Οικονομία

Κομισιόν: Σήμερα παρουσιάζεται το έκτακτο σχέδιο της για το φυσικό αέριο

Κομισιόν: Σήμερα παρουσιάζεται το έκτακτο σχέδιο της για το φυσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Κομισιόν: Το σχέδιο της για το φυσικό αέριο παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν.

Το σχέδιο της για το φυσικό αέριο παρουσιάζει σήμερα η Κομισιόν. Εκτιμά ότι δυνητικά μπορεί η κατανάλωση να μειωθεί σε ετήσια βάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 25 έως και 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Το σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της ΕΕ βασίζεται στη συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, με στόχο να μετριαστεί όσο το δυνατόν ο αντίκτυπος από το «μαρτύριο της σταγόνας» που επιβάλλει η Μόσχα.

Πέραν του στόχου αποθήκευσης αερίου σε ποσοστό 80% μέχρι τον Νοέμβριο, όπως προβλέπει ο νέος Κανονισμός, ουσιαστικά εξετάζεται ένα σύνολο συστάσεων προς τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων εθελοντικών μειώσεων στη χρήση θέρμανσης και ψύξης και ορισμένα μέτρα που βασίζονται στην αγορά. Αυτό, βέβαια, που όλοι οι Ευρωπαίοι αντεύχονται να εφαρμοστεί είναι να μπει «μαχαίρι» στην κατανάλωση.

Ειδικότερα, η Κομισιόν προετοιμάζει νέες εξουσίες έκτακτης ανάγκης για να αναγκάσει τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, εάν το μπλοκ αντιμετωπίσει καταστροφικές ελλείψεις εφοδιασμού τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τον περιορισμό στη θέρμανση και ψύξη, βασικό στοιχείο είναι η ευρεία ενημερωτική εκστρατεία του πληθυσμού, ενώ κομβικός χαρακτηρίζεται ο έλεγχος της θερμοκρασίας στα δημόσια κτίρια για να επιτευχθεί σημαντική οικονομία στην κατανάλωση, ενώ ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η εισαγωγή κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων για την επιβολή μιας μορφής δελτίου στη διανομή του φυσικού αερίου.

ΔΟΕ: “Οι προσπάθειες της ΕΕ δεν είναι αρκετές για να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο”

“Η διαφοροποίηση των προμηθευτών δεν θα είναι αρκετή: η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μειώσει πιο γρήγορα από ό,τι σήμερα τη ζήτηση φυσικού αερίου για να συγκεντρώσει τα αποθέματά της, εάν θέλει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο”, προειδοποίησε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που “ανησυχεί για τους επόμενους μήνες”.

“Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία”, υπογραμμίζει ο Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο που δημοσίευσε ο οργανισμός του.

“Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου”.

Η Μόσχα άρχισε ήδη να κλείνει τη στρόφιγγα και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Για τον Φατίχ Μπιρόλ, αυτό σημαίνει “κόκκινος συναγερμός” για την ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments