Διεθνή

Ενεργειακή κρίση: Οι “επώδυνες” επιλογές του Βερολίνου για την εξοικονόμηση ενέργειας

Ενεργειακή κρίση: Οι “επώδυνες” επιλογές του Βερολίνου για την εξοικονόμηση ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

 Οι ροές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 40% του συνηθισμένου στις 16 Ιουνίου με τη ρωσική εταιρία να επικαλείται τεχνικούς λόγους

Η Γερμανία επιστρέφει στη χρήση άνθρακα, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου.

Λίγες χώρες εξαρτώνται τόσο από το ρωσικό αέριο όσο η Γερμανία. Ο μεγαλύτερος καθαρός εισαγωγέας της ΕΕ των αέριων ορυκτών καυσίμων του Κρεμλίνου έχει κλονιστεί από επανειλημμένες μειώσεις της προσφοράς καθώς η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανέφερε τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με τις κυρώσεις. Οι ροές μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 40% του συνηθισμένου στις 16 Ιουνίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ παραδέχτηκε ότι σημαίνει ότι η χώρα του θα αυξήσει τη χρήση ενός εξαιρετικά ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου για να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της.

«Αυτό είναι πικρό, αλλά είναι απλώς απαραίτητο σε αυτήν την κατάσταση να μειωθεί η χρήση του φυσικού αερίου», επέμεινε.

Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μειώνει τις προμήθειες μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream 1 για τεχνικούς λόγους.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Münchner Merkur, αν κι εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την παράταση των χρόνων λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, ωστόσο δεν εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος.

Η προμήθεια πυρηνικού καυσίμου και οι απαραίτητες διακοπές της λειτουργίας για τη συντήρηση των εργοστασίων αυτών είχαν προγραμματιστεί βάσει του συγκεκριμένου σχεδίου, εξήγησε, με τις ράβδους να αρκούν ως τέλος της χρονιάς. Για να αποκτηθούν νέες, θα χρειάζονταν τουλάχιστον 12 ως 18 μήνες, τόνισε.

«Υποστηρίζω τη σταδιακή εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας με όλη μου την καρδιά. Ταυτόχρονα, εάν ήταν εφικτό να παραταθεί η λειτουργία των εργοστασίων για ένα ως δύο χρόνια χωρίς δυσκολίες, μάλλον ελάχιστοι θα πρόβαλαν ενστάσεις», είπε, σπεύδοντας να συμπληρώσει πως δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο.

Η αύξηση των τιμών εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι αισθητή στη Γερμανία για αρκετό καιρό ακόμη, σημείωσε ο Σοσιαλδημοκράτης λέγοντας πως αυτή η προοπτική τον ώθησε να επαναφέρει την πρακτική της «συντονισμένης δράσης», δηλαδή τη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, τον πολιτικό και τον συνδικαλιστικό κόσμο, που ανάγεται στα χρόνια του 1960, με σκοπό να τεθούν μακροπρόθεσμοι στόχοι

Η πρώτη τέτοια συνάντηση θα γίνει την 4η Ιουλίου. Σκοπός είναι «να καταρτίσουμε κοινό σχέδιο για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε την πίεση για τους εργαζόμενους».

Ο κ. Σολτς είπε επίσης ότι θα προτείνει να δημιουργηθεί ιδιαίτερη ομάδα για το κλίμα στην επικείμενη σύνοδο της G7. Τα μέλη της ομάδας αυτής θα θέσουν στόχο να γίνουν κλιματικά ουδέτερα ως το 2050 και θα αναπτύξουν κοινές διαδικασίες για την επίτευξή του, εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments