Διεθνή

Ενέργεια: Η στάση του ΟΠΕΚ φέρνει έντονη ανησυχία στις τιμές

Ενέργεια: Η στάση του ΟΠΕΚ φέρνει έντονη ανησυχία στις τιμές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ενέργεια: Τα πράγματα δεν πάνε καλά στο θέμα του πετρελαίου, μιας και η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύφη. Πιο συγκεκριμένα έχει φτάσει στα 4 δολάρια το βαρέλι, μιας και οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+

Τα πράγματα δεν πάνε καλά στο θέμα του πετρελαίου, μιας και η τιμή του έχει εκτοξευθεί στα ύφη. Πιο συγκεκριμένα έχει φτάσει στα 4 δολάρια το βαρέλι, μιας και οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα, όπου οι ειδικοί αναφέρουν πως δύσκολα θα υπάρξει κάποια  σημαντική απόφαση για αύξηση της παραγωγής.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό Σεπτεμβρίου, που πρόκειται να λήξουν την Παρασκευή, κέρδισαν 3,29 δολάρια ή 3,1%, φθάνοντας στα 110,43 δολάρια το βαρέλι αφού έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου. Το πιο ενεργό συμβόλαιο του Οκτωβρίου αυξήθηκε κατά 4,42 $ στα 106,25 $.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 4,85 δολάρια ή 5%, στα 101,27 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια καταγράφουν εβδομαδιαία άνοδο περίπου 7%, ωστόσο βρίσκονται σε τροχιά για δεύτερη μηνιαία απώλεια, με το Brent να υποχωρεί 3,8% τον Ιούλιο και το WTI να υποχωρεί κατά 4,2%.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 3 Αυγούστου. Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν στο Reuters ότι ο όμιλος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, αν και κάποιοι δεν αποκλείουν  να συζητηθεί μια μέτρια αύξηση.

Οι αναλυτές είπαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την προσφορά, δεδομένου ότι πολλοί παραγωγοί ήδη δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής.

Αισιοδοξία στις ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ΗΠΑ εμφανίζονται αισιόδοξες, ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποια θετική ανακοίνωση κατά τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι πρόσθετες προμήθειες πετρελαίου θα βοηθήσουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση της αγοράς.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από τις συνομιλίες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αυτές είναι αποφάσεις που πρέπει να λάβουν τα μέλη του ΟΠΕΚ και σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία».

«Είμαστε αισιόδοξοι με βάση τις συνομιλίες που είχαμε για αυτήν την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments