Οικονομία

Οφειλές δημοσίου: “Εκτοξεύθηκαν” οι οφειλέτες αλλά μειώθηκαν τα νέα χρέη – Ποια είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Οφειλές δημοσίου: “Εκτοξεύθηκαν” οι οφειλέτες αλλά μειώθηκαν τα νέα χρέη – Ποια είναι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Οφειλές δημοσίου: Σε μία αρκετά, αν μη τι άλλο, περίεργη κατάσταση βρέθηκαν οι άνθρωποι της ΑΑΔΕ, μιας και με τα στοιχεία που πήραν στα χέρια τους από τις οφειλές του δημοσίου, παρατήρησαν ένα στοιχείο που στην κυριολεξία τους έκαναν να... τρίβουν τα μάτια τους

Σε μία αρκετά, αν μη τι άλλο, περίεργη κατάσταση βρέθηκαν οι άνθρωποι της ΑΑΔΕ, μιας και με τα στοιχεία που πήραν στα χέρια τους από τις οφειλές του δημοσίου, παρατήρησαν ένα στοιχείο που στην κυριολεξία τους έκαναν να… τρίβουν τα μάτια τους.

Πιο συγκεκριμένα διαπίστωσαν πως τα νέα χρέη ήταν λιγότερα μεν από πέρσι, όμως ο αριθμός των νέων οφειλετών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτό που περίμεναν να δουν. Συγκεκριμένα, έφθασαν τα 4,74 εκατ. από 3,94 που ήταν στο τετράμηνο του 2022, δηλαδή μέσα σε μόλις ένα μήνα προστέθηκαν στη λίστα 800.093 οφειλέτες.

Αντιθέτως, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν το Μάιο ανήλθαν στα 314 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Με αυτό το δεδομένο εκτιμάται ότι η νέα «στρατιά» οφειλετών έχει δημιουργήσει χρέη πολύ μικρού ύψους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πεντάμηνο του έτους τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν τα 4,037 δις. ευρώ ενώ τα 3,73 δισ. ευρώ αφορούν μη καταβολή φόρων. Σημειώνεται ότι στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η οφειλή ενός φορολογούμενου που ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων οφειλών

Διπλάσιες δόσεις ρύθμισης

Σε 24 μηνιαίες δόσεις, αντί για 12 που ίσχυε έως τώρα, θα μπορούν εφεξής να αποπληρώσουν το χρέος τους από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών όσοι οφειλέτες το επιθυμούν. Πρόκειται, ουσιαστικά για διπλασιασμό των δόσεων, που πλέον θα ισοσκελιστούν με εκείνες του υπουργείου Οικονομικών.

Η σχετική προαναγγελία έγινε χθες από το βήμα της Βουλής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτηση που αφορούσε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι τις επόμενες εβδομάδες όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενσωματωθούν στο ευνοϊκότερο καθεστώς που υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών και αφορά χρέη προς τη φορολογική διοίκηση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι την 1η Ιανουαρίου 2023 πρόκειται να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης τόσο για τους συνταξιούχους, όσο και για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις, που «ξεπαγώνουν» για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό το ποσοστό τους. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής κατά την τριετία που συμπληρώνεται σήμερα από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. taxisnet-eforia

Υπογράμμισε, ότι η ανεργία μειώθηκε στο 12,5%, από 17,2% που ήταν τότε, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε δύο φορές ο κατώτατος μισθός, φτάνοντας στα 713 ευρώ μικτά, από 650 ευρώ. Ουσιαστικά, προκύπτει μια αύξηση εισοδήματος στα επίπεδα των 1000 ευρώ ετησίως, αν συνυπολογιστεί και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, για όσους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (περίπου 600.000 άτομα). Πρόσθεσε, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια το εργατικό δυναμικό της χώρας ξεπέρασε τα 4 εκατ. άτομα.

Στο πεδίο των συντάξεων, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών που έχουν γίνει και υπογράμμισε ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν απονεμηθεί όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2021. Επίσης, σημείωσε ότι την τελευταία τριετία έγιναν αυξήσεις έως 7% σε 225.000 συνταξιούχους (επί συνόλου άνω των 2,5 εκατομμυρίων), ενώ δόθηκαν και αναδρομικά σε 1,2 εκατ. εξ αυτών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments