Διεθνή

Ιταλία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση από την Γερουσία – Δεν ψήφισε το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ιταλία: Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση από την Γερουσία – Δεν ψήφισε το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ιταλία: Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε πριν λίγο ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι έλαβε πριν λίγο ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, η οποία ενέκρινε και τα πιο πρόσφατα οικονομικά μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων, όμως, όπως είχε ανακοινώσει, δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

Συνολικά, την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού εκφράσθηκαν 172 γερουσιαστές, σε σύνολο 315. Οι «πεντάστεροι» γερουσιαστές, δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας, κατά την ψηφοφορία.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναβλήθηκε και ο Ντράγκι μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Κατά την εφημερίδα Corriere della Sera, o Ιταλός πρόεδρος ζήτησε με έμφαση από τον Ντράγκι να παραμείνει στην θέση του, έστω και με την υποστήριξη μιας πιο περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

“Δε θα δώσουμε λευκή επιταγή στον Ντράγκι”

Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Ντράγκι είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από την οποία θα έχει αποχωρήσει το κόμμα του Κόντε.

Η απόφαση του Κινήματος των 5 Αστέρων βυθίζει την Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. 1478967-draghi-3-930

Έπειτα από μία ημέρα έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Κόντε ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα στηρίξει την πρόταση εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα. «Ανησυχώ πολύ ότι τον Σεπτέμβριο πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φρικτό δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή θα αγοράσουν τρόφιμα», επεσήμανε ο Κόντε αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Ντράγκι προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους. «Είμαστε απολύτως ανοικτοί στον διάλογο, στο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην κυβέρνηση, στον Ντράγκι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι αν το Κίνημα των 5 Αστέρων πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει μετά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments