Διεθνή

To δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

To δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ ψηφίσματος για την προσθήκη του δικαιώματος στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν την Πέμπτη υπέρ ψηφίσματος για την προσθήκη του δικαιώματος στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ενώ καταδικάζουν την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Συνολικά 324 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, ενώ 155 καταψήφισαν και 38 ήταν απόντες κατά τη διάρκεια της ολομέλειας που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

«Τα δικαιώματα των γυναικών είναι αναπαλλοτρίωτα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να αποδυναμωθούν», αναφέρει το ψήφισμα, καταδικάζοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την υπόθεση Roe v. Wade του 1973, η οποία κατοχύρωνε στις γυναίκες το δικαίωμα σε μια ασφαλή και νόμιμη άμβλωση σε όλη τη χώρα.

Το ευρωπαϊκό ψήφισμα εξέφρασε «ισχυρή αλληλεγγύη και υποστήριξη για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στις Ηνωμένες Πολιτείες, και εκείνες που εργάζονται για να παρέχουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα και την πρόσβαση σε νόμιμες αμβλώσεις. και ασφαλείς σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Στο ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση ή ο περιορισμός των αμβλώσεων επηρεάζει δυσανάλογα τις φτωχές γυναίκες, τις έγχρωμες γυναίκες, τις παράτυπες μετανάστριες και άλλες ευάλωτες ομάδες. Τέτοια νομικά εμπόδια δεν συμβάλλουν επίσης πραγματικά στη μείωση του αριθμού των αμβλώσεων, τονίζει το ψήφισμα, αλλά μάλλον υποχρεώνουν τις γυναίκες «να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ή να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους άμβλωσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που περιέχει μια δέσμη από θεμελιώδη δικαιώματα που απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες των κρατών – μελών της ΕΕ. Αρχικά, ο Χάρτης προτάθηκε στο Συμβούλιο της Νίκαιας το 2000, αλλά τέθηκε σε ισχύ εννέα χρόνια αργότερα, με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Μεταξύ των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Χάρτη συμπεριλαμβάνονται το δικαίωμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η αλληλεγγύη, καθώς και η πρόσβαση των πολιτών στην απονομή δικαιοσύνης από τα δικαστήρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments