Focus

Juliette Lewis: Η μούσα του Quentin Tarantino και ο έρωτας με τον Brad Pitt

Juliette Lewis: Η μούσα του Quentin Tarantino και ο έρωτας με τον Brad Pitt

Πηγή Φωτογραφίας: The Mirror- From Dusk Till Dawn- Daily Mail

Juliette Lewis: Ίσως το στοιχείο της ακραίας ελευθερίας (ή ελευθεριότητας) που διέκρινε στο βλέμμα της, να ήταν αυτό που έκανε τον Robert De Niro να επιμένει ότι η "μικρή" πρέπει να πάρει τον ρόλο στο Ακρωτήρι του Φόβου.

Ταλαντούχα, επαναστάτρια, ακριβοθώρητη, αντικρουόμενη, τρελή, μοχθηρή. Ελάχιστες ηθοποιοί υποχρεώθηκαν να κουβαλήσουν από την αρχή της καριέρας τους, το βάρος μίας τόσο κακόβουλης φήμης όσο η Juliette Lewis. Ενός μύθου γύρω από το όνομά της που ακροβατούσε με τα όρια του χλευασμού. “Δεν έχω πολλούς φίλους στο Χόλιγουντ” δήλωνε, κάποιο καιρό πριν στην El Pais, όταν βρέθηκε στη Μαδρίτη για ένα DJ set. Και, όπως όλα δείχνουν, αυτό δεν είναι ψέματα.

Στα 49 της χρόνια -γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1973-, με μία σημαντική καριέρα ηθοποιού αλλά και μία πορεία ως διάσημη punk rocker, η Lewis με τα απίστευτα εκφραστικά μάτια δείχνει πια τελείως καταβεβλημένη από τη δουλειά. Ίσως, ήταν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει για την εξωπραγματική της εκτόξευση στην κορυφή του Χόλιγουντ: μόλις στα 19 της βρέθηκε να είναι υποψήφια για βραβείο Όσκαρ. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα έγινε η μούσα του Martin Scorsese, του Oliver Stone και του Quentin Tarantino.

Μία σκηνή έφτανε για να χαραχθεί στο υποσυνείδητο του κοινού: ο Robert De Niro, μεταμορφωμένος σε ψυχοπαθή εγκληματία, στον πιο ειδεχθή χαρακτήρα που υποδύθηκε ποτέ, να δίνει το δάχτυλο του στη Lewis, μία κοπελίτσα με καλπάζουσα σεξουαλικότητα, παρά την σχεδόν παιδική της εμφάνιση, κι εκείνη να το παίρνει στο στόμα της χωρίς ιδιαίτερες ντροπές. Μπαμ, αυτό ήταν, η κινηματογραφική ιστορία το κατέγραψε ως μία στιγμή που θα σοκάρει και θα γοητεύει πάντοτε τους θεατές. Η Juliette Lewis κέρδιζε, με μία και μόνο κίνηση, τον τίτλο της μοχθηρής Λολίτας· του αιώνιου κακού, πολύ κακού κοριτσιού.

Από τότε όμως έχουν περάσει αισίως 29 ολόκληρα χρόνια. Η Lewis μετά το Ακρωτήρι του Φόβου δεν προτάθηκε ποτέ ξανά για Όσκαρ ή για Χρυσές Σφαίρες. Έμοιαζε σα να μην την ενδιαφέρει και πολύ. Έδειχνε μία αδιαφορία για τους πάντες και τα πάντα, για όλες τις νόρμες.

Ίσως το στοιχείο της ακραίας ελευθερίας (ή ελευθεριότητας) που διέκρινε στο βλέμμα της, να ήταν αυτό που έκανε τον Robert De Niro να επιμένει ότι η “μικρή” πρέπει να πάρει τον ρόλο στο Ακρωτήρι του Φόβου, παρότι δεν τα πήγε καλά στην οντισιόν. Παρότι σφάζονταν κυριολεκτικά τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα της εποχής για να παίξουν τον έφηβο πειρασμό στην ταινία· η Reese Witherspoon, η Jennifer Connelly κι η Drew Barrymore.

Η εκτόξευση

Μεγαλώνοντας εκείνα τα χρόνια, βρισκόταν πάντα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο μάτι του κυκλώνα. Στη μεγάλη λίστα από διάσημες γυναίκες που συνδέθηκαν με τον καρδιοκατακτητή Brad Pitt, φιγουράρισε πρώτη πρώτη, πριν από την Angelina Jolie, πριν καν την Jennifer Aniston. Τα μέσα, βέβαια, έβρισκαν κάτι να πουν για εκείνη, ό,τι κι αν έκανε. “Δεν καταλάβαινα καν τη σημασία των Όσκαρ εκείνη την εποχή. Ήμουν απόλυτα ερωτευμένη μαζί του (σ.σ: Brad Pitt), ήταν η απόλυτη προτεραιότητά μου”.

Εκείνη την περίοδο είναι η πρώτη φορά που μπλέκει με τις υπερβολές παντός τύπου. Ατέλειωτο πάρτι, ατέλειωτες καταχρήσεις, εισαγωγή σε κλινική απεξάρτησης. Κάτι που για κάποιον περίεργο λόγο, ενώ η βιομηχανία του κινηματογράφου συνήθως το συγχωρεί, στην περίπτωση της Lewis της το χρέωσε σαν αιώνια στάμπα. “Δε θέλω να έχω σχέση με τον μηχανισμό του Χόλιγουντ που αντιμετωπίζει τους ηθοποιούς λες κι είναι κατοικίδια στη βιτρίνα κάποιου pet shop. Πιστεύω ότι η κουλτούρα που επικρατεί στο Χόλιγουντ είναι καταπιεστική. Δεν είμαι πια μέρος του συστήματος. Ευτυχώς βρήκα έναν άλλο τρόπο για να εκφραστώ μέσα από τη μουσική.”

Φαίνεται ότι παρότι κατάφερε να ξεφύγει από ναρκωτικά στη νεαρή ηλικία των 22 χρονών, το σύστημα του Χόλιγουντ δεν της συγχώρεσε ποτέ την τάση της να περπατά στις γραμμές του περιθωρίου – και να το απολαμβάνει. “Δεν ήμουν ποτέ μία υπάκουη κουκλίτσα. Όσο μεγαλώνω, τόσο μικρότερες ανοχές έχω για βλακείες. Θέλω να αφήσω το στίγμα μου στην ποπ κουλτούρα και τις γυναίκες. Γι’ αυτό ξεκίνησα την μπάντα μου, Juliette and the licks. Επειδή αντιπροσωπεύει τον πνεύμα μου· σύνθετο, γεμάτο ζωντάνια κι ελεύθερο. Αυτή είναι η δικιά μου φωνή” δήλωνε χαρακτηριστικά, δίνοντας ίσως μία εξήγηση για το πως ένα τόσο μεγάλο ταλέντο, σχεδόν χάθηκε μέσα από τα χρόνια για τον κόσμο του σινεμά.

Η Juliette Lewis δείχνει από την πρώτη μάτια και λογικά θα συνεχίσει να δείχνει για πάντα πως είναι μία γυναίκα που δεν την ενδιαφέρει καθόλου να ακολουθεί κανόνες.

Σήμερα, ποζάροντας ντυμένη με Galliano, συνεχίζοντας την πορεία της ως punk rocker και έχοντας βρει την κατάλληλη θέση σε πολλές ποιοτικές παραγωγές που περιμένουμε σε κινηματογράφο και τηλεόραση, μπορεί να λέει ότι έχει κερδίσει την προσωπική και καλλιτεχνική της ελευθερία. Στο πρόσωπο όμως και sτο κορμί της, τα χρόνια μοιάζουν να έχουν αφήσει το σημάδι τους.

Ένα τίμημα για τον αντικομφορμιστικό τρόπο ζωής και την πηγαία, πολλές φορές χωρίς αιτία, επαναστατικότητά της. Η Juliette Lewis δείχνει από την πρώτη μάτια και λογικά θα συνεχίσει να δείχνει για πάντα πως είναι μία γυναίκα που δεν την ενδιαφέρει καθόλου να ακολουθεί κανόνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments