Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Οι 2+1 «καυτές» ζώνες που έχει «κλειδώσει» το Πεντάγωνο

Ελληνοτουρκικά: Οι 2+1 «καυτές» ζώνες που έχει «κλειδώσει» το Πεντάγωνο

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Εν κατακλείδι, μπορεί οι προαναφερόμενες περιοχές να είναι ιδιαίτερα «καυτές» και σχεδόν ολόκληρη η επιχειρησιακή ετοιμότητα να έχει στραφεί προς τα εκεί, όμως επουδενί δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και για την περιοχή του Καστελόριζου, μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας μας, όπως φανέρωσε άλλωστε και η κρίση του 2020 που κορυφώθηκε με την επακούμβηση του «Ορουτς Ρείς» από την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Και αυτό το γνωρίζει το ΓΕΕΘΑ, πολλώ δε μάλλον, όταν πριν λίγα εικοσιτετράωρα έγινε γνωστό, ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ» θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Ιουλίου.

Με τις συνθήκες ακραίας πόλωσης που δημιουργεί η Τουρκία η χώρα μας προετοιμάζεται σταθερά, σιωπηλά και άκρως αποτελεσματικά προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλεί προκύψει σε real time conditions και έχει να κάνει με εθνικά συμφέροντα και διατήρηση εθνικής κυριαρχίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος ο σχεδιασμός Κυβέρνησης και Ένοπλων Δυνάμεων σχετικά με την οριοθέτηση και χάραξη πολιτικής διασφάλισης των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της χώρας μας. Αυτό επί πρακτέου σημαίνει πως σε Μαξίμου και ΓΕΕΘΑ, πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με το ΓΕΣ είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια με δύο ζώνες να βρίσκονται στο «κόκκινο»,  γεγονός που «μαρτυρούν» και την αυξημένη επιφυλακή και συνάμα προετοιμασία που έχει γίνει σε αυτές. Φυσικά αναφερόμαστε στον Έβρο και στο βόρειο άκρο του νομού, αλλά και στο Θρακικό και Βόρειο Αιγαίο στο τρίγωνο Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου, περιοχές για τις οποίες η Άγκυρα έχει πολλάκις φανερώσει επεκτατικές βλέψεις.

Παράλληλα, σε αυτή τη δύσκολη γεωγραφική εξίσωση σημαντικές μεταβλητές είναι και το Λιμενικό και τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, που όλα αυτά τα χρόνια διαδραματίζουν σπουδαίο και αποτρεπτικό ρόλο στη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι προαναφερόμενες «καυτές» ζώνες έχουν ήδη θωρακιστεί, ενώ διαρκώς ενισχύονται προκειμένου να μην υπάρξουν ενδεχόμενα κενά και παραλείψεις τις οποίες θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προς δικό της όφελος. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα επεισόδια του Έβρου και οι υβριδικές απειλές της Άγκυρας, γεγονός που έχουν καταστήσει τις περιοχές αυτές απόρθητα φρούρια, με την κατασκευή φράχτη μήκους 27 χλμ στο Πέταλο των Φερών, την απόκτηση σύγχρονων μέσων παρατήρησης όπως τα drones και τη βελτίωση των επικοινωνιών να είναι σπουδαίες ενέργειες όπως υποστηρίζει στο pagenews.gr ο διεθνολόγος και αναλυτής Ανδρέας Μουντζουρούλιας.

ω

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος δεν πρέπει να μην αναφερθεί και το γεγονός, ότι στον Εβρο ο ελληνικός στρατός περιπολεί ακριβώς δίπλα στο ποτάμι με τα σύγχρονα οχήματα αναγνώρισης Μ1117, πράγμα πολύ σημαντικό μιας και τους θερινούς μήνες η στάθμη του ποταμού μειώνεται και η δουλειά των ελληνικών Αρχών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη μιας και το Βόρειο τμήμα του νομού παρουσιάζει ευκαιρίες για περεταίρω ενίσχυση.

Και σε αυτό πρέπει να δοθεί σημασία, καθώς ναι μεν το Αιγαίο ενδεχομένως να είναι το «πεδίο της μάχης», όμως το σύγχρονο δόγμα πολέμου που εφαρμόζει η Τουρκία διαχρονικά όλα αυτά τα έτη σε Συρία περιλαμβάνει ταυτόχρονες επιθέσεις από πολλαπλά σημεία με σκοπό τον αποπροσανατολισμό και την διάχυση δυνάμεων σε διαφορετικά μέρη.

Από την άλλη πλευρά, σχεδιασμός και αυξημένη επιχειρησιακή επαγρύπνηση υπάρχει και για την περιοχή μεταξύ Θρακικού πελάγους και Βορείου Αιγαίου στο τρίγωνο Σαμοθράκης, Λήμνου, Λέσβου. Σ’ αυτή την περιοχή έως τώρα η Αγκυρα έχει προχωρήσει σε χαμηλής έντασης προκλήσεις συνήθως με αποστολή υδρογραφικών ερευνητικών ή με ασκήσεις έρευνας και διάσωσης. Όμως η θαλάσσια περιοχή από το Θρακικό νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης έως τη Λέσβο θεωρείται «κλειδί» στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής κρίσης. Σε αυτό το σημείο η ελληνική υπεροχή αναμένεται να είναι αδιαμφισβήτητη όταν το Πολεμικό Ναυτικό εξοπλιστεί και με τις φρεγάτες Belharra, αλλά και με τις νέες κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν.

Εν κατακλείδι, μπορεί οι προαναφερόμενες περιοχές να είναι ιδιαίτερα «καυτές» και σχεδόν ολόκληρη η επιχειρησιακή ετοιμότητα να έχει στραφεί προς τα εκεί, όμως επουδενί δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και για την περιοχή του Καστελόριζου, μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας μας, όπως φανέρωσε άλλωστε και η κρίση του 2020 που κορυφώθηκε με την επακούμβηση του «Ορουτς Ρέις» από την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Και αυτό το γνωρίζει το ΓΕΕΘΑ, πολλώ δε μάλλον, όταν πριν λίγα εικοσιτετράωρα έγινε γνωστό, ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ» θα αναλάβει καθήκοντα στις 15 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments