Διεθνή

Συμβούλιο ΕΕ: 1 δισ. ευρώ επειγόντως στην Ουκρανία

Συμβούλιο ΕΕ: 1 δισ. ευρώ επειγόντως στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) στην Ουκρανία.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στις Βρυξέλλες την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνάντησης για οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Έτσι, σήμερα, το Συμβούλιο αποφάσισε να παράσχει επειγόντως 1 δισεκατομμύριο ευρώ πρόσθετης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, «μαζί με την έκτακτη ΜΧΣ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκταμιεύτηκε νωρίτερα φέτος, η συνολική μακροοικονομική στήριξη από την ΕΕ στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου φτάνει τώρα τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες. Η οικονομική βοήθεια συμπληρώνει άλλη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία στον ανθρωπιστικό, αναπτυξιακό, τελωνειακό και αμυντικό τομέα», ανέφερε.

«Η συνέχιση της υλικής και οικονομικής βοήθειας δεν είναι επιλογή, αλλά καθήκον μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχία που ασκεί την ευρωπαϊκή Προεδρία, προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου, είμαι πολύ χαρούμενος που επιτύχαμε γρήγορα την απόφαση να παράσχουμε μακροοικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτό θα δώσει στην Ουκρανία τα απαραίτητα κεφάλαια για να καλύψει επείγουσες ανάγκες και διασφάλιση της λειτουργίας των υποδομών ζωτικής σημασίας».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την πρόταση στις 7 Ιουλίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι τα κεφάλαια θα διατεθούν ως μακροπρόθεσμα δάνεια με ευνοϊκούς όρους.

Αυτό είναι το έβδομο πρόγραμμα ΜΧΣ της ΕΕ για την Ουκρανία, δεδομένου του γεγονότος ότι η τελευταία δόση των 11,2 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του έκτου προγράμματος εκταμιεύτηκε τον Μάιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments