολιτικά». Αν και αστόχησε πλήρως, με βάση  πάντα τον χρόνο και  βέβαια την κρίση των πολιτών, ο χαρακτηρισμός επανήλθε, είτε από στόματα επικοινωνιολόγων της προσκολλήσεως, είτε από μια δράκα κομματικά περιφερομένων που μέχρι χθες εκθείαζαν τη σημερινή ηγεσία, πάντοτε ανυπόκριτα και κυρίως ανυστερόβουλα.

Σύμφωνα με το αφήγημα της «φθαρμένης και γυμνής» ΝΔ, αυτή είναι ένα κόμμα συντηρητικό, χωρίς ουσιαστικές σχέσεις με τον φιλελευθερισμό. Εδώ, διαπρέπει ο πολιτικός αναλφαβητισμός, ο οποίος, επιπρόσθετα, παρελαύνει υπερήφανα. Ακόμη και αν υιοθετηθεί η καινοφανής άποψη ότι η ΝΔ είναι ένα συντηρητικό κόμμα, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο συντηρητικός δεν αρνείται την πρόοδο, αλλά την θέλει σταδιακή, βασισμένη σε θεμελιακές παραδοχές της χρήσιμης κληρονομιάς του παρελθόντος. Εκτός κι αν ταυτίζεται η συντήρηση με την αντίδραση ή, όπως συχνά συμβαίνει, ο Συντηρητισμός με τον Φιλελευθερισμό.

Γιατί φιλελεύθερη είναι η ΝΔ και μάλιστα, η ιδρυτική κομματική δύναμη του φιλελευθερισμού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, με φιλελεύθερο κεντρώο πολιτικό στο τιμόνι της. Κι η ΝΔ έχει υποστεί εκλογικές ήττες, αρνούμενη να υποκύψει σε κρατικιστικές παροχολογίες. Η περίπτωση του πατρός του σημερινού Προέδρου του κόμματος είναι χαρακτηριστική, ο οποίος έβαλε πολιτικά εναντίον των κρατιστών, που αντιστρατεύονται σε κάθε φιλελεύθερη μεταβολή στην οικονομία, την διοικητική μηχανή του κράτους, το υφιστάμενο σύστημα διακυβέρνησης.

Και για να προωθήσει φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις ο σημερινός φιλελεύθερος Πρόεδρος της ΝΔ άνοιξε τις πόρτες του κόμματος και υποδέχθηκε πολιτικές φωνές προερχόμενες ακόμη και από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό δεν υποδηλώνει φθαρμένο και γυμνό κόμμα, που συνεπάγεται και κόμμα πολιτικώς αυτιστικό, χωρίς κουλτούρα πολιτικών ανοιγμάτων στα δεξιά και στα αριστερά του. Τίποτα λοιπόν περισσότερο αναληθές από αυτό.

Είναι προφανές ότι τα περί καμένης και γυμνής ΝΔ υπακούν στις επιταγές της μιας ή της άλλης συγκυρίας. Στο παρελθόν, ένας κρατιστής πρόεδρος ενός κόμματος του οποίου «ποτέ δεν ένοιωσε πραγματικά μέλος» κατά την διατύπωση του ίδιου του ιδρυτή του.  Σήμερα, μια χούφτα δακτυλομετρούμενων περιπτώσεων που εκτοξεύουν δηλητηριώδη σχόλια εναντίον της παρούσας ηγεσίας. Ή μήπως θεωρείται κι αυτή φθαρμένη και γυμνή, κόντρα σε κάθε μέτρηση και αποφανση των πολιτών; Ας μην ξύνονται στην γκλίτσα του τσομπάνη ζητώντας εκλογές, τους παρότρυνε η πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη πριν από ελάχιστες ημέρες. Καλό γι’ αυτούς θα είναι να την ακούσουν. Καλό και χρήσιμο, συνάμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments