Διεθνή

Σουηδία: Μήλον της έριδος οι φιλελεύθεροι κεντρώοι

Σουηδία: Μήλον της έριδος οι φιλελεύθεροι κεντρώοι

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Σε μήλον πολιτικής έριδος τείνει να μετατραπεί το Φιλελεύθερο Κόμμα της Σουηδίας, εν όψει των γενικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το προσεχές φθινόπωρο

Σε μήλον πολιτικής έριδος τείνει να μετατραπεί το Φιλελεύθερο Κόμμα της Σουηδίας, εν όψει των γενικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για το προσεχές φθινόπωρο. Το κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα γίνεται δέκτης προσκλήσεων πολιτικού διαλόγου και συγκρότησης μετώπου κομματικής συνεργασίας από τις δύο κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τους Σοσιαλδημοκράτες και το κεντροδεξιό Κόμμα των Μετριοπαθών.

Στις γενικές εκλογές το 2018, οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν πρώτοι στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, συγκεντρώνοντας 28,2% των ψήφων και συνεχίζοντας την πολιτική παράδοση που τους θέλει στην ηγεσία της χώρας από το 2014. 

Η επικεφαλής του ιστορικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Πρωθυπουργός της Σκανδιναβικής χώρας, Μαγκνταλένα Άντερσον, εμφανίζεται ρεαλίστρια, εκτιμώντας ότι η κυβερνητική φθορά είναι αναπόφευκτη. Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο της συνεργασίας με τους κεντρώους φιλελεύθερους. Για την Σουηδή Πρωθυπουργό, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν «θα πρέπει να αποκλειστεί. Είχαμε μια πολύ περίπλοκη κατάσταση μετά τις τελευταίες εκλογές και αν έχουμε ξανά τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να διαχειριστούμε τα εκλογικά αποτελέσματα και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Από την άλλη πλευρά, το δεξιό Κόμμα Μετριοπαθών έλαβε στις τελευταίες εκλογές, πριν από τέσσερα χρόνια, 19,8% των ψήφων και κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Με βάση τις έως σήμερα σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, για να μπορέσει το δεξιό κόμμα να επανέλθει στην εξουσία, θα πρέπει να συνεργαστεί με το κόμμα των Δημοκρατών. 

Ωστόσο, το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο διαθέτει μια εκλογική δύναμη περί το 5%, αυτοκαθορίζεται ως μία εθνικιστική κομματική δύναμη, με έντονα συντηρητική κοινωνική ατζέντα. Αυτός ο σαφής εθνικιστικός προσανατολισμός των Σουηδών Δημοκρατών, υπό την ηγεσία του «σκληρού» Τζίμι Άκερσον, κάνει την ηγεσία του δεξιού κόμματος να προτιμά να απευθύνει προσκλήσεις διαλόγου και πολιτική συνεργασίας με τον χώρο του φιλελεύθερου μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Εντούτοις, τα κόμμα των Φιλελευθέρων προτιμά να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι φαίνονται έτοιμοι να επιχειρήσουν ανοίγματα προς την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και προς την ενίσχυση του φιλοευρωπαϊκού και φιλοδυτικού προσανατολισμού της χώρας. Με βάση τα δεδομένα αυτά, αξιολογείται ως πιθανότερη η συνεργασία Φιλελευθέρων και Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι, όμως, καλούνται να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στα περιεχόμενα ενδεχόμενης συνεργασίας τους με τον φιλελεύθερο χώρο. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments