Πολιτική

Μητσοτάκης και Πετκόφ άνοιξαν τη στρόφιγγα του IGB – Η Ελλάδα πύλη εισόδου ενέργειας

Μητσοτάκης και Πετκόφ άνοιξαν τη στρόφιγγα του IGB – Η Ελλάδα πύλη εισόδου ενέργειας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Κιρίλ Πετκόφ τόνισαν την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB εγκαινίασαν ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής εγκαινίων του αγωγού. Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Κιρίλ Πετκόφ τόνισαν την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Σήμερα είναι μία στιγμή πολύ σημαντική για την Κομοτηνή, για την Ελλάδα, για τη Βουλγαρία. Είναι, όμως, μία σημαντική στιγμή για ολόκληρα τα Βαλκάνια, για ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί εδώ πέρα, σε λίγο, δεν θα εγκαινιάσουμε απλά έναν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά μία καθοριστική ενεργειακή γέφυρα, που ενώνει τον γεωγραφικό Νότο με το Βορρά, φέρνοντας σε πρώτη φάση πιο κοντά την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, την Αθήνα και τη Σόφια, και αυτή τη σημασία του αγωγού για αυτές τις δύο φίλες χώρες δηλώνει η παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Κιρίλ Πετκόφ σήμερα μαζί μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο αγωγός «δίνει μία ισχυρή ώθηση προς την επίτευξη του κοινού ευρωπαϊκού στόχου της ενεργειακής αυτονομίας της ηπείρου μας».

Πετκόφ: Στοπ στο ρωσικό μονοπώλιο

Η λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB θα αλλάξει τον χάρτη της περιοχής, θα δώσει νέα δυναμική συνεργασία και τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο, δίνοντας πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του αγωγού.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει από τους μικρότερους κινδύνους σε όλη την Ευρώπη

Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε συγκαλέσει την Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση μείωσης ή και διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, το ειδικό δεξαμενόπλοιο που αυξάνει την αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού κατά 145.000 κυβικά μέτρα.

  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία LNG, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις.
  • Η χώρα μας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, υπό την προϋπόθεση κάλυψης της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
  • Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν τώρα με καύσιμο φυσικό αέριο και, σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα, θα έχουν  τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου και λειτουργίας με diesel.
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments