Κόσμος

Ζελένσκι: Απέλυσε τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα

Ζελένσκι: Απέλυσε τον επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Ιβαν Μπακάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι και η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στη χώρα

Εκκαθαρίσεων συνέχεια για τον Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος με εκτελεστικά διατάγματα που εξέδωσε αργά απόψε, απέλυσε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας και τη Γενική Εισαγγελέα της χώρας.

Ο Ιβαν Μπακάνοφ, ο μέχρι σήμερα επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Ουκρανίας, είναι παιδικός φίλος του Ζελένσκι.

Η Γενική Εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα είχε αναλάβει την προσπάθεια δίωξης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση αναρτήθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, χωρίς καμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν.

Ο 47χρονος Μπακάνοφ βρίσκεται στο πλευρό του Ζελένσκι από τότε που ο τελευταίος αναδείχτηκε από αδύναμο κωμικό σε ηγέτη,γράφει ο ιστότοπος Politico και υπενθυμίζει ότι ο διορισμός του Μπακάνοφ το 2019 επικρίθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης που είπαν ότι κάποιος με το υπόβαθρό του δεν ήταν κατάλληλος να ηγηθεί της κορυφαίας υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών.

Με περισσότερους από 30.000 υπαλλήλους, η υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας SBU ξεπερνά επτά φορές το μέγεθος της MI5 του Ηνωμένου Βασιλείου και σχεδόν το μέγεθος του FBI — το οποίο απασχολεί 35.000 άτομα — παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι 16 φορές μικρότερη από τις ΗΠΑ.

Τρία ανώτερα στελέχη της υπηρεσίας κατηγορούνται για προδοσία ως υπεύθυνα για την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Χερσώνα από τις ρωσικές δυνάμεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments