Διεθνή

Βρετανία: Στη μάχη της διαδοχής Τζόνσον και η Λιζ Τρας – Στους 11 οι διεκδικητές

Βρετανία: Στη μάχη της διαδοχής Τζόνσον και η Λιζ Τρας – Στους 11 οι διεκδικητές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σκεπτικισμός στους Τόρις για την "πληθώρα" υποψηφιοτήτων

Στην κούρσα της διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συνητρητικών, μπήκε σήμερα και η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, ανεβάζονταν τον αριθμό των υποψηφίων “διαδόχων” σε 11.

Η Τρας, η οποία κατείχε υπουργικές θέσεις σε πολλά κυβερνητικά τμήματα, όπως το εμπόριο, η δικαιοσύνη και το υπουργείο Οικονομικών, είπε ότι θα μειώσει τους φόρους και θα διατηρήσει μια σκληρή γραμμή έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Επιδιώκει να αντικαταστήσει τον Τζόνσον, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μετά την “ανταρσία” και τις μαζικές παραιτήσεις υπουργών του, εξαιτίας σειράς σκανδάλων.

Οι εκλογικοί κανόνες για την ηγεσία αναμένεται να καθοριστούν εντός της ημέρας με στόχο να βρεθεί ο διάδοχος μέχρι τον Σεπτέμβριο.

«Υπό την ηγεσία μου, θα άρχιζα να μειώνω τους φόρους από την πρώτη μέρα για να αναλάβω άμεσα μέτρα για να βοηθήσω τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το κόστος ζωής», έγραψε η Τρας στην Daily Telegraph. «Δεν είναι σωστό να επιβάλλουμε φόρους τώρα».

Ο αγώνας για έναν νέο ηγέτη ακολούθησε μια από τις πιο αξιοσημείωτες περιόδους στη σύγχρονη βρετανική πολιτική ιστορία, όταν περισσότεροι από 50 υπουργοί της κυβέρνησης παραιτήθηκαν, καταγγέλλοντας τον χαρακτήρα, την ακεραιότητα και την ανικανότητα του Τζόνσον να πει την αλήθεια.

Με πολλούς βουλευτές  να είναι δυσαρεστημένοι με την παραμονή του Τζόνσον στην εξουσία μέχρι να βρεθεί διάδοχος, το κόμμα είναι πιθανό να επιταχύνει την εκλογική διαδικασία. Θα μπορούσε να επιμείνει ότι οι υποψήφιοι έχουν την υποστήριξη περίπου 30 βουλευτών για να μπουν στη διαδικασία, πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα για να μειωθεί ο αριθμός σε δύο.

Περίπου 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν στη συνέχεια έναν νικητή.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ είναι ο πρώτος υποψήφιος, αλλά αυτό ώθησε τους αντιπάλους του να επιτεθούν στο οικονομικό του ιστορικό και να δεσμευτούν ότι θα μειώσουν τους φόρους, ακόμη κι αν αυτό ωθήσει τον κρατικό δανεισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Ένας βουλευτής επιβεβαίωσε ότι ένας φάκελος που επέκρινε το αρχείο του Σουνάκ είχε κυκλοφορήσει σε ομάδες βουλευτών WhatsApp.

Ο Ναντχίμ Ζαχάουι, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην αναταραχή της περασμένης εβδομάδας, είπε ότι επίσης συκοφαντήθηκε από τους αντιπάλους του, αφού δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τα προσωπικά οικονομικά του και το φορολογικό ιστορικό του πρώην επιχειρηματία.

Άλλοι υποψήφιοι είναι ο γενικός εισαγγελέας, Σουέλα Μπράβερμαν, ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, ο πρώην υπουργός Υγείας και Οικονομικών Σατζίντ Τζαβίντ και ο γραμματέας Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Ένας συντηρητικός βουλευτής είπε ότι ήταν έκπληκτος από τον αριθμό των ανθρώπων του που συμμετείχαν στην αναμέτρηση ηγεσίας.

«Δεν πρέπει να με εκπλήσσουν οι φιλοδοξίες και οι αυταπάτες ορισμένων συναδέλφων μου, αλλά εκπλήσσομαι», είπε. «Περιμένω ότι θα περιορίσουμε τη λίστα των υποψηφίων πολύ γρήγορα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments