Κόσμος

Ερντογάν: Χάνει τις εκλογές της Τουρκίας με οποιονδήποτε συνδυασμό

Ερντογάν: Χάνει τις εκλογές της Τουρκίας με οποιονδήποτε συνδυασμό

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ερντογάν: Στα... χειρότερα του βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς μια νέα δημοσκόπηση δείχνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν κερδίζει τις εκλογές του 2023 στο δεύτερο γύρο

Στα… χειρότερα του βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας, καθώς μια νέα δημοσκόπηση δείχνει πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν κερδίζει τις εκλογές του 2023 στο δεύτερο γύρο, καθώς ούτε και με τη συμμαχία με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό άνω του 50% που χρειάζεται.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της εταιρείας MetroPOLL για τον μήνα Ιούλιο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντoγάν, φαίνεται ότι περνάει μεν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, υστερεί ωστόσο έναντι των πέντε πιθανών, με τα έως τώρα δεδομένα, αντιπάλων του. Η στάση ωστόσο των αναποφάσιστων μπορεί να κρίνει σε ορισμένες περιπτώσεις το αποτέλεσμα, ανάλογα με τον αντίπαλο που θα έχει απέναντί του.

Συγκεκριμένα η εταιρία απευθύνθηκε σε 2.091 Τούρκους πολίτες σε 26 πόλεις, το χρονικό διάστημα 11 έως 16 Ιουλίου και έθεσε το ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αν ο ένας υποψήφιος ήταν ο Ερντογάν και ο άλλος ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνεργάζονται μεταξύ τους εν όψει της κάλπης του 2023.

Μεγάλος του αντίπαλος ο δήμαρχος της Άγκυρας

Ο αντίπαλος που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρός έναντι του Ερντογάν και από τον οποίο θεωρείται σίγουρο ότι θα χάσει, είναι ο νυν δήμαρχος της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, μέλος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), με ερείσματα και στον εθνικιστικό χώρο. Ο Μανσούρ Γιαβάς είναι ο μοναδικός αντίπαλος έναντι του οποίου ο Ερντογάν μένει στο δεύτερο γύρο των εκλογών κάτω του 38%, ενώ έναντι των υπολοίπων πιθανών αντιπάλων ξεπερνά το 41,2% και φθάνει μέχρι το 42,7%.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ερντογάν εξασφαλίζει στον δεύτερο γύρο μόλις το 37,7% των ψήφων έναντι του 53,9% του Γιαβάς, τουτέστιν 16 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά. Οι αναποφάσιστοι, στην περίπτωση αυτή, αποτελούν το 8,4%. Αντιθέτως, ο Ερντογάν τα καταφέρνει λίγο καλύτερα, παρ’ όλο που είναι και πάλι ηττημένος, έναντι του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν εξασφαλίζει το 42,3% των ψήφων, έναντι του 48,6% του Ιμάμογλου και με τους αναποφάσιστους να φτάνουν στο 9,1%.

Σε περίπτωση που στο δεύτερο γύρο ο Ερντογάν έχει αντίπαλο της πρόεδρου του δεξιού Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, το εκλογικό ποσοστό του φτάνει επίσης στο 42,3%, ωστόσο η Ακσενέρ, αν και νικήτρια με 46,4%, η τύχη της θα κριθεί από τους αναποφάσιστους που φτάνουν το 11,3% Με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και Οικονομικών των δικών του κυβερνήσεων, Αλί Μπαμπατζάν, ο Ερντογάν παίρνει το 42,7% των ψήφων, έναντι 44,5%.

Ο αντίπαλος που ευνοεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο -και αυτό είναι το αξιοσημείωτο της τουρκικής πολιτικής ζωής, είναι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Με αντίπαλο τον πρόεδρο του CHP ο Ερντογάν παίρνει στον δεύτερο γύρο το 42,7% των ψήφων, έναντι του 45,4% του Κιλιτσνάρογλου και το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε αυτή την περίπτωση το 11,9% των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Άξια ιδιαίτερης αναφοράς είναι η απάντηση που δίνουν οι ερωτηθέντες από την εταιρεία ερευνών στο ερώτημα: «Τι θα ψηφίσετε αν δεν σας ικανοποιεί ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης;». Το 40% δηλώνει ότι θα ψηφίσει οποιονδήποτε εκτός του Ερντογάν, το 12,9% δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία και το 42% δηλώνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα προτιμήσει να ψηφίσει τον Ερντογάν.

Oι επόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες να γίνουν στις 18 Ιουνίου 2023, ωστόσο δεν αποκλείεται να διεξαχθούν νωρίτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments