Διεθνή

Οπλοκατοχή τέλος στις ΗΠΑ;

Οπλοκατοχή τέλος στις ΗΠΑ;

Πηγή Φωτογραφίας: DW

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews.gr ότι Γερουσιαστές και από τα δύο κυρίαρχα κόμματα του αμερικανικού διπολισμού δήλωσαν ότι συμφώνησαν στον περιορισμό της χρήσης πυροβόλων όπλων στην Αμερική, σε πείσμα της αντίθετης ιστορικής παράδοσης και κοινωνικής κουλτούρας.

Η πρόσφατη δολοφονία δεκάδων μαθητών από έναν 18χρονο μετέφηβο φαίνεται ότι ήρθε να ταράξει τις συνειδήσεις και τις παγιωμένες πρακτικές του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Γερουσιαστές και από τα δύο κυρίαρχα κόμματα του αμερικανικού διπολισμού δήλωσαν ότι συμφώνησαν στον περιορισμό της χρήσης πυροβόλων όπλων στην Αμερική, σε πείσμα της αντίθετης ιστορικής παράδοσης και κοινωνικής κουλτούρας.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εισηγούνται μια ολόκληρη δέσμη μεταρρυθμίσεων, οι οποίες φιλοδοξούν να περιορίσουν σημαντικά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αναφορικά με την οπλοκατοχή στις ΗΠΑ. Αυτό τα νομικό πλαίσιο ισχύει από την δεκαετία του ’90, αλλά θεωρείται ότι δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψη την ψυχική υγεία νέων ανθρώπων, κάτω των 21 ετών, που δύνανται να αγοράσουν όπλα.

Στο σχετικό σκεπτικό των γερουσιαστών κεντρική θέση καταλαμβάνει η άποψη, σύμφωνα με την οποία η οπλοκατοχή είναι ασύμβατη με τις φιλελεύθερες αρχές ενός σύγχρονου, συνταγματικά οργανωμένου, κράτους, άποψη που χαιρετίσθηκε και από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι: «Θέλω να ευχαριστήσω τον γερουσιαστή Chris Murphy και τη δικομματική ομάδα για την πρότασή τους για την ασφάλεια των όπλων. Δεν κάνει όλα όσα πιστεύω ότι χρειάζονται, αλλά αντανακλά σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Με δικομματική υποστήριξη, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστέρηση. Ας το κάνουμε σύντομα αυτό».

Αυτή η πολιτική συνεργασία Ρεπουμπλικάνων και Γερουσιαστών έρχεται να υπενθυμίσει ότι, σε ένα σύγχρονο φιλελεύθερο κράτος, το μονοπώλιο άσκησης φυσικής βίας πρέπει να ασκείται από τα αρμόδια όργανα της κρατικής οντότητας και ότι, στα δυτικά δικαιïκά συστήματα, η αξία της ανθρώπινης ζωής, η οποία ευθέως απειλείται από την μαζική οπλοκατοχή, τίθεται στην κορυφή της ιεραρχικής αξιακής πυραμίδας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments