People

Οι ύπουλοι τρόποι με τους οποίους τα social media μπορούν να σαμποτάρουν την εικόνα του σώματός σας

Οι ύπουλοι τρόποι με τους οποίους τα social media μπορούν να σαμποτάρουν την εικόνα του σώματός σας

Πηγή Φωτογραφίας: Image Editing from Br24- www.classlifestyle.com

Μια αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να προκαλέσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να δείχνει το σώμα μας και μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες συμπεριφορές, όπως η διαταραγμένη διατροφή.

Με περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μεγάλο μέρος της σημερινής μας κουλτούρας. Αλλά η συνεχής αναζήτηση σε αναρτήσεις – ιδιαίτερα εικόνες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα ή αναδεικνύουν έναν συγκεκριμένο σωματότυπο – μπορεί να επηρεάσει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας. Επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με ανθρώπους που παρουσιάζονται με τον καλύτερο τρόπο, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγουμε εικόνες και μηνύματα που μπορεί να μας κάνουν να αισθάνθουμε αρνητικά για το σώμα μας.

Δείτε πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του σώματος μας

Μια αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να προκαλέσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς πρέπει να δείχνει το σώμα μας και μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες συμπεριφορές, όπως η διαταραγμένη διατροφή.

Μια  έρευνα του 2018 βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της αρνητικής εικόνας του σώματος και της διαταραγμένης διατροφής. Ακολουθούν μερικοί από τους ύπουλους τρόπους με τους οποίους τα social media μπορούν να διαστρεβλώσουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας.

Συνεχείς συγκρίσεις

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να βλάψουν την εικόνα του σώματός μας είναι να μας εκθέσουν σε εικόνες «εξιδανικευμένων» τύπων σώματος, με αποτέλεσμα να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με αυτούς.

«Οι άνθρωποι καταλήγουν να δημιουργούν μη ρεαλιστικά ιδανικά για τον εαυτό τους με βάση αυτό που βλέπουν και αισθάνονται στενοχωρημένοι όταν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτές τις ιδέες ή τις προσδοκίες για τον εαυτό τους», λέει η Neha Chaudhary, MD, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στο Χάρβαρντ. Ιατρική Σχολή.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι οι φοιτήτριες κολεγίου που προσδιορίζουν τις γυναίκες που περνούσαν περισσότερο χρόνο στο Facebook είχαν χειρότερη εικόνα σώματος. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι νεαρές γυναίκες που περνούν περισσότερο χρόνο στο Facebook μπορεί να νιώθουν μεγαλύτερη ανησυχία για το σώμα τους επειδή συγκρίνουν την εμφάνισή τους με άλλες (ειδικά με συνομήλικες)».

Αυτές οι συγκρίσεις μπορεί να είναι μέρος ενός φαύλου κύκλου

Σε μια μελέτη του 2021 σε άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών, όσο περισσότερο συνέκριναν τους εαυτούς τους με άτομα που ακολουθούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πιο δυσαρεστημένοι γίνονταν με το σώμα τους. Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι, εάν τα άτομα ήταν ήδη δυσαρεστημένα με το σώμα τους, θα μπορούσε να αυξήσει την τάση να συγκρίνονται με άλλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε διαταραγμένη διατροφή ή άλλες ανθυγιεινές συνήθειες

Από όλες τις φωτογραφίες που βλέπετε στις ροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι περισσότερες από αυτές να έχουν υποστεί επεξεργασία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση Harris του 2017, σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών επεξεργάζονται τις φωτογραφίες τους πριν τις δημοσιεύσουν.

Το Photoshop και τα φίλτρα που αλλάζουν ή επεξεργάζονται εικόνες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην αρνητική εικόνα του σώματος, λέει η Jill M. Emanuele, PhD, ανώτερη διευθύντρια του Mood Disorders Center στο Child Mind Institute, ενός εθνικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει οικογένειες με ψυχική υγεία και μαθησιακές διαταραχές .

“Το Photoshop και τα φίλτρα παρουσιάζουν τους ανθρώπους και τα πράγματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, λέει ο Emanuele. «Δημιουργεί έναν παραμορφωμένο κόσμο φαντασίας και ανεβάζει τον πήχη σε αυτό που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είναι «ο καλύτερος» τρόπος να είσαι».

Ακόμη και η διαδικασία επεξεργασίας των εικόνων σας μπορεί να παίξει ρόλο στο πώς αντιλαμβάνεστε το σώμα σας. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022, έρευνα διαπίστωσε ότι η λήψη και η επεξεργασία selfies ήταν πιο επιβλαβής από τη δημοσίευσή τους, ίσως επειδή σας επιτρέπει να εστιάσετε – και να προσπαθήσετε να διορθώσετε – τα ελαττώματά σας.

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανάρτηση εικόνων δεν φαίνεται να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι η δημοσίευση περισσότερων selfies στο instagram συνδέθηκε με υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης από την εικόνα του σώματος. Μια άλλη μελέτη του 2020 σε γυναίκες διαπίστωσε ότι η ανάρτηση selfies σχετίζεται με αύξηση της αυτοεκτίμησης.

Αρνητικές επιπτώσεις για τους άνδρες

Ενώ οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την εικόνα του σώματος επικεντρώνονται στις γυναίκες, μια μελέτη του 2020 βρήκε παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες.

Η μελέτη ανέλυσε 1.000 αναρτήσεις στο Instagram που ανέβηκαν από άτομα που προσδιορίζουν άνδρες και αξιολόγησε τις απαντήσεις — με τη μορφή likes και σχολίων. Οι περισσότερες από τις αναρτήσεις απεικόνιζαν μυϊκότητα  και οι δημοσιεύσεις που εμφάνιζαν αυτόν τον σωματότυπο έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό likes και σχολίων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά τα ευρήματα είναι «δυνητικά επιβλαβή για την εικόνα του σώματος των ανδρών».

Επιπλέον, η υπόθεση ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις διατροφικές διαταραχές θα μπορούσε να αναγκάσει περισσότερους άνδρες να μένουν αδιάγνωστοι και λιγότερο πιθανό να λάβουν θεραπεία νωρίς, όταν θα ήταν πιο αποτελεσματική.

Instagram vs. reality

Μια τάση που στοχεύει να αποκαλύψει τα εξαιρετικά επιμελημένα, επιτελεστικά πρότυπα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι οι εικόνες “Instagram εναντίον πραγματικότητας”. Αυτές οι εικόνες συχνά δείχνουν μια επεξεργασμένη φωτογραφία κάποιου στην καλύτερη εκδοχή μαζί με μια πιο «πραγματική» φωτογραφία που δείχνει τις ατέλειές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments